to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 01.07.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτισμός

«Ομόθυμη καταδίκη των πολιτικών Μητσοτάκη-Μενδώνη» από τους αρχαιολόγους (ηχητικό)

Ποσοστό 90% των αρχαιολόγων με την ψήφο τους επικύρωσε το ότι η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί απαράδεκτη κάθε συζήτηση περί απόσπασης των αρχαίων από το μετρό Θεσσαλονίκης


Ποσοστό 90% των αρχαιολόγων με την ψήφο τους επικύρωσε το ότι η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί απαράδεκτη κάθε συζήτηση περί απόσπασης των αρχαίων από το μετρό Θεσσαλονίκης, περί «δανεισμού» εκθεμάτων μεταξύ Μουσείου Ακροπόλεως και Βρετανικού Μουσείου. τόνισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ και μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, αρχαιολόγος Λιώνης Δέδες, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Επίσης, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αντιτίθεται στη απόσπασης των Μουσείων από την Υπηρεσία και τη μετατροπή της σε απλή γραφειοκρατική δομή για γνωμοδοτήσεις και άδειες οικοδομών.

Οι αρχαιολόγοι δεν είναι κάποια... πλάσματα σε γυάλινο κάστρο που δεν κοιτούν τίποτε άλλο πέρα από τα μνημεία. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, είναι οι πρώτοι που θεωρούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά, αρχαία και νεότερη, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την χώρα, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα μνημεία, θα έπρεπε... να τα εφεύρουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες, όπως στη Δήλο για τη Μύκονο, στη Βεργίνα για την Μακεδονία, κτλ. Στις αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ψήφισαν 655 συνάδελφοι σε όλη την χώρα, από τους 900-905 που υπηρετούν σήμερα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είναι ένας αριθμός που δείχνει πόσο λίγοι είμαστε σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν στην χώρα.

Το αποτέλεσμα έδειξε ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, το 90%, στα μείζονα ζητήματα (τέσσερις από τις πέντε παρατάξεις) συμφωνούν χωρίς την παραμικρή διαφορά, ότι είναι απαράδεκτα:

  • η απόσπαση και επανατοποθέτηση του βυζαντινού σταυροδρομιού στην Θεσσαλονίκη
  • οποιαδήποτε συζήτηση περί «δανεισμού» εκθεμάτων μεταξύ Μουσείου Ακροπόλεως και Βρετανικού Μουσείου
  • η μετατροπή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε απλή, γραφειοκρατική υπηρεσία με white-collars που θα εκδίδουν γνωμοδοτήσεις και άδειες οικοδομών
  • η απόσπαση των μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Η ομόθυμη καταδίκη πολιτικών που έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είναι τελικά αυτό που μένει από αυτές τις εκλογές. Είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει πώς σκέφτονται όλοι οι συνάδελφοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το μέλλον των μνημείων σε αυτή την χώρα, πού θα ήθελαν να οδηγηθεί, όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε αναλυτικά στην περίπτωση των αρχαιοτήτων του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)