to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 03.07.2020

Πολιτισμός

«Κυβέρνηση μαγαζατόρων»: Το σχόλιο του Ν. Φίλη για την επιστολή Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίων

H ανάρτηση του Ν. Φίλη, μετά από επιστολή (2.7.2020) του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίων, όπου καταγγέλεται η συμπεριφορά και η απουσία προτάσεων για το βιβλίο του νέου προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.


Αναλυτικά η ανάρτηση του Ν. Φίλη:
 
«Εδώ είναι το μαγαζί μου», «αποσύρω την πρόταση για οικονομική ενίσχυση»! Ποιος τα είπε αυτά; Ποιο είναι το μαγαζί και σε ποιον ανήκει; Ποιος δίνει και παίρνει χρήματα; Μιλάει κάποιος επιχειρηματίας…;
 
Όχι! Μιλάει ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), ο κ. Ν. Κούκης. Ναι, αυτός που με μοναδικό προσόν ότι ήταν καθηγητής ιδιωτικού λυκείου όπου διοργάνωνε σχολικό τουρισμό στο εξωτερικό (όπως επίσης βέβαια ότι ήταν συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ...), διορίστηκε από την κυβέρνηση στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Διαδέχθηκε δηλαδή τον Τσουκαλά, τον Μπαμπινιώτη, τον Φατούρο, τον Πεπελάση, τον Ξαρχάκο, τον Οικονομίδη, τον Σακελλαρίου και άλλες μορφές κύρους.
 
Χθες, συναντήθηκε με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου για να συζητήσουν ζητήματα ενίσχυσης του βιβλίου αλλά και τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που επί των ημερών της προεδρίας Τσουκαλά και αντιπροεδρίας Νικολακόπουλου απέκτησε διεθνές κύρος. Ο κ. Κούκης όμως εμφανίστηκε κι αυτός, όπως πιο πριν ο κ. Πέτσας, να... διαχειρίζεται δικά του χρήματα, στο μαγαζάκι ιδιοκτησίας του που λέγεται Ελλάς!
 
Χωρίς προτάσεις για την ενίσχυση του βιβλίου, παρότι το ΕΙΠ έχει απορροφήσει το παλαιό ΕΚΕΒΙ κι ενώ ακόμα δεν έχει γίνει ούτε βήμα για τον οργανισμό βιβλίου που προνόησε να ιδρύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Πολιτισμού την Μυρσίνη Ζορμπά. Κι έτσι ο κ. Κούκης οδήγησε τη συζήτηση σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου και να του απευθυνθεί με επιστολή καταγγέλλοντας ότι:
 
«(…) Στη συνάντηση για θέματα που αφορούσαν το βιβλίο προσήλθαμε με την καλύτερη διάθεση και εν τέλει αντιμετωπίσαμε μία συμπεριφορά που δεν αρμόζει στον νεοδιορισμένο Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη λύση των ζητημάτων Πολιτισμού. Στην αγωνία των Ελλήνων εκδοτών για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου απαντήσατε με εξαγγελίες και παροχολογία άνευ ουσίας και, ίσως, αρμοδιότητάς σας.
Αποκορύφωμα η εξαγγελία σας για οικονομική ενίσχυση των εκδοτών για την οποία όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις δεν είχατε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Στα εύλογα ερωτήματα του προέδρου μας για τον τρόπο οικονομικής ενίσχυσης, χάσατε την ψυχραιμία σας απαντώντας ότι ‘εδώ είναι το μαγαζί μου’, και ‘αποσύρω την πρόταση για οικονομική ενίσχυση’. Κατόπιν αυτού, οι εκπρόσωποί μας αποχώρησαν βαθύτατα προσβεβλημένοι από την αυταρχική συμπεριφορά σας».
 
Δυστυχώς λοιπόν, στην περίπτωση του κ. Κούκη, η αρχή είναι το παν. Είχα αντιταχθεί στην πρόταση της υπουργού Πολιτισμού, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αλλά δεν περίμενα να επιβεβαιωθώ τόσο σύντομα και τόσο εμφατικά. Ποιο πολιτισμό άραγε θα υπηρετήσει αντιπαρατιθέμενος, και μάλιστα με ιταμό τρόπο, με τους παραγωγούς πολιτισμού;
 
Προς υπενθύμιση, παραθέτω την τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση της Επιτροπής, όταν συζητήθηκε η πρόταση της κας Μενδώνη για τον κ. Κούκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)