to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:09 | 14.07.2020

Διεθνή

«Απαράδεκτη τυχόν προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ» λέει ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Ο Αμπντάλα Β΄, μολονότι θεωρείται αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ, τονίζει τους τελευταίους μήνες ότι η ισραηλινή πολιτική και το σχέδιο του Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσουν σε σύρραξη που θα έπληττε τις σχέσεις της Ιορδανίας με το Ισραήλ.


Ο Αμπντάλα Β΄, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι εάν το Ισραήλ αποφασίσει μονομερώς να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, θα εντείνει την αστάθεια στην περιοχή και θα διαγράψει τις ελπίδες επίλυσης της αραβοϊσραηλινής διένεξης, που κρατάει δεκαετίες.

Ο ιορδανός μονάρχης είπε απευθυνόμενος σε βρετανούς κοινοβουλευτικούς ότι ο μόνος δρόμος προς τη συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Οποιαδήποτε μονομερής ισραηλινή πρωτοβουλία για την προσάρτηση εδαφών στη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτη, καθώς θα υπονομεύσει την προοπτική της επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο μονάρχης του χασεμιτικού βασιλείου απευθυνόμενος σε μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεθνών υποθέσεων και άμυνας κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού.

Η Ιορδανία πρωτοστατεί μαζί με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη διπλωματική εκστρατεία που εναντιώνεται στο σχέδιο του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης, όπως προβλέπει το σχέδιο που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμπντάλα Β΄, μολονότι θεωρείται αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ, τονίζει τους τελευταίους μήνες ότι η ισραηλινή πολιτική και το σχέδιο του Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσουν σε σύρραξη που θα έπληττε τις σχέσεις της Ιορδανίας με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ απέσπασε τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το ιορδανικό κράτος στον πόλεμο του 1967. Η Ιορδανία ήταν η δεύτερη αραβική χώρα, μετά την Αίγυπτο, που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ. Μεγάλο μέρος των 7 εκατομμυρίων πολιτών του βασιλείου έχει παλαιστινιακή καταγωγή.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)