to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 04.07.2020

Κοινωνία

Βραδινή εισβολή και αγριότητες της αστυνομίας σε καφετέριες των Εξαρχείων

Αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν ξαφνικά στην οδό Κωλέττη το βράδυ της Παρασκευής και εισέβαλαν σε καφετέριες. Ρίψη δακρυγόνων μέσα στα καταστήματα, με αστυνομικούς της ομάδας Δράση να εισβάλουν με κράνη και γκλομπ σε μπαρ - Δέκα προσαγωγές, εφτά συλλήψεις ανακοίνωσε η αστυνομία


Το ρεπορτάζ από το artinews.gr αναφέρει ότι οι αστυνομικοί «επιτέθηκαν στα Εξάρχεια χθες [σ.σ.: Παρασκευή] βράδυ, ρίχνοντας χημικά και δέρνοντας αδιακρίτως. Η αγριότητα είναι εμφανής στα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η επίθεση των "σερίφηδων" έγινε τόσο στην πλατεία Εξαρχείων όσο και στον πεζόδρομο της οδού Κωλέττη, που ήταν γεμάτος τραπεζοκαθίσματα με εκατοντάδες θαμώνες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου έγινε γνωστό ότι η αστυνομία προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες «σε δέκα προσαγωγές, εκ των οποίων οι επτά μετατράπηκαν σε συλλήψεις» με τη γνωστή επωδό «έπειτα από επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων».

Στο βίντεο φαίνονται αστυνομικοί της ομάδας Δράση να έχουν μπει στο μπαρ Ντέμο με τα κράνη και να κρατούν τα γκλομπ στα χέρια, ενώ ακούγονται σπασίματα και επικρατεί πανδαιμόνιο:

Δεκάδες αστυνομικοί όρμησαν με μηχανές μεγάλου κυβισμού ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, ποδοπάτησαν κόσμο και χτυπούσαν με τα γκλομπς. Την επιδρομή των εποχούμενων αστυνομικών ακολούθησαν πεζοπόρα τμήματα, που κατέφθασαν με κράνη, ασπίδες και πολεμική εξάρτυση. Επρόκειτο προφανώς για επίθεση κατόπιν σχεδίου. Όσοι, μάλιστα, προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν ή να φωτογραφίσουν τις βιαιότητες, ξυλοκοπήθηκαν άγρια».

Ρίψη δακρυγόνων έγινε και μέσα στην πλατεία Εξαρχείων όπως φαίνεται και στο σχετικό video από δημοσιογράφο που βρέθηκε στο σημείο:

Άλλο στιγμιότυπο:

Και από ρίψη δακρυγόνων:

Φωτογραφία με ό,τι απέμεινε μετά την εισβολή των ΜΑΤ σε καφενείο της περιοχής:

Ο λόγος της επίθεσης: Χτυπάνε την αλληλεγγύη

Όπως προσθέτει το artinews.gr, «ο λόγος της άγρας κρατικής βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Εξάρχεια είναι η ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης στην περιοχή προς τις οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών. Δράση η οποία αποδοκιμάζεται ως "αριστερή" από τους πολιτικούς καθοδηγητές της κυβέρνησης. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (και λόγω της ανασφάλειας του Μ. Χρυσοχοΐδη ενόψει ανασχηματισμού) επιχειρεί να επιδείξει έργο με βάση το δόγμα «νόμος και τάξη» (το ίδιο ακριβώς που εφαρμόζει και ο Ντόναλντ Τραμπ), εκκενώνοντας καταλήψεις κτιρίων και πετώντας κυριολεκτικά τους πρόσφυγες στο δρόμο.

»Τελευταία εκκένωση ήταν αυτή των δύο κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη από το 2015, στην οδό Δερβενίων 56 και 52. Στα κτίρια αυτά έγινε, χθες, συμβολική ανακατάληψη από αλληλέγγυους, οι οποίοι έγραψαν το παρακάτω κείμενο: «Τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2020 δεκάδες αστυνομικοί εκδίωξαν την κατάληψη "Dervenion 56" που φιλοξενούσε πρόσφυγες στην περιοχή των Εξαρχείων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν σε αλληλεγγύη και διαδήλωσαν, μια διαμαρτυρία που οδήγησε στην ανακατάληψη της οδού Δερβενίων, όπου αλυσίδες διαδηλωτών σε κάθε πλευρά του δρόμου, δημιουργώντας ανθρώπινα οδοφράγματα, διατήρησε την απρόσκοπτη ανάληψη της κατάληψης. Λίγα λεπτά αργότερα δεκάδες αστυνομικοί  πλημμύρισαν την περιοχή, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Η κατάληψη είχε ανακαταληφθεί.

Μετά από αυτό εκδιπλώθηκε σε όλη των περιοχή η εκδικητική μανία των ρόμποκοπ του Χρυσοχοΐδη…»

ΜέΡΑ 25: «Νύχτα τρομοκρατίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας» στα Εξάρχεια 

«Μια ακόμα νύχτα τρομοκρατίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας έζησαν χθες κάτοικοι και θαμώνες των Εξαρχείων», σύμφωνα με επικριτική για την δράση της αστυνομίας, δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΜέΡΑ 25 Μιχάλη Κριθαρίδη.

Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι «οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οπλισμένοι με την αίσθηση ασυλίας και ακαταλόγιστου που τους έχει εμφυσήσει ο πολιτικός τους προϊστάμενος, έκαναν για μια ακόμα φορά επίδειξη ωμότητας και αυταρχισμού, πνίγοντας με χημικά μια ολόκληρη γειτονιά, και επιδιδόμενοι σε κυνηγητά και συλλήψεις στα τυφλά αναποδογυρίζοντας στο διάβα τους τραπέζια με έντρομους θαμώνες». Προσθέτει ότι τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από βίντεο και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το χθεσινό περιστατικό είναι πραγματικά αποκρουστικά και ντροπιαστικά.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε ότι όλα αυτά ήταν απλά μια πρόβα τζενεράλε για να εμπεδωθεί η «ανάγκη» που «δικαιολογεί» τις χουντικές διατάξεις για τις δημόσιες συναθροίσεις που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα μέσα της βδομάδας. Τα Εξάρχεια ήταν για μια ακόμα νύχτα το «δοκιμαστήριο» για πρακτικές που πολύ σύντομα θα ξαναδούμε στην Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι, στην καρδιά της πόλης όπου συναθροίζονται οι πολίτες κάθε φορά που μια εθελόδουλη κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει τις ζωές τους προς το χειρότερο».

(με πληροφορίες από Αυγή, artinews.gr, ΑΠΕ_ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)