to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 16.07.2020

Πολιτική

Ευ. Τσακαλώτος: Μπροστά στα δύσκολα η ΝΔ επιστρέφει στο πελατειακό και αυταρχικό κράτος (ηχητικό)

«Ανησυχώ για το βάθος της ύφεσης φέτος αλλά είναι ήδη αργά για καθοριστικές παρεμβάσεις».


«Η κυβέρνησης δεν πήρε αρκετά και στοχευμένα μέτρα όπως προτείναμε εμείς με τα προγράμματα ‘Μένουμε Όρθιοι’. Τώρα σχεδόν είναι αργά για να επηρεάσεις καθοριστικά το 2020 και νομίζω ότι η ποιοτική και ποσοτική πλευράς της ανάκαμψης είναι αυτή που πρέπει να σχεδιάσουμε και να κάνουμε προτάσεις», επισήμανε στη συνέντευξη του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ανησυχώ για το βάθος της ύφεσης φέτος αλλά είναι ήδη αργά για καθοριστικές παρεμβάσεις. Περισσότερο φοβάμαι για την ποιότητα και ποσότητα της ανάκαμψης στη συνέχεια», είπε ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινος Κρήτης 88,4 fm, λίγη ώρα πριν από την άφιξή του στο Ηράκλειο, όπου σήμερα στις 8 το απόγευμα θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Δασκαλογιάννη στο Ηράκλειο.

«Η κυβέρνησης δεν πήρε αρκετά και στοχευμένα μέτρα όπως προτείναμε εμείς με τα προγράμματα ‘Μένουμε Όρθιοι’. Τώρα σχεδόν είναι αργά για να επηρεάσεις καθοριστικά το 2020 και νομίζω ότι η ποιοτική και ποσοτική πλευρά της ανάκαμψης είναι αυτή πάνω στην οποία πρέπει να σχεδιάσουμε και να κάνουμε προτάσεις», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα διαχρονικά δεν είχε πρόγραμμα και συστηματική πολική για την είδος της ανάπτυξης που επιδιώκει: «Πολύ πριν την κρίση λέγαν οι πολιτικοί ότι χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα, αλλά δεν γινόταν συζήτηση για το τι κάνουμε όταν βλέπουμε την αποβιομηχανοποίηση και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Δυστυχώς αυτό ακριβώς συνεχίζει να κάνει η σημερινή κυβέρνηση».

Μιλώντας για τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις: «Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει η συζήτηση και διαπραγμάτευση που γίνεται. Έχουμε όμως μια ξεκάθαρη τάση που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την Ευρώπη και ταυτόχρονα δημιουργεί μια ευκαιρία. Πρόκειται για τη διαπίστωση ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντί να συγκλίνουν συνεχώς αποκλίνουν. Αυτό είναι θανάσιμος κίνδυνος και θα οδηγήσει τις βόρειες χώρες να έχουν και πάλι καλύτερη ανάκαμψη. Οι νότιες χώρες από την πλευρά τους πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το δεδομένο ως ευκαιρία και να διαπραγματευτούν μια καλύτερη Ευρώπη. Δυστυχώς και πάλι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, λόγο πολιτικής προέλευσης».

Ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπισης της πανδημίας ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε παρά τις σοβαρές παραλείψεις ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επέδειξε συναινετική στάση και διάθεση για εποικοδομητική αντιπολίτευση, ειδικά στο σκέλος των υγειονομικών μέτρων πρόληψης. «Τώρα όμως», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος «πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί όταν βλέπουμε λάθη και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Θεωρώ ότι επιτρέπεται σε εμένα να είμαι πιο επιθετικός στα οικονομικά και αντίστοιχα η Έφη Αχτσιόγλου στα εργατικά θέματα».

«Ακριβώς όμως επειδή η ΝΔ βλέπει τις δύσκολες μέρες που έρχονται, επιστρέφει στον πυρήνα του πελατειακού κράτους της Δεξιάς. Δείχνει επίσης αυταρχισμό, γιατί προβλέπει ότι η κοινωνία θα αντιδράσει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και μιλώντας για τον νόμο που θεσπίστηκε την περασμένη εβδομάδα για να περιορίσει τις διαδηλώσεις είπε ότι πρόκειται για έναν νόμο εκφοβισμού: «Θέλουν να φοβίσουν τον κόσμο να μην κάνει διαδηλώσεις. Δεν νομίζω ότι θα περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Θίγει ζητήματα που έχουν λυθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα Η ΝΔ δείχνει σαφώς μια τάση αυταρχισμού. Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας στο εσωτερικό της που ποτέ δεν πίστεψε ότι συμμετέχει σε μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη».

Πηγή: www.inotos.gr, avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)