to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 02.07.2020

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μέλος της UNESCO

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να αντιδράσει αναλόγως, ενώ καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας , σεβόμενη και τις υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO»


Δήλωση του Γιάννη Αμανατίδη, αν. τομεάρχη Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου για τον Ελληνισμό της Διασποράς και της Πολιτιστικής και Θρησκευτικής διπλωματίας, για την Αγία Σοφία:

Η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO (Παγκόσμιος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό), η οποία έχει και τη θεσμική αρμοδιότητα για την προστασία της, με την Σύμβαση του 1972 ( World Heritage Convention).

Ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και η  μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου δέχτηκε απόπειρες μετατροπής του και κατά την προηγούμενη περίοδο, επί διακυβέρνησής μας.

Αντιμετωπίστηκε με ενημέρωση του διεθνή παράγοντα, με επιστολές του ΥΠΕΞ στην τότε Γενική διευθύντρια κ. Irina Bokova, με ενημέρωση όλων των εθνικών επιτροπών της UNESCO και  προσφυγή στο αρμόδιο όργανο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Για πρώτη φορά υπήρξε δε σαφής δήλωση (Ιούνιος 2017) του αναπληρωτή διευθυντή για θέματα πολιτισμού της UNESCO κ. Bandarin ότι: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα, η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο». Έτσι ενεγράφη και η Αγία Σοφία στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο (List of World Heritage in Danger)

Την συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας έθεσε επίσης στις δηλώσεις του και ο τότε πρωθυπουργός  κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον του κ. Ερτογάν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. ( Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας)

Η  Διεθνής κοινότητα, μέσω του ΟΗΕ και της UNESCO, δίνει  αγώνα κατά της συνειδητής καταστροφής της πολιτιστικής  κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες και των παράπλευρων συνεπειών της, ενώ προωθεί την πολιτιστική πολιτική ως μέσο άμβλυνσης των διενέξεων μεταξύ των λαών, αλλά και ως όχημα ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των πολιτών των κρατών.

Δεν νοείται, λοιπόν, η έλλειψη σεβασμού σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο στην καθολική, συμβολική τους σημασία, όσο και ως προς τη χρήση τους, όπως η Αγιά Σοφιά.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο, που ανήκει στην ανθρωπότητα και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για τους απανταχού Χριστιανούς, το θρησκευτικό συναίσθημα των οποίων πλήττεται από ενέργειες, που θίγουν τον χαρακτήρα και τον συμβολισμό του μνημείου.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να αντιδράσει αναλόγως, ενώ  καλούμε την Τουρκία  να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας , σεβόμενη και  τις υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)