to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:14 | 27.06.2020

Κοινωνία

Δυναμικό «όχι» στις εξώσεις προσφύγων (φωτογραφίες)

Mεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στις αντιπροσφυγικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις


Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 26/6 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ενάντια στις εξώσεις χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές και διαμερίσματα και τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής.

«Black lives matter, refugee lives matter», «Όχι στα στρατόπεδα-φυλακές», «Ανοίξτε τα σύνορα, κλείστε τα στρατόπεδα» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό και τα πλακάτ των διαδηλωτών που ξεκίνησαν που διαμαρτυρήθηκαν στο Σύνταγμα ζητώντας να μπει φρένο στην ρατσιστική επίθεσης της κυβέρνησης.

Συγκλονιστική ήταν παρουσία εκατοντάδων προσφύγων από τα καμπ του Ελαιώνα, της Μαλακάσας, του Σχιστού και της Κορίνθου, καθώς από τα σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, οικογένειες με μικρά παιδιά, που ο Ν. Μηταράκης τους πετάει στο δρόμο ενώ τους κόβει και το επίδομα τροφής.

Δυναμική ήταν η παρουσία εκατοντάδων νέων εργατών χωρίς χαρτιά από το Μπαγκλαντές, που είναι εργάτες σε βιοτεχνίες ιματισμού και σε χωράφια και βροντοφώναξαν “θέλουμε χαρτιά” θυμίζοντας τις δυναμικές διαδηλώσεις στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας.

 5 άτομα, πλήθος, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

Εντυπωσιακή επίσης ήταν η συμμετοχή Αφρικανών, ιδιαίτερα από την Κοινότητα Καμερούν με το πανό Black Lives matter, Refugees lives matter. Οι ομιλίες της Μισέλ Αλαουάλ από το Καμερούν και του Τζοχόβα Κουαρσίε από τη Γκάνα συνέδεσαν το αγώνα με το κίνημα στην Αμερική: «Είμαστε άνθρωποι, λευκοί και μαύροι, είμαστε εργάτες και ενωμένοι θα παλέψουμε το ρατσισμό, την ανισότητα και τη φτώχεια». Στη συνέχεια, αγωνιστικό τόνο έδωσαν ο Τζαβέντ Ασλάμ και ο Κουντούς, πρόεδροι των κοινοτήτων μεταντών από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές ενώ η παρουσία των Αλβανών μεταναστών τόνισε ότι η αντίσταση κρατάει από παλιά και συνεχίζεται.

 5 άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Στην κινητοποίηση συμμετέιχαν το τμήμα Προσφυγικής-Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Επιτροπές Προσφύγων από τα καμπ Μαλακάσας, Σχιστού, Κορίνθου, Ελαιώνα, Ριτσώνας, Κορίνθου και πρόσφυγες από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το Δίκτυο κοινοτήτων της Αφρικής African Solidarity Group, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Κοινότητα Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, οργανώσεις της αριστεράς, συνδικάτα εργαζόμενων όπως η ΠΟΕΔΗΝ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ),  η ΠΟΣΤ, η ΕΛΜΕ Α.Λιοσίων-Φυλής-Ζεφυρίου, του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, η Ανατρεπτική Κίνηση Ηθοποιών, δημοτικές κινήσεις, η Αλληλεγγύη για όλους και η  ΛΟΑΤΚΙ κίνηση PROUD SENIORS.

 10 άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες

Στη Θεσσαλονίκη η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και πέρασε, επίσης με τη συμμετοχή κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συλλογικοτήτων και προσφύγων.

«Οι πρόσφυγες βυθίζονται στο κοινωνικό περιθώριο λόγω των ακροδεξιών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Καθημερινά βλέπουμε κατατρεγμένους ανθρώπους να εκδιώχνονται από τις δομές και να περιθωριοποιούνται στις πλατείες, δίχως καμία κρατική μέριμνα και πρόνοια. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από την πλατεία Βικτωρίας, όπου οι πρόσφυγες είναι εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ομαλή ένταξη των προσφύγων: Η συνέντευξη Τύπου με το φακό του left.gr

 4 άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Η ΚΕΕΡΦΑ δίνει συνέχεια σήμερα, Σάββατο, 27/6, στις 7 μ.μ., στα Γήπεδα Μπάσκετ του Ρουφ, Πειραιώς 160, με την μεγάλη εκδήλωση από την Αμερική μέχρι την Ελλάδα, να ξηλώσουμε το ρατσισμό.”

Ομιλητές: Michael Brown, συνιδρυτής του Black lives matter, ΗΠΑ, Γιάννης Δελατόλας, Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό Νέας Υόρκης, Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος, Αφροδίτη Φράγκου, ΛΟΑΤΚΙ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων Γεννηματά
Θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στο κίνημα Black Lives matter με τους Mc YINKA, Jerome Kaluta, Pentium Africa, Idra Kayne
.

Θα ακολουθήσει (9 μ.μ.) συναυλία αλληλεγγύης με συμμετοχή Mc Yinka and the Fuzzies, Jerome Kaluta, το συγκρότημα αφρικάνικων κρουστών Pentium Africa και οι Idra Kayne.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)