to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 24.06.2020

Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Ισχνό προβάδισμα Ζάεφ ενόψει εκλογών

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα στις 15 Ιουλίου - Το SDSM του Ζ.Ζάεφ συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%, ενώ το VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, 21,9%.


Ξεκίνησε σήμερα η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στη Βόρεια Μακεδονία ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 15 Ιουλίου και σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού των Σκοπίων «Telma». το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ προηγείται με μόλις 1,6% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 40% με αποτέλεσμα η όποια πρόβλεψη να θεωρείται παρακινδυνευμένη.

Στην πρόθεση ψήφου, το SDSM του Ζ.Ζάεφ συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%, ενώ το VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, 21,9%.

Ακολουθούν το συγκυβερνών και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 6,4% και η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβσνούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με 5%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Ζόραν Ζάεφ προηγείται με ποσοστό 18,8%, έναντι ποοστού 15% που συγκεντρώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ένα ποσοστό 36% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν πολιτικό της χώρας.

Το VMRO-DPMNE προηγείται στους σλαβικής καταγωγής ψηφοφόρους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο στην γενική πρόθεση ψήφου, το SDSM υπερκαλύπτει αυτή τη διαφορά λόγω της αυξημένης επιρροής του στους ψηφοφόρους αλβανικής καταγωγής, όπου η απήχηση του VMRO-DPMNE είναι μηδενική.

Οι εκλογές είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου και στα μέσα Φεβρουαρίου διαλύθηκε η Βουλή. Ωστόσο, αναβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού και τελικά μετά έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ορίστηκαν για τις 15 Ιουλίου. Στις εκλογές θα συμμετάσχουν 15 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, συνολικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)