to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

To νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ναρκοθετεί το μέλλον μας

«Το επόμενο διάστημα είναι ανάγκη η πραγματικά άμεση αντίδραση όλων όσων αντιλαμβάνονται ως οξυγόνο τις κινηματικές διαδικασίες. Είναι αναγκαία η συνύπαρξη όσων τοποθετούνται στο φάσμα της δημοκρατίας, της προόδου και της αριστεράς. Είναι τώρα ανάγκη να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για το αύριο»


Διαβάσαμε με προσοχή τόσο το νομοσχέδιο όσο και την αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», για το οποἰο μάλλον ένας ακριβέστερος τίτλος θα ήταν «για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την στέρηση της ελευθερίας όσων τις οργανώνουν». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται κατά την άποψη μας για ένα νομοσχέδιο που  δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία.

των Γιώργου Μπαϊράμογλου, Δανάης Κωνσταντινοπούλου, Συμεών Λαμάι - Μέλη Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Εν συντομία, υπογραμμίζουμε τον ισχυρισμό που προβάλλεται στην αιτιολογική έκθεση ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «επιδιώκεται η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι…» και «επιχειρείται η σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομικής αρχής», την ίδια στιγμή που, στην πραγματικότητα, το εν λόγω νομοσχέδιο φαίνεται να έχει συνολικά έναν και μόνο σκοπό: την ανάκτηση του αρνητικού χώρου ελευθερίας που εκχωρεί το κράτος στους πολίτες ως εγγύηση της δυνατότητας διεκδίκησης και ενάσκησης των συνδικαλιστικών, ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Εν προκειμένω και αναφορικά με το δικαίωμα της συνάθροισης (ή του συνέρχεσθαι), όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 11 του Ελληνικού Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πρόκειται για το δικαίωμα των προσώπων να καθορίζουν ελεύθερα τον τόπο, τον χρόνο, το είδος και το περιεχόμενο της διαδήλωσης, αλλά και τον ειδικότερο τρόπο έκφρασης των απόψεών τους κατά τη διάρκεια αυτής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το άρθρο 19 του εν λόγω νομοσχεδίου,  βάσει του οποίου συστήνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτοτελής Υπηρεσία με τίτλο «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», η οποία και θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό.

Με την ως άνω ρύθυμιση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων «πρόληψης της βίας», με στόχο την καταπολέμηση ποικίλων μορφών και εκφάνσεων της βίας, μεταξύ των οποίων -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός! Σε αυτήν την περίπτωση ή σε περίπτωση που θα κρίνεται ότι μία διαδήλωση ενδέχεται να εξελιχθεί μη ομαλά, εφόσον πιθανολογούνται επεισόδια ή διατάραξη για άλλους λόγους της κοινωνικοοικονομικής ζωή, -χωρίς προσδιορισμένα και καθορισμένα κριτήρια- η αστυνομική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να διαλύσει ή και να απαγορεύσει για «προληπτικούς λόγους» τη διαδήλωση.

Έντονα ερωτήματα εγείρει επίσης η απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών στον οργανωτή σε περίπτωση επεισοδίων ή πρόκλησης υλικών ζημιών, καθώς και η δυνατότητα συλλήψεων όσων συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις που δεν έχουν πάρει άδεια από την αστυνομία ή έχουν απαγορευτεί. Τo νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, «ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους συμμετέχουν σε συγκέντρωση που έχει απαγορευτεί από την αστυνομία ή το λιμενικό και δύο ετών για όσους παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις και προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες, αλλά και αστικές κυρώσεις σε βάρος των οργανωτών για αποκατάσταση των ζημιών».  Δεν θα επαναλάβουμε εδώ και άλλες διατάξεις, οι οποίες είναι ίδιες με αυτές που θεσπίστηκαν την περίοδο της χούντας των Συνταγματαρχών, τις οποίες ο αναγνώστης εύκολα μπορεί ο ίδιος να προβεί σε μία τέτοια διαπίστωση. Για το νομοσχέδιο αυτό δεν αρκεί πάντως μια κοντόφθαλμη ματιά που φτάνει μέχρι την κορυφή του παγόβουνου, καθώς αυτά που τελικά κρύβονται στο βάθος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Το πολιτικό-οικονομικό υπόβαθρο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση έχει, κατά την άποψή μας, ιδιαίτερη σημασία.  Σύμφωνα με όλες τις έρευνες αλλά και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, τους επόμενους μήνες, το βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας θα επιστρέψει σε ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά με αυτά του 2010-2012. Το κοινωνικό καζάνι αρχίζει να βράζει με το φθινόπωρο να αναμένεται ιδιαίτερα «θερμό».

