to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 01.07.2020

Κοινωνία

Μανωλάδα: Στοιβαγμένοι μέσα στον καύσωνα χωρίς νερό

Η «κανονικότητα» για τους μετανάστες εργάτες γης, όπως την καταγράφει συστηματικά το «Manolada Watch»


Αν ο καύσωνας προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητα όλων μας, για τους εργάτες γης στη Μανωλάδα Ηλείας, όπου ελάχιστα έχουν αλλάξει από την πυρκαγιά του 2018, η κατάσταση γίνεται εντελώς ανυπόφορη.

To «Manolada Watch», μια πρωτοβουλία του οργανισμού «Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity» για τη συστηματική παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, συνεχίζει να καταγράφει όσα βιώνουν οι περίπου 7.000 άνδρες που ζουν εκεί, στη συντριπτική πλειονότητά τους από το Μπαγκλαντές (αλλά και οι πολύ λίγοι εργάτες γης Πακιστανικής και Αιγυπτιακής καταγωγής). 

Αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου

Το «Manolada Watch» επισκέφθηκε εκ νέου την περιοχή στις 15 Ιουνίου και διαπίστωσε ότ οι συνθήκες διαβίωσης στους δύο καταυλισμούς παραμένουν ιδιαιτέρως δυσχερείς και επικίνδυνες για την υγεία των εργατών γης. Στον έναν καταυλισμό παραμένουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου σε καθεμιά από τις οποίες μένουν μαζί από 10 έως 20 άνθρωποι.

Για τη διαμονή τους εκεί πληρώνουν ένα μηνιαίο αντίτιμο ύψους 15-20 ευρώ ανά άτομο. Δεν υπάρχει παροχή νερού, παρά κάποιες μικρές πλαστικές δεξαμενές, καθώς και καμία πρόβλεψη υγειονομικής προστασίας των ανθρώπων αυτών για τη συλλογή των απορριμμάτων τους και των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες που βρίσκονται εντός του καταυλισμού.

Στον άλλον καταυλισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2018, έχουν πλέον στηθεί 14 υποτυπώδη καταλύματα, κατασκευασμένα από κόντρα-πλακέ, τα οποία κατοικούνται τους τελευταίους 4 μήνες από εργάτες γης. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών, σε κάθε σπιτάκι διαμένουν γύρω στα 8 άτομα, για το οποίο πληρώνουν αντίτιμο 220 ευρώ τον μήνα.

Οι εργοδότες τους στοιβάζουν σε μικρά φορτηγά

Σύμφωνα με όσα είπαν στους ανθρώπους του «Manolada Watch» οι εργάτες γης, η συγκομιδή της φράουλας πραγματοποιήθηκε κανονικά. Βέβαια, από τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές Μαΐου, οι εργασίες στα χωράφια ήταν μειωμένες λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να πετάξουν τη φράουλα, λόγω της δυσκολίας εξαγωγών σε άλλα κράτη, εξαιτίας του COVID-19. Οι εργασίες στα χωράφια επανήλθαν σε φυσιολογικούς ρυθμούς από τον Μάιο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τέλος, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι εργάτες γης, για να μεταφερθούν στα χωράφια, στοιβάζονται πολυάριθμοι μέσα σε μικρά φορτηγά από τους εργοδότες τους, ενώ υπήρξαν επίσης παράπονα ότι δεν τους παρέχεται επαρκής ποσότητα νερού και φαγητού κατά την εργασία τους.

 

Παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα!

Οι περισσότεροι από τους εργάτες γης παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, μόλις το 1/10 αυτών έχει λάβει βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης λόγω απασχόλησης στην αγροτική οικονομία με εργόσημο (βάσει του άρθρου 13Α του Ν. 4251/2014), ενώ κάποιοι από τους μετανάστες διαθέτουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της πυρκαγιάς του 2018. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 336 τέτοιες άδειες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πέραν τούτων, την ημέρα της επίσκεψής του «Manolada Watch» στην περιοχή είχε μεταβεί κλιμάκιο της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές. Σκοπός του κλιμακίου ήταν η παραλαβή αιτήσεων για έκδοση νέων διαβατηρίων. Η ανάγκη αυτή προκύπτει λόγω του μεγάλου αριθμού εργατών γης στην περιοχή και της αδυναμίας μαζικής μετάβασής τους στην Πρεσβεία.

Ο καταυλισμός με τις αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
Η μικρή πλαστική δεξαμενή νερού, κάτω από τον ήλιο, ανάμεσα στις παράγκες | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
Το εσωτερικό μιας από τις παράγκες του καταυλισμού | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
Τα απορρίμματα μπροστά από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες και ντουζιέρες | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
Τα νέα καταλύματα στον καταυλισμό, που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2018 | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
To εσωτερικό ενός από τα νέα καταλύματα, φτιαγμένο από κόντρα-πλακέ | Φωτογραφία Generation 2.0 RED
0

SHARES

 

To Manolada Watch αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας. Από το 2017 ως οργανισμός ασχολούμαστε με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να συλλέξουμε πολλά στοιχεία και ανάλογη εμπειρία. Την εμπειρία αυτή αποφασίσαμε να τη μοιραστούμε δημόσια, ώστε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων για την περίπτωση της Μανωλάδας.

Η παρούσα αναφορά έρχεται έπειτα από αυτή του Μαρτίου του 2020, η οποία είχε ως στόχο την καταγραφή των συνθηκών για τους εργάτες γης λόγω του COVID-19. Εκείνο το διάστημα, λόγω της αδυναμίας μετάβασης του οργανισμού μας στη Μανωλάδα, η καταγραφή των πληροφοριών έγινε έπειτα από τηλεφωνική επαφή με τοπικές αρχές, επίσημους φορείς και εργάτες γης. Στις 15 Ιουνίου, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, ο οργανισμός μας επισκέφτηκε εκ νέου τους καταυλισμούς εργατών γης στην περιοχή και στο πλαίσιο της συνέχειας της συστηματικής παρακολούθησης των πληροφοριών που είχε προηγουμένως συλλέξει τηλεφωνικά από τις αρχές, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)