to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 07.07.2020

Κοινωνία

Και οι ενοικιαζόμενοι των τραπεζών ενάντια στο έκτρωμα Χρυσοχοΐδη - Μητσοτάκη

Kαλούν στη διαδήλωση της Πέμπτης 9/7 (ώρα 19.00) στην πλατεία Κλαυθμώνος


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα:

Πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν από κοινού σωματεία εργολαβικών διοργανώναμε την κοινοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας  για την τότε πραξικοπηματική δεκαπενταυγουστιάτικη κατάργηση του Νόμου της αιτιολογημένης απόλυσης και της συνευθύνης, είχαμε προειδοποιήσει πως έρχεται εργασιακός μεσαίωνας, κοινωνική δυστοπία και οδοστρωτήρας των δικαιωμάτων. Σήμερα είναι ξεκάθαρο στους εργαζόμενους πως αυτά δεν ήταν «μεγάλα λόγια» ή «κινδυνολογία» όπως έλεγαν τότε κάποιοι, αλλά η ωμή πραγματικότητα.

Μεσολάβησαν τους επόμενους μήνες ένα κύμα απολύσεων ενοικιαζόμενων σε όλες τις Τράπεζες, η κατάργηση των ρυθμίσεων για τις συλλογικές συμβάσεις , το  αντί-ασφαλιστικό νομοσχέδιο και φυσικά η ουσιαστική διάλυση της Επιθεώρησης εργασίας στα πλαίσια συγκρότησης του «επιτελικού κράτους».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα «χειρουργικά» χτυπήματα» , ήρθε να προστεθεί η κρίση πανδημίας του κορωναϊού, με τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία και το «2/3 μισθός 2/3 εργασία 2/3 ζωή», αλλά και την ύφεση στην οικονομία, που όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο να ξεπεραστεί και είναι βέβαιο πως θα επιφέρει νέο κύμα μέτρων, φτωχοποίησης και…αντιδράσεων.

Εδώ λοιπόν έρχεται το νεότερο, αποκρουστικό νομοθετικό τέκνο της κυβέρνησης. Ένας νόμος που όπως πολύ πετυχημένα ειπώθηκε, αποτελεί μια μετάφραση στην δημοτική των νομοθετημάτων της Χούντας για τις διαδηλώσεις. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη Μητσοτάκη και Σία παρέχει στην αστυνομία μεγαλύτερα περιθώρια απ’ ό,τι το χουντικό διάταγμα. Το τελευταίο προέβλεπε, π. χ  ότι αν η απαγόρευση δεν κοινοποιούνταν στον «Πρόεδρο» της συνάθροισης τουλάχιστον οχτώ ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξή της, αυτή «λογίζεται ως μη απαγορευθείσα» (§6.5). Το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη περιορίζει, αντίθετα, την υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. στη γνωστοποίηση της απαγόρευσης «εγκαίρως» (§7.3). Ένας νόμος που χωρίς υπερβολές και περιστροφές, βρωμάει φασισμό!

Η αναβίωση με σύγχρονους όρους νομοθετημάτων μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους για την ελληνική πολιτική ζωή παρουσιάζεται φυσικά από τους καλοπληρωμένους δημοσιογράφους σαν μια τομή(!) που θα δώσει ζωή στα μαγαζιά του κέντρου που «ρήμαξαν» από τις πορείες, θα μειώσει την ταλαιπωρία των ανθρώπων και τέλος θα βάλει το θέμα των διαδηλώσεων σε ένα νέο  θεσμικό πλαίσιο (;)!

Μπαίνουμε εδώ στον πειρασμό να ρωτήσουμε (ρητορικά): Έστω ότι τα «μαγαζιά της Σταδίου» τα κλείσανε οι πορείες. Τα μαγαζιά στο Παγκράτι, στην Ν. Ιωνία, στην Κυψέλη και σε όλη τη χώρα τι τα έκλεισε; Μήπως οι θανατηφόρες για την κοινωνία πολιτικές των μνημονίων;  Και επιπλέον νομίζει κανένας ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν στο δρόμο να διαδηλώσουν το κάνουν για πλάκα; Δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν; Υπάρχει κάποιος άλλος καλύτερος τρόπος να διεκδικήσεις  το δίκιο σου;

Συνάδελφοι, -ισσες

Τα τελευταία χρόνια ο λαός μας και η εργατική τάξη έχουμε υποστεί πολλά. Ιδιαίτερα η νέα γενιά που έχει βιώσει μόνο την ανεργία, την μισο-εργασία και την ευέλικτη εργασία, -δηλαδή εργασία κατά πως βολεύει τα αφεντικά με μισθούς πείνας-. Και ας είμαστε ειλικρινείς, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες όχι απλά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά λειτούργησαν ως βαλβίδα κοινωνικής αποσυμπίεσης και ιδεολογικός μηχανισμός της πολιτικής των ισχυρών.

Παρόλα αυτά όμως υπήρχαν αντιδράσεις και αγώνες. Από φορείς, σωματεία και απλούς ανθρώπους που κατέβηκαν, διεκδίκησαν και τίμησαν την αγωνιστική παράδοση του τόπου μας και του λαού μας που δεν σταμάτησε τις απεργίες ούτε επί κατοχής. Μπορεί να μην πετύχαμε όσα θέλαμε σίγουρα όμως τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα δίχως αυτούς τους αγώνες. Και σαν σωματείο έχουμε πολλές κινητοποιήσεις και αν μη τι άλλο πολλές και σημαντικές νίκες σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές.

Με το όπλο της κινητοποίησης πλήρως ακρωτηριασμένο κάθε πραγματική συνδικαλιστική δράση  είναι εξ ορισμού περιορισμένη και αδύναμη. Και αυτό το ξέρουν καλά οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης ΣΕΒ, τραπεζίτες και εφοπλιστές.

Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ένα νομοσχέδιο όμοιό με εκείνο που έδωσε την «νομιμοποίηση» στα τανκς να σπάσουν την πύλη του Πολυτεχνείου. Η σκέψη και μόνο μας προκαλεί ανατριχίλα.  Θα κάνουμε ότι περνάει και δεν περνάει από το χέρι μας αυτό το έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά. Καλούμε σε αγωνιστική κινητοποίηση  όλους τους  δημοκρατικούς πολίτες την:

Πέμπτη 9/7 ώρα 19.00 στη Πλατεία Κλαυθμώνος

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ!

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΓΥΨΟ!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)