to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 04.07.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, ψύχραιμη και σταθερή»

«Η πρόκληση και η ευθύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να πείσουμε περισσότερο και περισσότερους, γι’ αυτό χρειαζόμαστε πρόγραμμα διακυβέρνησης, ένα νέο αφήγημα και ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία, με όρους 2020, τονίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 ο Δημ. Παπαδημούλης


Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Δ. Αβαρλής) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 -Τα λεφτά από τους ευρωπαϊκούς πόρους θα είναι πολλά για τη χώρα μας και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα πιάσουν τόπο και δεν θα γίνει ό,τι έγινε με τα vouchers και τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ

- Η κρίση του κορονοϊού χτύπησε συμμετρικά όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, παράγοντας ωστόσο ασύμμετρα αποτελέσματα, καθώς η Γερμανία, για παράδειγμα, είχε τη δυνατότητα να δώσει 1 τρισ. ευρώ για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της, την ώρα που όλα τα άλλα κράτη-μέλη διέθεσαν για τον ίδιο σκοπό 900 εκατ. ευρώ. Ο κορονοϊός, πέρα από το υγειονομικό, έχει και τεράστιο οικονομικό κόστος, που συνεπάγεται τεράστια ύφεση και ανεργία, που χτυπά κυρίως τους ασθενέστερους και τη νέα γενιά.

- Οι Γερμανοί, υπό την πίεση αυτής της μεγάλης ύφεσης, έκαναν στροφή και συνέπλευσαν με τους Γάλλους, με αποτέλεσμα την πρόταση της Κομισιόν, ένα θετικό βήμα, που ροκανίζεται ωστόσο από τους 4 ευρω-τσιγκούνηδες, που επιδιώκουν να μειωθεί το πακέτο και να βάλουν πρόσθετους μνημονιακούς όρους στη διαδικασία αποπληρωμής. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, λοιπόν, βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση ώστε αυτά να μην υλοποιηθούν.

- Αυτό το πακέτο είναι ακόμα πιο σημαντικό να προχωρήσει για την Ελλάδα, όπου πελατειακά δίκτυα και διαφθορά έχουν οδηγήσει σε εγκλήματα. Τα λεφτά θα είναι πολλά για τη χώρα μας και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα πιάσουν τόπο και δεν θα γίνει ό,τι έγινε με τα vouchers και τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, όπου ακόμα ο κ. Πέτσας «μαγειρεύει» τη λίστα.

Η πρόκληση και η ευθύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να πείσουμε περισσότερο και περισσότερους και γι’ αυτό χρειαζόμαστε σχέδιο, πρόγραμμα διακυβέρνησης, ένα νέο αφήγημα και ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία, με όρους 2020

Στον τουρισμό, που φαίνεται ότι θα κάνει μεγάλη «βουτιά», έχουμε τη μεγαλύτερη ζημιά, αλλά και το μεγαλύτερο μπρος-πίσω της ΝΔ, όπου αποκαλύπτονται διάφορα απίθανα πράγματα από τον γερμανικό Τύπο, τα οποία δεν είδα να διαψεύδει η κυβέρνηση. Εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά –άλλα για την ελληνική κοινωνία και άλλα για τους τουρίστες- και αναμένουμε την εξέλιξη.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι έρχεται ένα δύσκολο καλοκαίρι, ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και ένας άγριος χειμώνας. Κι αυτή η μεγάλη επιθετικότητα της ΝΔ και των φιλικών της ΜΜΕ εναντίον της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι τα περί 70% δημοτικότητας στο πρόσωπό του δεν θα ισχύουν τον χειμώνα.

Πρέπει όμως κι εμείς να δούμε πώς θα κάνουμε μια πιο μαχητική και πειστική τη δική μας αντιπολίτευση. Η πρόκληση και η ευθύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να πείσουμε περισσότερο και περισσότερους και γι’ αυτό χρειαζόμαστε σχέδιο, πρόγραμμα διακυβέρνησης, ένα νέο αφήγημα και ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία, με όρους 2020. Έχουμε πολλά να κάνουμε και έτσι πρέπει να δούμε και την πορεία προς το Συνέδριό μας.

Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορούν να χτίσουν συμμαχίες, κόντρα στην αποδιάρθρωση της Ευρώπης, με μια προοδευτική ατζέντα για τη δημοκρατική εμβάθυνσή της

Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε τα μεγάλα ελλείμματα και της Ευρώπης και τα αδιέξοδα μιας μακρόχρονης κυριαρχίας πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελεύθερων συνταγών. Φάνηκε ότι χρειαζόμαστε ισχυρά συστήματα δημόσιας υγείας και σαρώθηκαν οι θεωρίες ότι όλα πρέπει να είναι ιδιωτικά. Ενίσχυσε επίσης την ανάγκη να δυναμώσει η ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία.

Όλη αυτή η συζήτηση αποτελεί ευνοϊκό έδαφος για τις προοδευτικές δυνάμεις και αυτές της Αριστεράς, που ζητούν μια πιο ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη. Αυτή την ατζέντα την έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 10 χρόνια, τότε που μιλούσαμε για ευρωομόλογο και μας έλεγαν τρελούς.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε διαμορφώσει μέσα από συμμαχίες πιο προοδευτικές προτάσεις –η Κομισιόν είναι κάπου στη μέση, στο Συμβούλιο υπό την πίεση των ευρω-τσιγκούνηδων τα πράγματα χειροτερεύουν- και το ΕΚ διεκδικεί ρόλο αντίρροπης πίεσης. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει έναν σημαντικό ρόλο κι έχουμε σχηματίσει εδώ και χρόνια μια Προοδευτική Συμμαχία στο ΕΚ.

