to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 23.06.2020

Πολιτική

Εν γνώσει του Θ. Πλεύρη ήδη από τον Μάρτιο το χαλκευμένο αρχείο - Θέμα αξιοπιστίας της Ελ. Ράικου θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζοντας τα πρακτικά της Επιτροπής, ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατέδειξε πως ο κ. Πλεύρης γνώριζε το περιεχόμενο των χαλκευμένων ηχητικών αρχείων που κατατέθηκαν χτες στη Βουλή από τον Σ. Μιωνή


Με ερωτήσεις που είχε θέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, όταν είχε προσέλθει για να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε την κατάθεση του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζοντας τα πρακτικά της Επιτροπής, λοιπόν, ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατέδειξε πως ο κ. Πλεύρης  γνώριζε το περιεχόμενο των χαλκευμένων ηχητικών αρχείων που κατατέθηκαν χτες στη Βουλή από τον Σ. Μιωνή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε  να πάνε στον εισαγγελέα γιατί αποδεικνύουν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω πηγές, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στην Προανακριτική Επιτροπή θέμα αξιοπιστίας της βασικής μάρτυρα, εισαγγελέως Ελ. Ράικου
 

Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στην ερώτηση του Θ. Πλεύρη προς τον Ν. Παππά, η οποία είχε την εξής διατύπωση: "Εσείς, κ. Παππά, έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως με ανθρώπους, είχαν δική τους ατζέντα και λειτουργούσαν ένα παραδικαστικό σύστημα για να βγάζουν λεφτά;". Επιπλέον, ο Δ. Παπαγγελόπουλος υπενθύμισε πως ο Θ. Πλεύρης είχε ρωτήσει και το παρακάτω: "'Εχετε πει σε κανέναν ότι, προκειμένου "να σταματούσε η καταδίωξη του Παπασταύρου θα έπρεπε να δώσετε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι;".

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο Δ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε τις υποκριτικές δηλώσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι δήθεν βασίστηκε στις δηλώσεις της εισαγγελέα Ελ. Ράικου για να τον κατηγορήσει. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος τόνισε πως πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η αποκάλυψη για τις παράνομες συνταγογραφήσεις του συζύγου της κ. Ράικου, γεγονός που εκθέτει την ίδια . Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαγγελόπουλος υπενθύμισε πως ο Ανδ. Λοβέρδος είχε ισχυριστεί ότι "δεν θα τολμούσα, ως καθηγητής πανεπιστημίου, να διατυπώσω καμία κατηγορία σε βάρος του Παπαγγελόπουλου αν δεν υπήρχαν οι δηλώσεις Ράικου και Αγγελή". Κατόπιν τούτου, ο Δ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε με νόημα: Αλήθεια; Τι γίνεται με τις καταγγελίες για τον σύζυγο της κυρίας Ράικου; Τι έχει να πει ο κ. Ράικος -συγγνώμη, Καρνέζης; Γατί δεν μπορείς να δίνεις συμπληρώματα διατροφής σε γέρους 100 ετών που είναι μάλιστα σε οίκο ευγηρίας και να τους εκθέτεις σε κίνδυνο.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλας, υπογράμμισε πως το παιχνίδι της ΝΔ είναι στημένο. Και συνέχισε: Χθες, από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι η υπόθεση θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο. Δηλαδή, προεξόφλησε ότι θα περάσει από το Δικαστικό Συμβούλιο, υποθέτω εννοεί με παρεμβάσεις.

Τα ψέματα του Αντώνη Σαμαρά και της Ελένης Ράικου 
 
Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό και κατήγορό του, Αντ. Σαμαρά, ο Δ. Παπαγγελόπουλος τόνισε πως έχει πει ψέματα αναφορικά με την επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο. Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε πως ο Αντ. Σαμαράς είχε ισχυριστεί πως "ο κ. Τζανακοπουλος ενημερώθηκε από την κυρία Δημητρίου. Παρόντες ήταν οι εισαγγελείς Τουλουπάκη, Τζούρας και Μανώλης". Μα, κύριοι, αυτό δεν γράφτηκε πουθενά, υπογράμμισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Δεν το επικαλέστηκε κανείς, συμπλήρωσε.  Και συνέχισε: Άλλο ένα ψέμα για να ενισχύσει την πολιτική σκευωρία. Αν ερχόταν ο κ. Σαμαράς εδώ θα έπρεπε να απαντήσει σε αυτό. Σπιλώνει δικαστές και λέει ψέματα. 
 
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Νοβάρτις, ο Δ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε πως τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και η κ. Ράικου έχουν πει ψέματα: Λέει (σ.σ. ο κ. Σαμαράς) ότι κανένα έγγραφο του FBI δεν αναφέρει πολιτικούς. Το ίδιο ψέμα λέει και η κ. Ραικου και πρέπει να διωχθεί. Είχε το έγγραφο από το 2016 και στη δικαστική συνδρομή που εκανε τον Δεκέμβριο του 2016 μιλούσε για πολιτικά πρόσωπα.  
Επαναλαμβάνω υπήρχε έγγραφο του FBI από τον Δεκέμβριο του 2016, επί Ραικου.

Αναξιόπιστη ως μάρτυρας η Ελ. Ράικου

Θέμα αξιοπιστίας της βασικής μάρτυρα Ελ. Ράικου κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνουν πηγές της ομάδας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή, η Ελ. Ράικου, στην ένορκη κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής, κατέθεσε ότι ουδέποτε, κατά τη διάρκεια της θητείας της, δεν ανέφεραν οι Δικαστικές, Εισαγγελικές και ερευνητικές Αρχές των ΗΠΑ κάτι για δωροδοκία "κυβερνητικών αξιωματούχων " στην Ελλάδα από τη Νοβάρτις.

Όμως, τονίζουν οι ίδιες πηγές, στο από 29/12/ 2016 υπ' αριθμό φακέλου- ΝΚ-20573205.15 έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ρητά και αναμφισβήτητα αναφέρει προς την κ. Ραικου, προς την οποία απευθύνεται ότι:
"Οι προστατευόμενοι μάρτυρες βρισκόταν σε εξαιρετική θέση εκ της οποίας είχαν πρόσβαση και γνώση του αποδεικτικού υλικού αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Νοβάρτις σε αξιωματούχους στην Ελλάδα, και αναφέρονται κατηγορίες αποδεικτικών εγγράφων τα οποία σχετίζονται με δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση προϊόντων της Νοβάρτις, καταστάσεις περιέχουσες ονοματεπώνυμα, ποσά και ημερομηνίες καταβολών σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και καταστάσεις εμφαίνουσες αυξημένες καταβολές σε εταιρείες ΜΜΕ που χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος επί σκοπώ δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων [...]".

Η αναληθής κατάθεση της κ. Ράικου στην Προανακριτική είναι πρόδηλη και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, ζήτησε την αποστολή τόσο των πρακτικών όσο και του εγγράφου των ΗΠΑ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών της κ. Ράικου.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)