to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 14.07.2020

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Ανάγκη συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου

Την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών Ελλάδας Τουρκίας υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.


Κατά τον σύντομο διάλογο πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Τσίπρας αφού εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη μετά από έναν χρόνο με τον πρόεδρο της Κύπρου ανέφερε:

«Αγαπητέ Πρόεδρε χαίρομαι πάρα πολύ που σε ξαναβλέπω, έχουμε καιρό να τα πούμε, νομίζω όμως ότι η επίσκεψή σου στην Ελλάδα, στην Αθήνα γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Πιστεύω ότι τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητος ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία.  Δυστυχώς η επίσκεψή σου έρχεται λίγες μέρες μετά από μια θλιβερή απόφαση, προκλητική και προσβλητική για τον ελληνισμό, για τον χριστιανισμό, καθώς ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Αγια-Σοφιά, μετατρέπεται σε τζαμί. Κι αυτή η απόφαση έρχεται σε συνδυασμό και με τη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στην ελληνική ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας αυτές τις εξελίξεις. Θεωρώ θετικό ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτήν την επιθετικότητα, πράγμα το οποίο διεκδικήσαμε και καταφέραμε και για την Κύπρο, για τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, έναν χρόνο πριν, και νομίζω ότι είναι η στιγμή οι εταίροι μας να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους. Γιατί εδώ δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά σε αυτή τη βάση και νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός. Θεωρώ σημαντική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών για την διερεύνηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το κυπριακό, από το σημείο που αφήσαμε αυτές τις συνομιλίες και αυτή την προσπάθεια, και αναφέρομαι στο πλαίσιο Γκουτέρες που είναι η μόνη βάση για να ξαναξεκινήσει ο διάλογος. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ σημαντική κ. Πρόεδρε την επίσκεψή σου και εύχομαι τα καλύτερα και τα θετικότερα  αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεχίζοντας ανέφερε: Προσπαθούμε να είμαστε συντονισμένοι...Αυτό που απασχολεί περισσότερο στην παρούσα συγκυρία είναι η νέα προκλητικότητα της Τουρκίας που γίνεται οξύτερη ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τέμενος. Αποτελεί και μία προειδοποίηση για το πώς πρέπει οι ευρωπαίοι να αντιμετωπίζουν την Τουρκία και να αντιδράσουν...Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί και συνεργαζόμαστε, με την ελπίδα να αφυπνιστούν όσοι νομίζουν ότι με την καλή θέληση και με την διπλωματία και την ανοχή θα υπάρξει αποτέλεσμα. Ελπίζω οι προσπάθειες να αποδώσουν. Κλείνοντας ανέφερε: "Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουμε πάντα τον διάλογο, αλλά έχουμε έναν γείτονα που αντί να συμπεριφέρεται σαν ευρωπαίος συμπεριφέρεται σαν διεθνής ταραξίας...Προϋπόθεση όμως για τον διάλογο είναι ότι θα σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες γιατί υπό την απειλή των κανονιοφόρων δεν μπορείς να ευελπιστείς ότι θα ακουστούν οι απόψεις της Ελλάδας και της Κύπρου".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)