to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μπροστά και αριστερά

Μια νέα δυστοπική πραγματικότητα είναι, ήδη, εδώ με τη νεοδεξιά να δείχνει τα δόντια της και να επιχειρεί να διευρύνει την ιδεολογική της ηγεμονία προσβλέποντας να εδραιωθεί ως καθεστώς.


Ελλάδα 2020…

- Ένα 9χρονο παιδί λιποθυμά από την πείνα.
- Ένας άντρας εισβάλλει σε εστιατόριο για να κλέψει φαγητό.
- Άνθρωποι πουλάνε τα υπάρχοντά τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
- Συλλογικές και ατομικές ελευθερίες μπαίνουν στο στόχαστρο.
- Εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα απειλούνται.

Μια νέα δυστοπική πραγματικότητα είναι, ήδη, εδώ με τη νεοδεξιά να δείχνει τα δόντια της και να επιχειρεί να διευρύνει την ιδεολογική της ηγεμονία προσβλέποντας να εδραιωθεί ως καθεστώς.

Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, στη νέα πολιτική πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ένα κόμμα εν κινήσει, ένα κόμμα που ως κυβέρνηση παρά τον σαφή ταξικό, υπέρ των ασθενέστερων, χαρακτήρα της πολιτικής της, αναγκάστηκε να εφαρμόσει μνημόνιο χάνοντας, εκ των πραγμάτων, στοιχεία της φυσιογνωμίας του -  καλείται να δώσει μάχη ταυτότητας προκειμένου να τα ξαναβρεί.
Καλείται να επανασυστηθεί στην κοινωνία ως ένα κόμμα της σύγχρονης, ριζοσπαστικής Αριστεράς, μακριά από λαϊκισμούς, κορώνες και ευκαιριακές συμπράξεις, με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, ανοιχτό σε όλους όσοι συμφωνούν με την προγραμματική διακήρυξή του.
Συμπορευόμενο με τους κοινωνικά ενεργούς, δημοκρατικούς πολίτες που, ανιδιοτελώς, θέλουν να προσφέρουν στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας. 

Μακριά από αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, προβάλλοντας ένα διαφορετικό μοντέλο συγκρότησης - με τους κανόνες της εσωκομματικής δημοκρατίας να μην τίθενται εν αμφιβόλω – και στον αντίποδα των κομμάτων του παλαιοκομματισμού - όπου τα μέλη αντιλαμβάνονταν το ρόλο τους μόνο ως χειροκροτητές και ψηφοφόροι της εκάστοτε ηγεσίας και τα στελέχη, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, αναλώνονταν στη δημιουργία προσωπικών «στρατών» και πελατειακών μηχανισμών - ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντισταθεί στις «σειρήνες» εκείνες που θα επιθυμούσαν να τον δουν να μετατρέπεται στον βολικό, διαχειρίσιμο πόλο ενός νέου δικομματισμού.  

Όπως έγραφε, άλλωστε, και ο αείμνηστος Τάσος Τρίκκας : «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του ιστορία. Είναι σάρκα και πνεύμα της Αριστεράς που επέλεξε τον δρόμο του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία και εμπλουτίστηκε στην πορεία της από άλλα συγγενή ιδεολογικά ρεύματα. Αλλά η παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας, της ήταν και της είναι ξένη».

Απέναντι, λοιπόν, στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, με την κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα να επενδύει στη δημιουργία τοξικού κλίματος προκειμένου να μη δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αγγίζουν τον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας – όπως το θέμα της χειραγώγησης ΜΜΕ, της απόλυτα ελεγχόμενης και μονόπλευρης ενημέρωσης, του αδιαφανούς τρόπου διασπάθισης δημόσιου χρήματος, της απροκάλυπτης τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ιστορική ευθύνη να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως κόμματος της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, ελκυστικού στα μάτια της νεολαίας και ικανού - έχοντας πλήρη συνείδηση των πεπραγμένων του - να προχωρήσει στις απαραίτητες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στις καταστροφικές πολιτικές μιας επικίνδυνης κυβέρνησης.

*Η Αννέτα Καββαδία είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, π.βουλεύτρια Β΄Αθήνας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)