to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:42 | 02.07.2020

Οικονομία

Bloomberg: Αβεβαιότητα και αγωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Η πρόταση Μισέλ

Δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία στο επικείμενο κρίσιμο Eurogroup για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που φέρνει την Ε.Ε στα «σχοινιά», καθώς υπάρχουν πιέσεις για εξεύρεση λύσης.


Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και την παροχή 750 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει αναλυθεί από τα οικονομικά επιτελεία των χωρών της Ένωσης. Η κύρια διαφωνία των μελών αφορά τον τρόπο με τον οποίον θα διοχετευθεί το ποσό στα ταμεία, καθώς οι μεν βορειοευρωπαίοι τάσσονται υπέρ της προοπτικής του δανεισμού, ήτοι της λογικής των μνημονίων, ενώ υπάρχουν και οι χώρες που επιθυμούν αυτό το ποσό να μοιραστεί μέσω επιχορηγήσεων.

Τα δύο «στρατόπεδα» εντός της Ε.Ε δεν φανερώνουν προθέσεις υποχώρησης και ως εκ τούτου, θεωρείται -για την ώρα- δύσκολο να υπάρξει «λευκός καπνός» και συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Ιουλίου), γεγονός που έχει κινητοποιήσει την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν συγκάλεσε σύνοδο με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την Τετάρτη 8 Ιουλίου με κύριο θέμα συζήτησης το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Μισέλ, θα προτείνει τη δική του εκδοχή, στοχεύοντας στη «γεφύρωση» του «χάσματος» μεταξύ των δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών εντός Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πληροφορίες από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ θα παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση η οποία θα διατηρεί το ποσό που πρότεινε η Κομισιόν, ωστόσο μένει να φανεί το ποια θα είναι η αναλογία των δανείων και των επιχορηγήσεων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Μισέλ αναμένεται να προτείνει την κατανομή του 70% του ποσού όπως το πρότεινε η Κομισιόν, ενώ το υπόλοιπο μέρος να διανεμηθεί από το 2023 ανάλογα με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζει κάθε χώρα.

Πηγή: documento.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)