Μία από τις εν λόγω έρευνες ανήκει στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων,  η οποία μεταξύ άλλων αποτυπώνει ότι μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας , ότι μία στις τρεις (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι θα βάλει λουκέτο, ενώ οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και το 55,1% των επιχειρήσεων δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιπλέον, πέρα από τα δεδομένα της έρευνας, είναι σαφές ότι χιλιάδες εργαζομένων που απασχολούνται στην «βαριά μας βιομηχανία», τον τουρισμό, βρίσκονται ήδη σε μια έντονη συνθήκη επισφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Κατά την άποψή μας, η στόχευση της βαθιά συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης παρούσας κυβέρνησης είναι διττή. Αφενός να επιβληθεί ολοκληρωτικά ακόμα και στο πεδίο του "δρόμου" και αφετέρου να οχυρωθεί εκ των προτέρων για τις αντιδράσεις που θα πυροδοτήσει η νέα οικονομική κρίση. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επενδύει τα ρέστα του στον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχεύει πρωτίστως στα ενεργά κύτταρα της κοινωνίας που επιμένουν στη διεκδίκηση των αυτονόητων.  Στοχεύει όσους και όσες αμφισβητούν την υπάρχουσα πραγματικότητα και αρνούνται να υποτάξουν τα όνειρα τους στα κέρδη λίγων. 


Τι σημαίνει, όμως, επιστροφή στην κανονικότητα του 2010-2012; Ας κάνουμε μια συνοπτική αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν: Όξυνση ανισοτήτων, διεύρυνση φτώχειας και βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα, με την βαρβαρότητα να δεσπόζει εκ νέου και να ορίζει ξανά την καθημερινότητα των πολλών. Αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει πρωτίστως τη νέα γενιά, τη δική μας γενιά,  για να την εγκλωβίσει και πάλι, οριστικά αυτή τη φορά, στην ανασφάλεια, στην αβεβαιότητα και στην δομική αδυναμία να χαράξει σχέδιο ζωής για την επόμενη μέρα, επιστρέφοντας ολοταχώς στην κανονικότητα που πολεμήσαμε, στην κανονικότητα των ελαστικών και κακοπληρωμένων μορφών εργασίας. Επιστρέφουμε ολοταχώς στην απόλυτη αδυναμία να φύγουμε από το σπίτι που μεγαλώσαμε. Επιστρέφουμε σε ένα αφιλόξενο ερειπωμένο πανεπιστήμιο που συντηρείται με τις όσες δυνάμεις έχουν οι λίγοι διοικητικοί και καθηγητές που υπάρχουν. Επιστρέφουμε στην «κανονικότητα», αλλά αυτή τη φορά με τον δρόμο των διεκδικήσεών μας  ναρκοθετημένο από ένα κράτος καταστολής και τις δυνάμεις της αστυνομίας, που θα «επιτρέπουν» κατά το δοκούν τις αντιδράσεις. Οι αγώνες του μέλλοντος ναρκοθετούνται ήδη στο παρόν.

Για αυτόν τον λόγο, το επόμενο διάστημα είναι ανάγκη η πραγματικά άμεση αντίδραση όλων όσων αντιλαμβάνονται ως οξυγόνο τις κινηματικές διαδικασίες. Είναι αναγκαία η συνύπαρξη όσων τοποθετούνται στο φάσμα της δημοκρατίας, της προόδου και της αριστεράς. Είναι τώρα ανάγκη να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για το αύριο. Για τους αγώνες που ακόμα δεν δώσαμε. Για ένα μέλλον που θα χωρά τις ελευθερίες και τις ανάγκες όσων πνίγονται στον βούρκο της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς.  Είναι τώρα ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας την απαισιοδοξία της σκέψης και να δώσουμε έμφαση στην αισιοδοξίας της πράξης. Αυτός ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι ανάγκη και χρέος μας σήμερα η αλλαγή αυτή να γίνει προς το καλύτερο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)