to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 01.07.2020

Πολιτική

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων: Στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο - γύψος για τις διαδηλώσεις

Η πρώτη μέρα συζήτησης στην Επιτροπή της Βουλής - Με ένα νομοσχέδιο - αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης - Σφοδρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα 25 - Δική του πρόταση θα καταθέσει το ΚΙΝΑΛ - Χρυσοχοΐδης: «Καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με συναίνεση, θα το ψηφίσουμε ακόμη και μόνοι μας»


Με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων, συνδικάτων και φορέων ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 1/7, από τις 3 το μεσημέρι,  να συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το  σχέδιο νόμου - μνημείο αυταρχισμού. Η σημερινή συζήτηση ολοκληρώθηκε περί τις 8 το βράδυ, με συχνές αντεγκλήσεις μεταξύ του Μιχ. Χρυσοχοϊδη και του Γ. Ραγκούση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πυρ από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης.

Ακόμα, καθιερώνει «ιδιώνυμο»  για την παρουσία σε διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση ή δεν έχουν “συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις” των αστυνομικών, τιμωρώντας τους διαδηλωτές με ποινή φυλάκισης ενός έτους! Συγχρόνως, προβλέπει την ευθύνη των διοργανωτών μιας κινητοποίησης (ποινική και αστική) για οτιδήποτε συμβεί σε αυτή, εάν δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι την προφύλαξαν επαρκώς. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι συνδικάτων ή κινημάτων που διοργανώνουν μια κινητοποίηση θα είναι έρμαια οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να προκαλέσει επεισόδια (είτε αυθόρμητα, είτε κατευθυνόμενα...) και αν δεν πείσουν για τις επιδόσεις τους στην καταστολή (!) θα είναι υπαίτιοι για οποιαδήποτε φθορά, βλάβη ή τραυματισμό!

Χρυσοχοΐδης: «Ουδεμία διάταξη του νομοσχεδίου εμποδίζει τις διαδηλώσεις» (!)

Ανοιχτός σε προτάσεις που θα διαμορφώσουν ένα λειτουργικό νόμο για τις δημόσιες συναθροίσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε μία διάταξη που να εμποδίζει τον οποιονδήποτε πολίτη να διαδηλώσει, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης αντιπαρερχόμενος την κριτική των κομμάτων της αριστεράς για ρυθμίσεις που αντιγράφουν χουντικό νομοθετικό διάταγμα. Έχετε "λάθος διεύθυνση" όταν λέτε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε ακροδεξιές ατραπούς. Βαδίζουμε καθημερινά με οδηγό τη συναίνεση, γι' αυτό βλέπετε κοινωνική ηρεμία. Υπάρχει έπαινος και εμπιστοσύνη από την κοινωνία στην ηγεσία και το κράτος, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι ουδείς ήταν ικανοποιημένος από τον τρόπο που διαξάγονταν οι διαδηλώσεις, "ούτε και οι ίδιοι οι διαδηλωτές", ιδιαίτερα με προβλήματα που σχετίζοντας με την κυκλοφορία ή τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες. 

Διαβάστε ακόμη: Κι όμως οι περισσότεροι διαφωνούν μαζί σας κ. Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η πραγματικότητα, είπε ο υπουργός, είναι ότι από το 1975, δεν ψηφίσαμε νόμο που να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι [...] και ο λαός πρέπει να μάθει ότι (κάποιοι που μιλούν για χούντα) χρησιμοποιούσαν χουντικό νόμο για να απαγορεύουν διαδηλώσεις.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην ανάγκη νομοθέτησης υπέρ του δικαιώματος χρήσης του δημόσιου χώρου από όλους τους πολίτες, και στις προτάσεις του εισηγητή του Γ. Καμίνη είπε ότι είναι "ανοιχτός σε βελτιώσεις, ώστε το νομοσχέδιο να γίνει πιο λειτουργικό και χρήσιμο για την κοινωνία και την προστασία των δικαιωμάτων, αρκεί να το ψηφίσουμε και να πάμε μπροστά".

Στην πρόταση Καμίνη, για σύμφωνη γνώμη δικαστικού στην αστυνομική απόφαση διάλυσης μιας συγκέντρωσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορεί να εμπλακεί δικαστικό πρόσωπο σε διοικητική απόφαση, ενώ στην πρόσκληση του υπουργού να προταθεί μη δικαστικός θεσμός, ο κ. Καμίνης είπε ότι θα μπορούσε να είναι ο Συνήγορος του Πολίτη.

