to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παραδέχεται το ναυάγιο της «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ», σφυρίζει αδιάφορα για το χαμένο δώρο Πάσχα και τις απολύσεις

Παρότι δίνει «γη και ύδωρ« στους εργοδότες, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκρατήσει το κύμα απολύσεων, ενώ η εργοδοτική αυθαιρεσία χτυπάει «κόκκινο»


Σε έμμεση παραδοχή του φιάσκου με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙA» προέβη την Πέμπτη 2/7 ο υπουργός Εργασίας μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Ο κ. Βρούτσης (ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετράει αντίστροφα για την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα), αφού ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης, που, για πρώτη φορά, επιδοτεί όχι την ανεργία αλλά την εργασία, ενώ, ταυτόχρονα, δίνει ευελιξία στον εργοδότη να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του», δήλωσε ότι έχουν ενταχθεί μόλις 4.700 επιχειρήσεις και περίπου 50.000 εργαζόμενοι (σ.σ.: από τις περίπου 700.000 επιχειρήσεις της χώρας!), προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά - και η διεύρυνση της στήριξης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και του χρόνου επιδότησης».

Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε το πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τη «μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα» και προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» σε έναν μηχανισμό που εκ της φύσεώς του αποτελεί εργαλείο ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας.

Τα δίνει όλα στους εργοδότες αλλά...

Σημειώνεται ότι, με βάση τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να διευθετούν τον χρόνο εργασίας σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για αλλαγή που έγινε μετά την πίεση των επιχειρήσεων κυρίως από τον κλάδο της βιομηχανίας, αλλά και όλους τους κλάδους που λειτουργούν με βάρδιες, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς διευθέτησης σε εβδομαδιαίο πλαίσιο, δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν. Ετσι, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ανακοίνωσε ότι θα δέχεται τη μεσοσταθμική μείωση των ωρών εργασίας όσων μισθωτών εντάσσονται στο σύστημα «Συν-Εργασία» ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα.

Είχει ήδη προηγηθεί το «λίφτινγκ» στον μηχανισμό, δηλαδή η πρόβλεψη ότι, έως και τις 31 Ιουλίου, το Δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του πραγματικού μισθού κάθε εργαζομένου για το διάστημα που δεν εργάζεται αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για την ίδια περίοδο.

...δεν μπορεί να συγκρατήσει το κύμα απολύσεων

Η μη ένταξη των επιχειρήσεων στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» σηματοδοτεί την ανεξέλεγκτη άυξηση των απολύσεων, δεδομένου ότι αυτές τις ημέρες λήγει και τυπικά το διάστημα προστασίας από τις απολύσεις για τους περισσότερους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος όρος που ετίθετο στους εργοδότες που θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ήταν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και να μην αλλάξουν τις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις με βάση τις οποίες απασχολούσαν το προσωπικό τους.

Φαίνεται όμως ότι οι εργοδότες προτιμούν να προσφύγουν στην εκ περιτροπής εργασία που προβλέπεται από τον Νόμο 3846/2010, ώστε να διατηρούν στο ακέραιο και τη δυνατότητα απολύσεων.

Η μη ένταξη στον μηχανισμό της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων σημαίνει, πρακτικά, αναδιάταξη του προσωπικού με απολύσεις και «οικειοθελείς» αποχωρήσεις. Και εκτόξευση της ανεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως με το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα μπορούσαν να προστατευτούν 400 με 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας...

Στα συνδικάτα φτάνουν ήδη τα κακά μαντάτα για πάρα πολλές απολύσεις κυρίως στον τουριστικό κλάδο και το λιανεμπόριο, εκτίναξη της μαύρης εργασίας καθώς και απολύσεις κατά το διάστημα που ίσχυε η υποτιθέμενη «προστασίας» λόγω των αναστολών συμβάσεων!

