to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 17.07.2020

Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Λίγες μέρες πριν τη λήξη της προστασίας κύριας κατοικίας ο κ. Σταϊκούρας τηρεί σιγή ιχθύος

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ζητάει από τον Χρήστο Σταϊκούρα, πέρα από την εισαγωγή μιας συνολικής παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, να διατυπώσει δεσμεύσεις για μια σειρά οικονομικά πληττόμενων ομάδων πολιτών, οι οποίες στην ουσία αφήνονται στο έλεος των τραπεζών.


Σε σχόλιο που έκανε ο τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εγκαλεί τον υπουργό για τη σιωπή που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το θέμα της πρώτης προστασίας της πρώτης κατοικίας, η παράταση της οποίας λήγει σε μερικές ημέρες.

Ο υπουργός σήμερα ουσιαστικά ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων, μάλιστα για εννέα μόνο μήνες, με κριτήρια τα οποία μάλλον λίγοι θα καταφέρουν να πιάσουν, καθώς η πραγματική συσχέτιση που γίνεται είναι αυτή της δεινής θέσης του δανειολήπτη λόγω λόγω της επιδημίας, με τη μείωση της επιχορήγησης που αυτός τελικά θα λάβει.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος, αφού τόνισε τη δέσμευση για κατάργηση της σχετικής προστασίας εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπενθύμισε πως παρά τις τότε πιέσεις των θεσμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε παραχωρήσει ποτέ ανάλογη δέσμευση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ζητάει από τον Χρήστο Σταϊκούρα, πέρα από την εισαγωγή μιας συνολικής παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, να διατυπώσει δεσμεύσεις για μια σειρά οικονομικά πληττόμενων ομάδων πολιτών, οι οποίες στην ουσία αφήνονται στο έλεος των τραπεζών.

Η δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα, λίγες μέρες πριν τη λήξη της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είπε τίποτα για παράτασή της. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση της προστασίας της, δέσμευση που ποτέ δεν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις των θεσμών.  Ο κ. Σταϊκούρας, επίσης, δεν είπε τίποτα για ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Αυτό που  ανακοίνωσε ήταν ένα πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων για εννιά μήνες με διευρυμένα μεν κριτήρια αλλά με δικαιούχους μόνο όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό.  Μάλιστα, σε όσο πιο δύσκολη θέση είναι ένας δανειολήπτης τόσο μικρότερη θα είναι η επιχορήγησή του.  

Καλούμε τον κ. Σταικούρα, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σήμερα το βράδυ:

•         Να εισαγάγει συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας. 

•         Να μας εξηγήσει πως προστατεύονται από πλειστηριασμό από 1 Σεπτεμβρίου και μετά όσοι και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους αλλά δεν εντάσσονται στους πληττόμενους όπως τους όρισε. Πως προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δεν εντάχθηκαν στο -αποτυχημένο- πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, είναι χαμηλόμισθοι αλλά ο μισθός τους δεν μειώθηκε περαιτέρω αυτή την περίοδο; Οι επαγγελματίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν τον COVID, έχουν μείωση τζίρου, αλλά η μείωση είναι μικρότερη του 20%; Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι;  Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι κληρονομιά της δεκαετίας της κρίσης και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους είναι πολλοί και πολλές.

Τέλος, καλούμε τον κ. Σταϊκούρα, να μας εξηγήσει, το εν λόγω πρόγραμμα με τι ακριβώς είναι “γέφυρα”, όπως το αποκάλεσε; Ποια θα είναι η κατάσταση μετά το εννιάμηνο;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)