Για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι θα γίνεται παρουσία εισαγγελέα, όπως θα προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί αργότερα. Δέχθηκε ωστόσο να το βάλει ως διάταξη στο νομοσχέδιο, εάν ζητηθεί.

Απαντώντας στον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Χ. Καστανίδη, για το εάν "ο μπαχαλάκιας θα κάνει αίτηση" για δημόσια συνάθροιση, ο υπουργός είπε ότι όλοι θα πρέπει να ορίζουν οργανωτή συγκεντρώσεων. "Δηλαδή τι είναι ο μπαχαλάκιας; Υπάρχουν κάποιοι πολίτες που είναι κάτι ξεχωριστό; Που δεν παίρνουν άδεια; Γιατί το ΠΑΜΕ παίρνει άδεια και δεν θα πάρει αυτός; Γιατί το επιτρέπουμε αυτό; Δεν το δέχομαι. Θα πάρουν άδεια όλοι. Έτσι λέει ο νόμος, και θα ορίσουν οργανωτή να συνεννοηθούν με τον αστυνομικό διευθυντή και τον μεσολαβητή. Και εάν ο αστυνομικός διευθυντής κάνει κατάχρηση και δεν δίνει άδεια, τότε υπάρχουν δικαστικές εγγυήσεις. (Ο αιτών) μπορεί να πάρει προσωρινή διαταγή μέσα σε μια ώρα και στη συνέχεια να καταθέσει ασφαλιστικά", εξήγησε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Κριτική της αντιπολίτευσης

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ (Ιω. Ραγκούσης), του ΚΚΕ (Ιω. Γκιόκας) και του ΜέΡΑ25 (Αγγ. Αδαμοπούλου), ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής (Γ. Καμίνης) δήλωσε ότι θα αναμένει τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στα σημεία κριτικής που άσκησε, ενώ ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης (Α. Μυλωνάκης) δήλωσε ότι επιφυλάσσεται.

Γ. Ραγκούσης: Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία... του πολίτη-διαδηλωτή (βίντεο)

Με το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί την ποινικοποίηση της άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής στις διαδηλώσεις τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του σήμερα Τετάρτη 1/7 στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής (διαβάστε αναλυτικά):

Δημ. Τζανακόπουλος: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αναλάβει να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κ. Μητσοτάκη»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων, τόνισε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι γιατί επιλέγετε να φέρετε αυτό το σχέδιο νόμου, πέρα από τους ιδεολογικούς λόγους συσπείρωσης. Ο κύριος λόγος είναι ότι κάτι φοβάστε. Φοβάστε την κοινωνική έκρηξη που είναι προ των πυλών»

Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση φοβάται την οργή του λαού

Το νέο νομοσχέδιο της ΝΔ για τις διαδηλώσεις έρχεται ακριβώς σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση φοβάται την οργή του λαού που έχει προκαλέσει η αντιλαϊκή πολιτική της, τόνισε η Θεανώ Φωτίου από τον ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή της σήμερα Τετάρτη 1/7, επισημαίνοντας: «Να θυμίσουμε ότι με τις διαδηλώσεις, οι οποίες τόσο έχουν συκοφαντηθεί από τη νεοφιλελεύθερη παράταξη, ο λαός έχει καταφέρει να κερδίσει μάχες στον τομέα της υγείας, της παιδείας, των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους. Η νέα πραγματικότητα, έτσι όπως διαμορφώνεται από την κυβερνητική πολιτική, απειλεί όλες αυτές τις κατακτήσεις» (διαβάστε αναλυτικά).

Τι λέει το Κίνημα Αλλαγής

Εγγυήσεις για την ορθότερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από διαδηλώσεις ζήτησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Καμίνης. Αναφερόμενος σε παλαιότερη σχετική νομοθετική πρότασή του, ανέδειξε τη σημασία να υπάρχει δικαστική απόφαση ή/και αιτιολογημένη απόφαση της αρχής για την απαγόρευση μιας διαδήλωσης. Η απαγόρευση διαδήλωσης πρέπει να γίνεται σε επίπεδο ανώτατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, με σύμφωνη γνώμη οικείου προέδρου πρωτοδικών και απλή γνώμη του δημάρχου, είπε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας επίσης την ανάγκη, να είναι ένας εισαγγελέας παρών όταν μια διαδήλωση πάει να διαλυθεί από την Αστυνομία. Επίσης, είπε ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση χημικών. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι πρέπει να ρυθμιστεί έτσι, ώστε να συμφιλιωθεί με τα άλλα δικαιώματα που προστατεύει το Σύνταγμα. Εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του, όπως νωρίτερα και ο κ. Ραγκούσης, για την αντιμετώπιση των αυθόρμητων συναθροίσεων. Ως παράδειγμα έφερε τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Τέλος, ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε πολύ προβληματικό το νομοσχέδιο, με ελλιπείς εγγυήσεις και δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αναμείνει να δει τι θα κάνει η κυβέρνηση για να καθορίσει τη στάση του.