Κατά την «πρεμιέρα» του τουρισμού, έπεσαν βροχή οι καταγγελίες από εργαζόμενους του κλάδου για εργοδότες που ζητούν εκβιαστικά από τους υπαλλήλους τους, αν θέλουν να επαναπροσληφθούν, να υπογράψουν χαρτί πως δεν έχουν καμία απαίτηση από την εταιρεία για την σεζόν 2021. Παράλληλα, οι εργοδότες καταστρατηγούν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (μικτά).

Στα κρύα του λουτρού οι εποχικοί

Στο μεταξύ, εξοργισμένοι είναι χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι που ανέμεναν χθες, Τετάρτη 1/7/20, να ανοίξει η πλατφόρμα για την αίτηση της πενιχρής αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ), αλλά τελικά πληροφορήθηκαν ότι αυτό θα γίνει στις 7 Ιουλίου (διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό).

Μεταξύ άλλων, το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, διαμαρτύρεται για την αλλαγή της  ημερομηνίας έναρξης υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων για τη  λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλώνει ότι «απώτερος σκοπός της κυβέρνησης είναι να περιορίσει και στο τέλος να περικόψει, μέσα στις δεσμευτικές ημερομηνίες που δόθηκαν με ΦΕΚ και Διευκρινιστικές ΚΥΑ, αυτά που είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει» και καλεί όλους τους εποχιακά εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα, σε ανοιχτή συγκέντρωση – διαμαρτυρία την Παρασκευή 3 Ιουλίου, ώρα 19:00, έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται παρενθετικά ότι, το απόγευμα της Τετάρτης 1/7, άνοιξε επιτέλους η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για όσους δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επισιτισμό, εστίαση και τους εποχικά εργαζόμενους σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.

Δώρο Πάσχα - συλλογικές συμβάσεις, όνειρα θερινής νυχτός

Στο παζλ της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων προσθέστε και το αποτέλεσμα της κυβερνητικής μεθόδευσης για την μετάθεση, με πρόσχημα την πανδημία, της καταβολής του δώρου Πάσχα έως τα τέλη Ιουνίου: από παντού φτάνουν καταγγελίες εργαζόμενων που δεν το έλαβαν ή που αναγκάστηκαν από τους εργοδότες να το επιστρέψουν αμέσως μέτα την ανάληψη στο ATM.

«Η ΝΔ δεν υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το δώρο Πάσχα να καταβληθεί τη στιγμή που έπρεπε από το κράτος εξ ολοκλήρου προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία», σχολίασε την Τετάρτη 1/7 η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιογλου, ενώ από το υπουργείο Εργασίας πάντως αρκέστηκαν να επισημάνουν (το αυτονόητο) πως η μη καταβολή του Δώρου Πάσχα έως την 30η Ιουνίου, που ήταν η απώτατη ημερομηνία πληρωμής του, επισύρει σύμφωνα τις ίδιες νομικές κυρώσεις που ισχύουν κάθε χρόνο για τους παραβατικούς εργοδότες.

«Στις σημερινές, οριακές, συνθήκες το Δώρο Πάσχα σχετίζεται ακόμα και με την επιβίωση για κάποιους εργαζόμενους. Οι χιλιάδες που δεν το πήραν και οι χιλιάδες που δεν το έδωσαν είναι "έργο" της κυβέρνησης που φυλάει "καύσιμα", ενώ χάνει το "όχημα". Οφείλει να επανορθώσει», σχολίασε την Πέμπτη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης

Η Έφη Αχτσιόγλου καυτηρίασε προχθές (30/6/20) και το «διπλό χτύπημα» Βρούτση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας θυμίζοντας ότι ο υπουργός Εργασίας:

  • αξιοποιώντας τον νόμο που η ΝΔ ψήφισε εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αρνείται εδώ και 7 μήνες να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν εργαζόμενοι και εργοδότες στον κλάδο του επισιτισμού, αφήνοντας ακάλυπτους τους εργαζόμενους στους πληττόμενους χώρους της εστίασης,

  • αρνείται να κατοχυρώσει και την υποχρεωτικότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η ισχύς της οποίας επεκτάθηκε χρονικά μέχρι τις 31/08/2020, λόγω κορονοϊού, με συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών τον Μάρτιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)