to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 25.06.2020

Πολιτισμός

Βίντεο: Ο Στίβι Γουόντερ για το Black Lives Matter και τον συστημικό ρατσισμό στις ΗΠΑ

«Εάν η ζωή μπορεί να έχει ένα τέλος, όλα τα πράγματα μπορούν να έχουν ένα τέλος. Ο συστημικός ρατσισμός μπορεί να έχει τέλος. Η αστυνομική βαρβαρότητα μπορεί να έχει τέλος. Η οικονομική καταπίεση των μαύρων ανθρώπων μπορεί να τελειώσει»


Ο Στίβι Γουόντερ μίλησε για τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ και έκανε αναφορά σε αποτυχίες του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ σε ένα νέο παθιασμένο βίντεο.

«Την περασμένη Παρασκευή πολλοί από εμάς γιορτάσαμε την 19η Ιουνίου (την ημέρα που σηματοδοτεί το τέλος της δουλείας στις ΗΠΑ)» ανέφερε ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός.

   «Το έκανα. Κι όμως, πολλοί άλλοι δεν το έκαναν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρεις πολιτείες που δεν αναγνωρίζουν ακόμη την 19η Ιουνίου: Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και Χαβάη. Πώς ήταν να γιορτάζουμε την ελευθερία για την οποία αγωνιζόμαστε ακόμα; Η αίσθηση ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ οικεία» ανέφερε ο τραγουδιστής στο βίντεο.

   Αφού σημείωσε ότι χρειάστηκαν 18 χρόνια για να κηρυχθεί η Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. ομοσπονδιακή αργία, ανέφερε στίχους από το κομμάτι του «Visions» για να εξηγήσει ότι η αλλαγή μπορεί να συμβεί.

   «Εάν η ζωή μπορεί να έχει ένα τέλος, όλα τα πράγματα μπορούν να έχουν ένα τέλος. Ο συστημικός ρατσισμός μπορεί να έχει τέλος. Η αστυνομική βαρβαρότητα μπορεί να έχει τέλος» δήλωσε ο Στίβι Γουόντερ.

   «Η οικονομική καταπίεση των μαύρων ανθρώπων μπορεί να έχει τέλος. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα τέλος. Ένα κίνημα χωρίς δράση είναι ένα κίνημα στάσιμο» τόνισε.

   Ο 70χρονος τραγουδιστής-τραγουδοποιός ενθάρρυνε τους θαυμαστές του να «κινήσουν τα πόδια τους και να μεταβούν στις κάλπες και να κινήσουν τα χέρια τους για να ψηφίσουν» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, τον Νοέμβριο.

   «Έχω ακούσει το άτομο στην ανώτατη θέση αυτης της χώρας να λέει: "Υπάρχουν ωραίοι άνθρωποι και στις δύο πλευρές". Αυτό μου φαίνεται επιφυλακτικό» είπε ο Γουόντερ για τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να τον κατονομάσει.

   Ο τραγουδιστής είπε ότι ειρηνικοί διαδηλωτές χαρακτηρίστηκαν «κακοποιοί», μετανάστες χαρακτηρίστηκαν «βιαστές».

   «Οι ζωές των μαύρων μετράνε (Black Lives Matter). Και αυτό δεν είναι μια άλλη τάση στο διαδίκτυο ή hashtag. Είναι η ζωή μας, κυριολεκτικά. Ναι, όλες οι ζωές μετράνε. Αλλά έχουν σημασία μόνο όταν έχουν σημασία και οι ζωές των μαύρων» είπε.

   Ο Στίβι Γουόντερ είναι από τα σημαντικά ονόματα της μουσικής και της ψυχαγωγίας που εξέφρασαν οργή για τον θάνατο του Αφρο-Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο μήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)