to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 06.07.2020

Πολιτική

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις παράνομες κατεδαφίσεις καταλυμάτων Ρομά στον Ασπρόπυργο

«Με παράνομες και αυθαίρετες διαδικασίες ισοπεδώνονται τα καταλύματα 85 οικογενειών Ρομά στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου χωρίς καμία πρόνοια για τα 500 ευάλωτα άτομα που μένουν πάνω στα ερείπια»


Ερώτηση κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Εσωτερικών με πρωτοβουλία της Θεανούς Φωτίου, βουλευτού Νοτίου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΟ. Θέμα της πως εν μέσω κορωνοϊού με παράνομες και αυθαίρετες διαδικασίες ισοπεδώνονται τα καταλύματα 85 οικογενειών Ρομά στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου χωρίς καμία πρόνοια για τα 500 ευάλωτα άτομα που μένουν πάνω στα ερείπια.

Οι βουλευτές  επισημαίνουν:

-       Στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου  στεγάζονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πάνω από 3.000 Ρομά, με κύρια ενασχόλησή την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τη γειτονική Χωματερή.

-         ο συγκεκριμένος οικισμός  στερείται στο σύνολό του των βασικών υποδομών ( νερό, ρεύμα, αποχέτευση), με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι απαράδεκτες, η δε όλη κατάσταση να εγκυμονεί διαρκώς προδήλως σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ιδίων και τη δημόσια γενικότερα.

-       Στις 25/6/2020 μπουλντόζες εμφανίστηκαν στον οικισμό και προέβησαν  σε κατεδάφιση και ισοπέδωση των καταλυμάτων όπου ζουν 85 οικογένειες Ρομά, όλες με μικρά παιδιά.

-       Καμία απόφαση κατεδάφισης δεν έχει ληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ασπροπύργου, ούτε επί τόπου επιδείχθηκε απόφαση από οποιαδήποτε άλλη αρχή.

-       Εν μέσω υγειονομικής κρίσης, περίπου 500  ευάλωτα άτομα  αναζητούν όπως-όπως καταφύγιο στα χαλάσματα των παραπηγμάτων, κοιμούνται στο ύπαιθρο  ή φιλοξενούνται σε γείτονες σε εξ ίσου άθλιες συνθήκες υγιεινής και υποδομών.

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί

1.     Με απόφαση ποιάς δημόσιαςαρχής έγιναν οι κατεδαφίσεις;  Σκοπεύετε και πώς να ελέγξετε την νομιμότητά τους;

2.     Τι προτίθεστε να κάνετε για την αποκατάσταση των οικογενειών που έμειναν άστεγες ενώ μεταξύ των μελών τους συγκαταλέγονται βρέφη, μικρά παιδιά, μαθητές  και έγκυες γυναίκες;

3.     Στην ίδια στεγαστική κατάσταση βρίσκονται πολλές οικογένειες Ρομά στον καταυλισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Επικράτειας. Σκοπεύετε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματά τους ή κινδυνεύουν να έχουν την μοίρα των 85 οικογενειών που έμειναν ξαφνικά άστεγες ενώ ζούσαν σε άθλια παραπήγματα, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας;

4.     Θεωρείτε ότι η αποστέρηση αυτών των οικογενειών από την  στοιχειώδη στέγη, καθαριότητα και υγιεινή συνάδει με την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού;

Aναλυτικά η ερώτηση:

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:  «Εν μέσω κορωνοϊού με παράνομες και αυθαίρετες διαδικασίες ισοπεδώνονται τα καταλύματα 85 οικογενειών Ρομά στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου χωρίς καμία πρόνοια για τα 500 ευάλωτα άτομα που μένουν πάνω στα ερείπια» 

Στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου υπάρχει οικισμός Ρομά, απαρτιζόμενος, όπως συμβαίνει συνήθως, από κάποιες κατοικίες και από καταλύματα άλλου είδους (παράγκες, παραπήγματα κ.λ.π.). Εκεί  στεγάζονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πάνω από 3.000 Ρομά, με κύρια ενασχόλησή την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τη γειτονική Χωματερή.
Παρά τη μακρόχρονη παρουσία τους στην περιοχή,  ο συγκεκριμένος οικισμός  στερείται στο σύνολό του των βασικών υποδομών ( νερό, ρεύμα, αποχέτευση), με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι απαράδεκτες, η δε όλη κατάσταση να εγκυμονεί διαρκώς προδήλως σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ιδίων και τη δημόσια γενικότερα.
Στην περιοχή λειτουργεί και το 7ο δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, όπου χάρη στην  τεράστια προσπάθεια των  εκπαιδευτικών τα παιδιά των Ρομά φοιτούν κανονικά, ώστε να έχουν ευκαιρία βελτίωσης της ζωής τους και κοινωνικής ένταξης.
Στις 25/6/2020 μπουλντόζες εμφανίστηκαν στον οικισμό και προέβησαν  σε κατεδάφιση και ισοπέδωση των καταλυμάτων όπου ζουν 85 οικογένειες Ρομά, όλες με μικρά παιδιά.
Καμία απόφαση κατεδάφισης δεν έχει ληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ασπροπύργου, ούτε επί τόπου επιδείχθηκε απόφαση από οποιαδήποτε άλλη αρχή.
Εν μέσω υγειονομικής κρίσης, όταν η Πολιτεία εφαρμόζει μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, κοινωνικές αποστάσεις, καραντίνα κλπ., περίπου 500  ευάλωτα άτομα  αναζητούν όπως-όπως καταφύγιο στα χαλάσματα των παραπηγμάτων, κοιμούνται στο ύπαιθρο  ή φιλοξενούνται σε γείτονες σε εξ ίσου άθλιες συνθήκες υγιεινής και υποδομών. Αντί για τη μέριμνα που οφείλει η Πολιτεία στον εξαιρετικά ευάλωτο πληθυσμό των Ρομά, αντί για την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων που είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική ένταξη των πληθυσμών και στη συνέχεια  «πάγωσαν», μετά και την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά από την παρούσα κυβέρνηση,  για ακόμη μια φορά οι Ρομά του Ασπροπύργου βιώνουν τον ξεσπίτωμα και την εξαθλίωση.
Επειδή  η κατεδάφιση των παραπηγμάτων στερεί από 85 περίπου οικογένειες Ρομά σε ένδεια  το στοιχειώδες κατάλυμά τους
Επειδή η κατεδάφιση έγινε και  χωρίς προηγούμενη απόφαση δημοτικού συμβουλίου ή άλλης αρχής, χωρίς  καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση του πληθυσμού
Επειδή η πολιτεία δεν έλαβε κανένα μέτρο εναλλακτικής  στεγαστικής αποκατάστασης των ξεσπιτωμένων οικογενειών, μόνιμη ή προσωρινή
Επειδή βρισκόμαστε σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού και τέτοιες ενέργειες δημιουργούν πρόσθετους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ιδίων και τη δημόσια εν γένει

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί
Με απόφαση ποιάς δημόσιαςαρχής έγιναν οι κατεδαφίσεις;  Σκοπεύετε και πώς να ελέγξετε την νομιμότητά τους;
Τι προτίθεστε να κάνετε για την αποκατάσταση των οικογενειών που έμειναν άστεγες ενώ μεταξύ των μελών τους συγκαταλέγονται βρέφη, μικρά παιδιά, μαθητές  και έγκυες γυναίκες;
Στην ίδια στεγαστική κατάσταση βρίσκονται πολλές οικογένειες Ρομά στον καταυλισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Επικράτειας. Σκοπεύετε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματά τους ή κινδυνεύουν να έχουν την μοίρα των 85 οικογενειών που έμειναν ξαφνικά άστεγες ενώ ζούσαν σε άθλια παραπήγματα, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας;
Θεωρείτε ότι η αποστέρηση αυτών των οικογενειών από την  στοιχειώδη στέγη, καθαριότητα και υγιεινή συνάδει με την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Τσίπρας Γεώργιος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαγενά - Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα )

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καφαντάρη  Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδωνας

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος (Θανάσης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γεώργιος

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)