to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 01.07.2020

Οικονομία

Άνοιγμα τουρισμού με ρίσκο και χαμηλό πήχη

Από ποιες χώρες δέχεται η Ελλάδα επισκέπτες, τι ισχύει για τις πτήσεις, τα χερσαία σύνορα και τα λιμάνια - Κ. Νοτοπούλου: «Ο νέος κυβερνητικός αιφνιδιασμός και το αλαλούμ οδήγησαν σε περαιτέρω περιορισμό των αφίξεων στην πιο κρίσιμη φάση της φετινής τουριστικής περιόδου, δυσφημίζοντας για μία ακόμη φορά τη χώρα διεθνώς»


Το επόμενο βήμα για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών κάνει σήμερα, Τετάρτη 1/7/20 η Ελλάδα, ανοίγοντας περιφερειακά αεροδρόμια, χερσαία σημεία εισόδου, αλλά και θαλάσσιες πύλες της για να υποδεχθεί ξένους τουρίστες.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως έχει γίνει «η καλύτερη δυνατή προετοιμασία» και ευχαρίστησε τους συναρμόδιους υπουργούς οι οποίοι συνεργάστηκαν για να ολοκληρωθεί «αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας».

Αναγνώρισε ωστόσο πως, λόγω της πανδημίας, «ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά και πως θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος» αλλά – όπως έσπευσε να προσθέσει - «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Με το σχέδιο ελέγχων στις πύλες της χώρας να τίθεται σε εφαρμογή (δειγματοληπτικοί έλεγχοι) κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποφυγή νέων κρουσμάτων της νόσου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα 9 κρούσματα από τα 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 30/6 είναι «εισαγόμενα» και είναι ταξιδιώτες που ήρθαν με αεροπορικές πτήσεις στη χώρα μας.

Τα πρώτα στοιχεία

Ανομολόγητος στόχος, όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», είναι να ξεπεράσει η χώρα τα 4 δισ. ευρώ σε τουριστικές εισπράξεις, από 18 δισ. πέρυσι. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που έδωσε μόλις την Τρίτη 30/6 ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης: Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας η επιβατική κίνηση κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί, κατά μέσο όρο, στο 20% του αντίστοιχου περσινού επιπέδου. Ελαφρώς υψηλότερη, στο 25%, αναμένεται η κίνηση στα δύο αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, όπου καταγράφονται αυξημένες αφίξεις επισκεπτών κυρίως από την Γερμανία που έχουν δεσμούς με την Ελλάδα.

Επίσης χθες, και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι παρατείνεται έως τις 15 Ιουλίου η απαγόρευση απ’ ευθείας πτήσεων από την Βρετανία, αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικοί όμιλοι, όπως οι EasyJet, Ryanair, TUI και British Airways, προανήγγειλαν άμεσα ακυρώσεις πτήσεων και ταξιδιωτικών πακέτων προς την Ελλάδα, ενώ και οι πληροφορίες από τα νησιά δείχνουν αύξηση ακυρώσεων από βρετανούς τουρίστες που είχαν κλείσει με απ’ ευθείας κρατήσεις τις διακοπές τους εντός του Ιουλίου.

Η έξαρση του κορονοϊού στα Βαλκάνια αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας, καθώς ειδικά η Σερβία είναι μία από τις περιφερειακές αγορές στις οποίες στηρίζονται ιδιαίτερα οι τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

Σύγχυση στην Κρήτη

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ρεπορτάζ του tvxs.gr, ανησυχία και σύγχυση επικρατεί και στην Κρήτη, τον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας, όπου αύριο θα βρεθεί και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης για την πανηγυρική «έναρξη της σεζόν». Οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του νησιού όμως διαμαρτύρονται για προχειρότητα, καθυστερήσεις και μη εφαρμόσιμα πρωτόκολλα, ενώ μεγάλο ζήτημα εγείρεται και με τα ξενοδοχεία καραντίνας που ορίστηκαν για την φιλοξενία ύποπτων κρουσμάτων . Τα ξενοδοχεία αυτά, στην πλειοψηφία τους είναι εντός οικιστικού ιστού και αμηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω του εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος, -  μόλις 45 ευρώ ανά δωμάτιο με πλήρη διατροφή - που όρισε ως αποζημίωση η κυβέρνηση.

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τέσσερις χιλιάδες τουρίστες σήμερα στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τουρισμός της χώρας μπαίνει στο «απόσπασμα» εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας

Δήλωση για το κυβερνητικό αλαλούμ έκανε την Τετάρτη 1/7/20 η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου:

«Προειδοποιήσαμε, αλλά δεν εισακουστήκαμε.

Εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας ο Τουρισμός της χώρας μπαίνει στο «απόσπασμα».

Το Υπουργείο Τουρισμού έβαλε κυριολεκτικά  την τελευταία στιγμή ως υποχρεωτική τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, και ο ελληνικός Τουρισμός «λούζεται» τις αντιδράσεις.

Οι ακυρώσεις – κυριολεκτικά στο παραπέντε- από Γερμανία, Τσεχία και Γαλλία είναι χιλιάδες.

Οι Σουηδοί ενημερώνονται τελευταία στιγμή, και ενώ έχουν βγάλει εισιτήρια και έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο, ότι δεν θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα «μέχρι νεωτέρας».

Στη Γερμανία  το λένε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο: «Ήταν ανάγκη να μας ειδοποιήσετε τελευταία στιγμή, όταν γνωρίζετε τόσο καιρό ότι ξεκινά η τουριστική περίοδος  την 1η Ιουλίου;

Στη Γερμανία ο Τύπος προτρέπει: μείνετε εντός χώρας. Γιατί στην Ελλάδα τα έκαναν μπάχαλο».

Ο νέος κυβερνητικός αιφνιδιασμός και το αλαλούμ οδήγησαν σε περαιτέρω περιορισμό των αφίξεων στην πιο κρίσιμη φάση της φετινής τουριστικής περιόδου, δυσφημίζοντας για μία ακόμη φορά τη χώρα διεθνώς.

Κι αντί σήμερα να ελπίζουμε για την επανεκκίνηση του τουρισμού, προβληματιζόμαστε ακόμη περισσότερο».

Τι ισχύει αναλυτικά από την 1η Ιουλίου

Για τους επισκέπτες:

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+ (η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen -συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας-, τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες -Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν-, καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών - συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Για τις πτήσεις:

Από σήμερα 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Για τα χερσαία σημεία εισόδου:

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Για τις θαλάσσιες πύλες εισόδου:

Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Μέτρα πρόληψης - ελέγχους στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο τρόπος πραγματοποίησης των τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων Covid-19 τέθηκαν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)