to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:54 | 24.06.2013

Πολιτική

Και εγένετο νέα δικομματική κυβέρνηση

Λίγο μετά τις 19.30 έφυγε ο Ευ. Βενιζέλος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου και επήλθε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.


Αυτή την στιγμή γίνονται τα απαραίτητα τηλεφωνήματα στους υπουργούς και υφυπουργούς της νέας κυβέρνησης ενώ αναμένονται οι δηλώσεις των δύο αρχηγών σχετικά με την προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης.

Το παρασκήνιο

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν χθες μυστική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να υπάρξει ένας ευρύς ανασχηματισμός ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και η κατάρτιση νέας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Μάλιστα οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει στα υπουργεία που θα αναλάβει η κάθε μία αλλά γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να καταλήξουν στα πρόσωπα.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αναλαμβάνει περίπου το 30% των θέσεων, με 15 υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή πολιτικών στελεχών αλλά και τεχνοκρατών, σε θέσεις γενικών γραμματέων.

Εκτός από τα τέσσερα υπουργεία που έχουν “ορφανέψει” από την αποχώρηση των υπουργών της Δημοκρατικής Αριστεράς, άλλες δύο θέσεις υπουργών φαίνεται πως αλλάζουν: Αλλαγές αναμένονται στο υπουργείο Εργασίας ενώ δεν αποκλείεται να αντικατασταθεί και ο Σίμος Κεδίκογλου. Πάντως σίγουρο θεωρείται πως θα δημιουργεί νέα θέση υφυπουργού, ο οποίος θα αναλάβει το φλέγον θέμα της ΕΡΤ. Παράλληλα, γρίφος παραμένει μέχρι στιγμής για το εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή κάποιο υπουργείο, με επικρατέστερο αυτό των Εξωτερικών. Άλλωστε επιθυμία του κ. Σαμαρά είναι στο νέο σχήμα να έχει κεντρικό ρόλο ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, αλλαγές ίσως υπάρξουν στα υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας, Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εξωτερικών, Άμυνας, Υγείας , Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας. Παράλληλα, φαίνεται να δημιουργούνται άλλες δυο θέσεις υπουργών με αυτόνομα χαρτοφυλάκια καθώς γίνονται και πάλι αυτόνομα τα υπουργεία Πολιτισμού και Μεταφορών – Υποδομών.

Αμετακίνητος θα πρέπει να θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπως επίσης ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ευ.Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη λίστα των αμετακίνητων λογικά περιλαμβάνονται και οι υπουργοί Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος και Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός φαίνεται να επιθυμεί την παραμονή του κ. Αβραμόπουλου στη θέση του ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Στα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι εν όψει ανασχηματισμού είναι αυτά των κκ Βορίδη, Χατζηδάκη και Μιχελάκη για τη θέση του Σ. Κεδίκογλου, ενώ προς υποπυργοποίηση απ' τη ΝΔ φαίνεται προς βαδίζουν οι οι Μάκης Βορίδης για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή Εσωτερικών, Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπουργείο Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Ναυτιλίας ή Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να προκρίνονται οι Μ. Χρυσοχοϊδης, Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Γεννηματά, Γ. Μανιάτης, Ευ. Χριστοφιλοπούλου και ο Φ. Σαχινίδης.

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)