to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 29.06.2020

Διεθνή

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τα «παράνομα» σχέδιά του για τη Δυτική 'Οχθη

«Η προσάρτηση είναι παράνομη. Τελεία», τόνισε η Μπατσελέτ σε γραπτή της ανακοίνωση. «Οποιαδήποτε προσάρτηση, είτε πρόκειται για το 30% της Δυτικής Όχθης, είτε για το 5%»


Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να σταματήσει τα «παράνομα» σχέδιά του να προσαρτήσει περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, προειδοποιώντας ότι αυτό ενδέχεται να προκαλέσει αιματηρές συγκρούσεις.

«Η προσάρτηση είναι παράνομη. Τελεία», τόνισε η Μπατσελέτ σε γραπτή της ανακοίνωση. «Οποιαδήποτε προσάρτηση, είτε πρόκειται για το 30% της Δυτικής Όχθης, είτε για το 5%», πρόσθεσε.

«Ανησυχώ βαθιά ότι ακόμη και η μικρότερη προσάρτηση ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της βίας και της απώλειας ζωών, καθώς θα εγείρονται τείχη, θα αναπτύσσονται δυνάμεις ασφαλείας και οι δύο πληθυσμοί θα έρχονται πιο κοντά».

Η πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επεκτείνει την κυριαρχία του Ισραήλ στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, όπως προβλέπεται στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους, Άραβες εταίρους των ΗΠΑ αλλά και ξένες κυβερνήσεις.

Κόκκινο νερό

Στο μεταξύ οι κάτοικοι στην πόλη Πέταχ Τίκβα του Ισραήλ είδαν έκπληκτοι σήμερα το πρωί το σιντριβάνι στην πλατεία Ντόναλντ Τραμπ να αναβλύζει κόκκινο νερό, αφού κάποιοι του έριξαν κόκκινη μπογιά για να διαμαρτυρηθούν για το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό.

«Η προσάρτηση θα μας κοστίσει σε αίμα», είχαν γράψει με κόκκινη μπογιά δίπλα στο σιντριβάνι.

Η πλατεία είχε μετονομαστεί πέρυσι προς τιμή του Τραμπ, ο οποίος το 2017 αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά δράσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ κατά των σχεδίων του Νετανιάχου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP- dpa

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)