to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 22.06.2020

Πολιτική

Κ. Νοτοπούλου: Τα εφιαλτικά σενάρια έγινα ζοφερή πραγματικότητα στον τουρισμό (ηχητικό)

"Συναντούμε σε όλη την Ελλάδα κόσμο, εργαζόμενους και επιχειρηματίες, που βρίσκεται σε απόγνωση. Προχθές άκουσα από ανθρώπους της Κρήτης, πως θα είναι ικανοποιημένοι εάν η μείωση στις αφίξεις και κρατήσεις περιοριστεί στο 80%. Καταλαβαίνουμε ότι μπροστά μας έχουμε μια κρίση άνευ προηγουμένου και δυστυχώς έχουμε ταυτόχρονα μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να τη διαχειριστεί" τόνισε σε συνέντευξη της η Κατερίνα Νοτοπούλου από την Κρήτη


Τα πλέον εφιαλτικά σενάρια έγιναν ζοφερή πραγματικότητα στον τουρισμό με ευθύνη της κυβέρνησης, που με την ανεπάρκεια και τα λάθη της αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, υποστηρίζει η βουλευτής και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm.

«Συναντούμε σε όλη την Ελλάδα κόσμο, εργαζόμενους και επιχειρηματίες, που βρίσκεται σε απόγνωση. Προχθές άκουσα από ανθρώπους της Κρήτης, πως θα είναι ικανοποιημένοι εάν η μείωση στις αφίξεις και κρατήσεις περιοριστεί στο 80%. Καταλαβαίνουμε ότι μπροστά μας έχουμε μια κρίση άνευ προηγουμένου και δυστυχώς έχουμε ταυτόχρονα μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να τη διαχειριστεί. Δηλαδή τη στιγμή που απορρυθμίζεται η αγορά εργασίας και ο τουρισμός καταρρέει, η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να εντείνει την απορρύθμιση στα εργασιακά και ταυτόχρονα, με την ανεπάρκεια και τα λάθη της, δίνει τη χαριστική βολή στον ελληνικό τουρισμό», είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Έχουμε αμέσως μετά μια συνάντηση με τους φορείς της Κρήτης και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουρισμό για να τους ακούσουμε δια ζώσης», ανέφερε η κ. Νοτοπούλου και συμπλήρωσε: «Με βάση όσα μας έχουν γνωστοποιήσει μέχρι τώρα, κατανοούμε ότι είναι εντελώς ακάλυπτοι. Και αυτό διότι η κυβέρνηση ωθεί τους εργαζόμενους στην ανεργία, επιδοτεί πιο ευέλικτες μορφές εργασίες, με 20% μείωση μισθού και εκ περιτροπής εργασίας, μέσα από το πρόγραμμα ‘Συν-Εργασία’, το οποίο παραδόξως βαφτίζει θωράκιση της εργασίας. Ταυτόχρονα έχουμε άλλο ένα παράδοξο, οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να ζητούν επιδότηση της εργασίας και προστασία των εργαζομένων, για να μπορέσουν να τους κρατήσουν. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για εργαζόμενους που νοικιάζονταν μέσα από γραφεία, για όσους εργάζονταν με ένσημα μίας ημέρας και για τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν με επιδόματα πείνας. Χάνουν τη δουλειά τους χωρίς καμία επιβεβαίωση ότι την επόμενη χρονιά θα επαναπροσληφθούν. Πρόκειται για συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαστικοποιήσει περαιτέρω τις σχέσεις εργασίας. Δεν καταλαβαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, πέρα από τις δυσκολίες που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, είναι ταυτόχρονα οι ίδιοι πελάτες και σημαντικός κρίκος της οικονομίας».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι ΙΙ», η κ. Νοτοπούλου είπε ότι σε πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε απλά να επικαλεστεί ότι προειδοποίησε εγκαίρως για την ανάγκη λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων θωράκισης της οικονομίας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη να επικαιροποιήσεις τις προτάσεις του, κρίνοντας ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας της χώρας, συνολικά.

