to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 08.07.2020

Διεθνή

Σερβία: Ο Βούτσιτς ανακαλεί το lockdown μετά την χτεσινή εισβολή στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι, όπως είχε ανακοινωθεί εχθές.


Τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε να μην επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο από την κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος, στη συνάντηση αυτή, υποστήριξε την επιβολή σκληρών μέτρων ωστόσο - όπως είπε- δεν βρήκε κατανόηση.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση ανακοίνωσε ότι σήμερα είναι η δεύτερη πιο δύσκολη ημέρα μετά τη χθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Σε κρίσμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς. «Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Αναφερόμενος στα επεισόδια, χθες βράδυ, χαρακτήρισε πολιτική βία αυτό που συνέβη.

Η κατάσταση με το κορονοϊό ήταν πρόφαση για την συγκέντρωση που διοργανώθηκε - όπως είπε - «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις». Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματιστήκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι έβλαψε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό η χθεσινή διαδήλωση κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια που προκλήθηκαν εχθές βράδυ.

Τι συνέβη χθες: Διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων περιορισμού στη Σερβία

Στους δρόμους του Βελιγραδίου, με σημείο συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή, βγήκαν χθες βράδυ χιλιάδες Σέρβοι που διαμαρτύρονται για την επιβολή γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας με αιτιολογία την έξαρση της Covid-19.

Οργισμένοι πολίτες προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου και τότε ξέσπασαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν συγκεντρωμένες στο σημείο. Κάποιοι κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι του κτιρίου, αλλά πολύ γρήγορα τους απώθησαν οι δυνάμεις καταστολής.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές ρίψεις δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, κάποιοι απ' τους οποίους φώναζαν «παραίτηση» προς την κυβέρνηση.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν και ομάδες διαδηλωτών απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες, μπουκάλια και αυγά.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας σημειώθηκαν επίσης μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η δημόσια τηλεόραση, την οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν για προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τυλίχθηκαν εξάλλου στις φλόγες ορισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Ο διοικητής της αστυνομίας της Σερβίας, Βλαντιμίρ Ρέντιτς, δήλωσε πως ένας αριθμός διαδηλωτών τέθηκε υπό κράτηση και ότι κάποιοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος ανέφερε πως μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Το κύμα οργής προκάλεσε η ανακοίνωση του προέδρου της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα αλλά και και την απαγόρευση των συναθροίσεων πέραν τον 5 ατόμων.

Ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανησυχητική» και «κρίσιμη» την κατατάσταση στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία πλησιάζουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάβιτς, κατήγγειλε τη διαδήλωση στο Βελιγράδι, λέγοντας ότι το κράτος θα προστατεύσει τον νόμο και την τάξη, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως κρύβεται πίσω από την απόπειρα εισβολής στο κοινοβούλιο.

«Καταδικάζω απερίφραστα τον βανδαλισμό πολιτικών που βρίσκονται πίσω απ' αυτό το ξέσπασμα βίας στη σερβική Βουλή, την ώρα που το κράτος και το σύστημα υγείας αντιμετωπίζουν την δυσκολότερη κρίση από τον κορονοϊό απ' την αρχή της πανδημίας», είπε η πρωθυπουργός.

Χθες η Σερβία ανακοίνωσε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα κατέγραψε 299 νέα κρούσματα κι άλλους 13 θανάτους. Έτσι, συνολικά μετρά 16.719 κρούσματα και 330 θύματα της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει απαγορεύσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας την πρόσβαση σε Σέρβους πολίτες. Μόνο προχθες καταγράφηκαν 20 εισαγόμενα κρούσματα από τη Σερβία σε σύνολο 36 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)