ΚΚΕ

Να αποσύρει η κυβέρνηση τώρα το "απαράδεκτο" και "κατάπτυστο" νομοσχέδιό της, ζήτησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει από βελτιώσεις και διορθώσεις, είναι "τερατούργημα", βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση για το οποίο έχουν χυθεί ποταμοί αίματος είπε ο κ. Γκιόκας, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για ποινικοποίηση της αμφισβήτησης και της δράσης απέναντι στο υπάρχον σύστημα βαρβαρότητας. Ο κ. Γκιόκας είπε ότι το σχέδιο νόμου είναι, όχι μόνο χουντικής έμπνευσης, αλλά περιλαμβάνει αυτούσια άρθρα "με απλή αντιγραφή και μετάφραση ρυθμίσεων από την καθαρεύουσα στη δημοτική".

Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, ο ιδεολογικός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 19, το οποίο στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη, αφού προβλέπει τη δημιουργία διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο - όπως λέει - την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως ιδίως η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός, η οικογενειακή βία, η έμφυλη βία κοκ:. "Με το νομοσχέδιο τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστισμός με υπαρκτές μορφές βίας [...] με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις" είπε ο κ. Γκιόκας. Απέρριψε επίσης τη λογική ότι για την αναδουλειά των μικρομάγαζων φταίνε οι διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη λαϊκή διαμαρτυρία για τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο αυτό, επειδή ανησυχεί ότι λαός και νεολαία δεν θα μείνουν με σκυμμένο κεφάλι. "Είστε βαθιά γελασμένοι και ανιστόρητοι εάν νομίζετε ότι το τερατούργημα αυτό θα εφαρμοστεί.. Ο λαός θα το ακυρώσει στην πράξη" προέβλεψε ο κ. Γκιόκας.

Το ΜέΡΑ25

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε λόγο για ταύτιση της κυβέρνησης με τον ακροδεξιό αυταρχισμό, η οποία δεν διδάσκεται από τη διεθνή εμπειρία που προκρίνει νηφαλιότητα, διαβούλευση, συνεννόηση και όχι ακραία καταστολή των διαδηλώσεων. Όπως είπε η κα Αδαμοπούλου, το δόγμα "νόμος και τάξη" έχει χρεοκοπήσει διεθνώς. Στόχος σας είναι ο περιορισμός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, ενόψει και των αντιδράσεων που έρχονται, ενόψει του πέμπτου μνημονίου, είπε η κα Αδαμοπούλου, που δήλωσε ότι το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

H επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο, Πέμπτη 2/7, το μεσημέρι με την ακρόαση φορέων, και το απόγευμα με συζήτηση επί των άρθρων. Για τις 8:00 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί από το ΚΚΕ συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου στην πλατεία Συντάγματος.

Αλλα στοιχεία του νομοσχεδίου: Υπηρεσία για τη «ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην τρομοκρατία»

Όπως τονίζει η «Αυγή», εκτός των απαγορεύσεων και περιορισμών των διαδηλώσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο στην κοινωνία, το κατατεθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν υπήρχαν στο κείμενο του νομοσχεδίου που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε θέσει σε ηλεκτρονική διαβούλευση στα τέλη Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, με μια τέτοια διάταξη, το άρθρο 19 συστήνει αυτοτελή υπηρεσία με τίτλο Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό και έχει ως αποστολή τον “σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής πρόληψης της βίας”.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 “αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας είναι η επιστημονική μελέτη και ανάπτυξη δράσεων που αφορούν ιδίως την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως ιδίως η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, η ενδοσχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός, καθώς και η ρατσιστική βία”.

Επιπλέον προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, “το οποίο εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας τον περασμένο Ιανουάριο είχε κάνει λόγο για ένα «ειδικό επιτελείο με αιχμή του ενδιαφέροντός του τη ριζοσπαστικοποίηση που τροφοδοτεί την τρομοκρατία» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πεδίο δράσης της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας θα απλώνεται παντού: «Από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι τις οργανώσεις φιλάθλων».

Εντελώς απομονωμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ως εκ τούτου, είναι εύλογα τα πυρά που εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το χουντικής κοπής νομοσχέδιο.