Δεν θέλουμε να γίνουμε Σοσιαλδημοκράτες, αλλά συζητάμε και αναπτύσσουμε συνέργειες με προοδευτικούς Σοσιαλιστές που θέλουν να ξεκολλήσουν από τη σύμπλευση με τους νεοφιλελεύθερους. Μας αρέσει πολύ αυτό που γίνεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Άρα οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορούν να χτίσουν συμμαχίες, κόντρα στην αποδιάρθρωση της Ευρώπης με μια προοδευτική ατζέντα για τη δημοκρατική εμβάθυνσή της. Κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί μια διαλυτική κρίση.

Με ανησυχεί η «ορμπανοποίηση» ενός μέρους της παραδοσιακής Δεξιάς, που συμμαχεί ανοιχτά με την ακροδεξιά

Η ακροδεξιά τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε, καθώς την έθρεψε η άνοδος των ανισοτήτων και η άρνηση της ΕΕ να δώσει μια ανθρωπιστική απάντηση στο προσφυγικό. Κι αυτό αντανακλά και σε αδυναμίες της Αριστεράς. Επομένως χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που να δίνει απαντήσεις στις ανισότητες και να ενισχύει τη συνεργασία, ενάντια στη λιτότητα.

Ένα κομμάτι της Δεξιάς, και δυστυχώς σε αυτό ανήκει και η ΝΔ, νομίζει ότι θα αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς, υιοθετώντας ένα μέρος της ατζέντας της. Αυτό δεν κάμπτει την ακροδεξιά, αντιθέτως τη δυναμώνει και τη νομιμοποιεί. Με ανησυχεί, λοιπόν, η «ορμπανοποίηση» ενός μέρους της παραδοσιακής Δεξιάς, που συμμαχεί ανοιχτά με την ακροδεξιά.

Σε ό,τι αφορά στην απολιγνιτοποίηση, χρειάζεται ένα σχέδιο με εναλλακτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσει απασχόληση, ώστε να μην προκληθούν κοινωνικά συντρίμμια με έκρηξη της ανεργίας

Πιστεύω ότι θα πρέπει το πρόγραμμα και η πολιτική μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη να είναι πιο τολμηρά και να ενισχύσουν πολύ τη φιλο-περιβαλλοντική διάθεση. Δεν μπορούμε τα θέματα της ανάπτυξης να τα προσεγγίζουμε μόνο με μια «οικονομίστικη» διάσταση.

Σε ό,τι αφορά στην απολιγνιτοποίηση, το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης δείχνει έναν κίνδυνο η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να γίνει παράγοντας δημιουργίας νέων ανισοτήτων. Εκεί, λοιπόν, αν δεν δημιουργηθεί ένα σχέδιο με εναλλακτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν απασχόληση, μπορεί να προκληθούν κοινωνικά συντρίμμια με έκρηξη της ανεργίας.

Ο στόχος της Αριστεράς είναι να είναι φιλο-περιβαλλοντική, αλλά ακολουθώντας το σύνθημα «κανείς να μη μείνει πίσω». Άρα πρέπει να αποφευχθούν οι βιασύνες και να πέσουν χρήματα με σοβαρό επενδυτικό σχέδιο για κοινωνική στήριξη. Κι αυτό αποτελεί πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ κι όλη την ελληνική κοινωνία, που απαιτεί την εμπλοκή των κοινωνικών δυνάμεων.

Η απουσία προγράμματος ευνοεί τον φατριασμό και τον παραγοντισμό, πράγματα που είναι παθογένειες. Αυτά τα ζω ήδη και νομίζω ότι πρέπει να τα μαζέψουμε. Επομένως πρέπει να βάλουμε μπροστά την πολιτική, τις ιδέες και να συζητήσουμε, γιατί μόνο με ένα σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, με αριστερό και ριζοσπαστικό όραμα, το επόμενο διάστημα θα μπορέσει να είναι ένα διάστημα αλλαγής συσχετισμών υπέρ της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων.

Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, ψύχραιμη και σταθερή, μέσω της οποίας θα αποφευχθεί το κακό σενάριο μιας εμπλοκής με την Τουρκία. Το καλό σενάριο είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος πηγαίνοντας μέχρι τη Χάγη

Η πολιτική της τουρκικής ηγεσίας είναι επιθετική και προμηνύει ένα δύσκολο καλοκαίρι. Καταφέραμε με πρότασή μας στο ΕΚ να γίνει μια συζήτηση στην επόμενη Ολομέλεια για την τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο, με  στόχο να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς τα πράγματα διεθνώς δεν είναι καλά. Η δε Ελλάδα –με ευθύνη της κυβέρνησής της- δεν έχει μια σαφή στρατηγική πάνω στο θέμα, ενώ δείχνει και μια επικίνδυνη αυτάρκεια.

Απορώ γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει να γίνει μια σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και δεν επιδιώκει μια κοινή εθνική γραμμή, όπως έχουν ζητήσει επανειλημμένα ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας. Η δική μας πολιτική στο θέμα συνίσταται στον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, καταγγελία και απομόνωση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και προσπάθεια να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για την ανεύρεση λύσεων και για το Κυπριακό.

Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, ψύχραιμη και σταθερή, μέσω της οποίας θα αποφευχθεί το κακό σενάριο μιας εμπλοκής. Το καλό σενάριο είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος πηγαίνοντας μέχρι τη Χάγη.

Ακούστε εδώ το ηχητικό της συνέντευξης: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)