to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 16.07.2020

Πολιτική

Ρ. Χρηστίδου: Με τις πολιτικές της κυβέρνησης στα εργασιακά η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων είναι αδύνατη

Στη συζήτηση της 14ης Ιουλίου, της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα «Παρουσίαση του πλαισίου «Εγγύηση για τη Νεολαία», των επιμέρους πολιτικών που σχετίζονται με αυτήν και των προτάσεων της ETUC, της Γραμματείας Εργαζόμενης Νεότητας της ΓΣΕΕ και της ECTUN», τοποθετήθηκε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νοτίου Τομέα Ραλλία Χρηστίδου.


Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της καλεσμένης της Επιτροπής κας Βασιλάκου, η οποία τόνισε τη μεγάλη σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας συλλογικών συμβάσεων εργασίας ως αντίβαρο στην εργασιακή εκμετάλλευση, περιέγραψε το ζοφερό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην εργασία με την παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων, με την περιστολή των δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε εργολαβίες, αλλά και με την πρόνοια του «βάσιμου λόγου απόλυσης», με την δραστική μείωση στα πρόστιμα για παραβιάσεις ωραρίων και αδήλωτων υπερωριών, που έκαναν, ήδη προ πανδημίας, το εργασιακό πεδίο της χώρας μας ζούγκλα, όπου υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου, δηλαδή όχι του εργαζόμενου.

«Στην καραντίνα» σημείωσε η βουλεύτρια «δόθηκαν τα μικρά και περιορισμένα επιδόματα, που όλες και όλοι γνωρίζουμε, αλλά αυτό που είναι το μείζον είναι ότι η Κυβέρνηση προτίμησε να μην επιδοτήσει την απασχόληση, αλλά την ανεργία, απελευθερώνοντας και τις απολύσεις μετά το lockdown», και ρώτησε τις καλεσμένες τις Επιτροπής πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα σχέδιο για τη νεολαία, σε ένα περιβάλλον, το οποίο καθίσταται πραγματικά αντεργατικό, εφόσον χαρακτηρίζεται από αυτές τις νεοφιλελεύθερες εμμονές. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από την ελληνική κυβέρνηση, αν είναι στη σωστή κατεύθυνση και κατά πόσο είναι αντίστοιχες των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μέχρι στιγμής. Ρώτησε επίσης για τους ασκούμενους εργαζόμενους που συχνά χρησιμοποιούνται για να απολυθούν κανονικά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, καταστρατηγώντας έτσι την όλη λογική του προγράμματος. Αναφέρθηκε ειδικά στους νέους εργαζόμενους πολύ χαμηλών εισοδημάτων και αν υπάρχει κάποια ειδική μνεία ή αναφορά στο πρόγραμμα γι’ αυτούς, αλλά και στη διάθεση και το ποσοστό συνδικαλισμού ανάμεσα στους νέους εργαζόμενους και ιδιαίτερα ανάμεσα στις νέες εργαζόμενες.

Στο τέλος της ομιλίας της, με αφορμή την σεξιστική επίθεση μέσω fake news που έγινε προς την ίδια, αναφέρθηκε στις πτυχές του προβλήματος που αφορά όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως αλλά και την ανάγκη τέτοια ζητήματα να μη μένουν αναπάντητα. Η πρόεδρος της Επιτροπής καταδίκασε απερίφραστα το γεγονός καταθέτοντας και προσωπική της εμπειρία ενώ δεσμεύτηκε να συζητηθεί το γενικότερο φαινόμενο σε ξεχωριστή συνεδρίαση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)