«Ο κόσμος της εργασίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν να γυρίσουμε στις μαύρες εποχές του κράτους - χωροφύλακα. Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία θα σταθεί εμπόδιο στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ (30/6/20)

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρμόδιος για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης απέδωσε το νομοθέτημα προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας πως η κυβέρνηση «εισηγείται έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους εμπνευστές του. Δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε on camera  δήλωσή του την Τετάρτη 1/7, το χαρακτηρίσε  «μνημείο οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού» τονίζοντας πως “η κυβέρνηση φοβάται, όλο και περισσότερο, τη φωνή της κοινωνίας”, και συμπληρώνοντας: “Ο κ. Χρυσοχοϊδης ξεπέρασε τον εαυτό του!” (διαβάστε αναλυτικά).

Πάντως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν αρνήθηκε την ενσωμάτωση διαταγμάτων της περιόδου 1971 – 72 λέγοντας πως «έχουμε σε ισχύ χουντικά διατάγματα που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μεταπολιτευτικά να τα προσαρμόσει στο Σύνταγμα του 1975». Υποστήριξε πως «είναι μια προσπάθεια δημοκρατική, γενναία και πολύ προοδευτική». Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της πρόκειται να καθορισθούν με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου, με βάση το οποίο -σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη «θα βρεθεί ένας τρόπος όλα τα πράγματα να γίνονται σωστά». Συνολικά μάλιστα η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοθέτημα θα ενισχύσει τους εμπόρους των αστικών κέντρων επισημαίνοντας πώς μέσα στον Ιούνιο έγιναν 53 πορείες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν φαίνεται να πιστεύει ότι το συναινετικό κλίμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ (30/6/20) «ασφαλώς επιδιώκουμε ευρύτερη συναίνεση. Αλλά καμιά μεγάλη αλλαγή δεν έγινε με συναίνεση όλα έγιναν με κάποιους αποφασιστικούς πολιτικούς και ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Βούτσης: Θέλουν μια κοινωνία όμηρο του φόβου για να κάθεται στον καναπέ

Δική του πρόταση αναμένεται να καταθέσει το ΚΙΝΑΛ

Η οξύτητα των διατάξεων του νομοσχεδίου φαίνεται να προβληματίζει σοβαρά και το ΚΙΝΑΛ, όπως αναφέρει το news247.gr. Παρά το γεγονός ότι στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα εκπροσωπηθεί από τον Γιώργο Καμίνη που είχε καταθέσει ανάλογη πρόταση. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει σήμερα τις αποφάσεις του. Όμως αν και πιστεύει ότι για το ζήτημα των διαδηλώσεων απαιτείται να υπάρξουν ρυθμίσεις, εκτιμά ότι το νομοθέτημα αποπνέει έντονη διάθεση ποινικοποίησης. Έτσι «δύσκολα» όπως ανέφεραν στελέχη του, θα δώσει θετική ψήφο. Στον αντίποδα αναμένεται να καταθέσει την δική του συνολική πρόταση για το ζήτημα των διαδηλώσεων που θα έχει ως χαρακτηριστικό στοιχείο τον κυρίαρχο ρόλο του δικαστή ώστε – όπως εκτιμά- να υπάρχουν εγγυήσεις για την διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Σε «μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό» καλεί το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καλεί σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να “βάλει στο γύψο” το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος» (διαβάστε αναλυτικά).

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ διοργανώνουν την Πέμπτη 2 Ιουλίου συγκεντρώσεις ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο.

  • Στην Αττική η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα. Στις 7.30 μ.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια και στα Προπύλαια.

  • Στη Θεσσαλονίκη η πικετοφορία έχει οριστεί στις 8 μ.μ στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και περιοδείες σε γειτονιές.

ΜέΡΑ25: Έκτρωμα χουντικής κοπής

Την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει εδώ και μέρες ζητήσει και το Μέρα25 σημειώνοντας ότι αποτελεί αναβίωση χουντικών διαταγμάτων. Όπως τονίζει πρόκειται για «αντισυνταγματική προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι οφείλει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων». «Ο αυταρχισμός εντείνεται από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αφού ήδη συμφώνησε σε ένα 5ο μνημόνιο εξαθλίωσης των πολιτών, όμως με αυτά που δρομολογεί ο κ. Χρυσοχοΐδης σε λίγο θα μας ζητάει και πιστοποιητικά φρονημάτων», προσθέτει σε χθεσινή του ανακοίνωση. (διαβάστε αναλυτικά).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)