to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:46 | 15.07.2020

Πολιτική

Άμεση και θετική η απάντηση Σασόλι σε επιστολή του Δ. Παπαδημούλη για την Αγιά Σοφιά

«Με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να αποδείξει τη δέσμευσή της στην προώθηση του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου, της ανοχής και της συνύπαρξης»


Άμεση και θετική ήταν η απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στην επιστολή του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την Αγία Σοφία.

Η επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη εστάλη στις 11 Ιουλίου προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, έπειτα από την απαράδεκτη απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σε τζαμί. Σε αυτή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούσε από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να κινητοποιήσουν επειγόντως όλα τα διαθέσιμα πολιτικά μέσα, προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην απάντησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεσμεύεταιότι θα συνεχίσει να ενημερώνεται και θα ασχοληθεί με το ζήτημα με τους Τούρκους συνομιλητές, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να αποδείξει τη δέσμευσή της στην προώθηση του διαθρησκευτικού και διαπολιτιστικού διαλόγου και την προώθηση της ανοχής και της συνύπαρξης».

Ολόκληρη η απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αγαπητέ κ. Παπαδημούλη,

Αξιότιμε συνάδελφε

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 11ης Ιουλίου, σχετικά με την απόφαση του τούρκου Προέδρου να αλλάξει το καταστατικό της Αγίας Σοφίας, ενός ναού του έκτου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε τζαμί.

Ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Βυζαντινής εποχής, η Αγία Σοφία έχει μια ισχυρή πολιτιστική, ιστορική και πανανθρώπινη αξία. Για σχεδόν έναν αιώνα υπήρξε σύμβολο ανεκτικότητας και διαλόγου και ένα από τα τουριστικά μνημεία της Τουρκίας με τις περισσότερες επισκέψεις.

Είναι επομένως βαθύτατα λυπηρό που μια τέτοια απόφαση ελήφθη από τις τουρκικές αρχές, αγνοώντας τα εκατομμύρια των πολιτών στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο που είναι βαθιά συνδεδεμένοι με την Αγία Σοφία ως σύμβολο διαλόγου και συμφιλίωσης. Ως ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Συμμαχίας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNAOC), η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να αποδείξει τη δέσμευσή της στην προώθηση του διαθρησκευτικού και διαπολιτιστικού διαλόγου και την προώθηση της ανοχής και της συνύπαρξης.

Η Αγία Σοφία είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCOως μουσείο. Από τον τίτλο αυτόν, προκύπτουν συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Η UNESCOεξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η τουρκική απόφαση δεν αποτέλεσε ούτε αντικείμενο συζήτησης ούτε κοινοποίησης εκ των προτέρων. Με αυτό το πνεύμα, η UNESCO«κάλεσε τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν ένα διάλογο χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοδρόμηση από την καθολική αξία αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς, της οποίας  η διατήρηση θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να ενημερώνομαι για το θέμα και θα ασχοληθώ με το ζήτημα στις επαφές με τους Τούρκους συνομιλητές μας.

Ειλικρινά δικός σας,

Νταβίντ Σασόλι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)