«Στο πρόγραμμα μας για τον τουρισμό στηρίζουμε ταυτόχρονα τη ζήτηση αλλά και την προσφορά στον τουριστικό κλάδο», είπε η κ. Νοτοπούλου και εξήγησε: «Αυτό γίνεται μέσα από τη στήριξη των εργαζομένων, ώστε να έχουν εισόδημα, αλλά και των επιχειρήσεων, με παροχή ρευστότητας. Προτείνουμε κρατική ενίσχυση, μη επιστρεπτέα, σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί, με ανώτερο όριο τις 100.000 ευρώ, και ταυτόχρονη κάλυψη των εγγυήσεων. Ως προς τους εργαζόμενους προτείνουμε την επιδότηση της εργασίας, με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και 40% του μισθού, με στόχο να διατηρηθούν αμετάβλητες οι σχέσεις εργασίας. Για να τονωθεί η ζήτηση προτείνουμε ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης του εσωτερικού τουρισμού. Με δεδομένο ότι φέτος δεν αναμένουμε μεγάλο αριθμό αφίξεων, ο μόνος τρόπος τόνωσης της ζήτησης είναι να στείλουμε τους Έλληνες διακοπές. Έχουμε υπολογίσει ότι με 700 εκ. ευρώ μπορούν να πάνε διακοπές 3 εκ. πολίτες, με κάλυψη της διαμονής και της σίτισης, συμπεριλαμβανομένου του μεταφορικού ισοδύναμου, για να μπορέσει ο κόσμος να πάει στα νησιά και όχι μόνο έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Στο ερώτημα εάν η ελληνική οικονομία αντέχει να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού, η απάντηση της κ. Νοτοπούλου ήταν κατηγορηματική: «Η ελληνική οικονομία αντέχει απόλυτα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διότι γνωρίζουμε καταρχήν ότι κάθε ευρώ που δαπανάτε στον ελληνικό τουρισμό έχει απόδοση 2,65 ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Δηλαδή ότι επένδυση γίνει στον τουρισμό επιστρέφει υπερδιπλάσια στα δημόσια ταμεία, διότι ο τουρισμός έχει μεγάλη διασυνδεσιμότητα με την υπόλοιπη οικονομία».

«Τα ηλιοβασιλέματα δεν τρώγονται»

«Θα πρέπει σήμερα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, γιατί δυστυχώς τα ηλιοβασιλέματα δεν τρώγονται», σχολίασε η κ. Νοτοπούλου αναφερόμενη στις επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ για τη στήριξη του Τουρισμού: «Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβει τα προβλήματα στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, που είναι πράγματι μοναδικό, αλλά δυστυχώς από μόνο του δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα. Ακόμη και σε νησιά που μέχρι πέρυσι πνίγονταν από τον υπερτουρισμό, φέτος το 80% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό δείχνει ότι όχι απλά δεν πάμε καλά, αλλά ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας έχει ήδη καταρρεύσει. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοδείες που κάνουμε σε τουριστικές περιοχές, με τον Αλέξη Τσίπρα, μας συναντούν πολίτες που δεν είχαν μέχρι σήμερα επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άνθρωποι οι οποίοι είχαν την τόλμη να επενδύσουν τα χρήματά τους, τη δουλειά τους και το μέλλον τους σε μία τουριστική επιχείρηση και σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν άμεσα».

Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση και στον υπουργό Τουρισμού της ΝΔ, η κ. Νοτοπούλου είπε ότι είναι ο μόνος που δεν βλέπει την απόγνωση του κόσμου και αρκείται στο «να δρέπει δάφνες και να μιλά για πρωτιές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενώ έχει αρχίσει η τουριστική σεζόν βλέπουμε υγειονομικά πρωτόκολλα να αλλάζουν κάθε δυο μέρες. Παραμένει ζητούμενο η εκπαίδευση των εργαζόμενων, η πιστοποίηση, οι έλεγχοι και το σημαντικότερο η χρηματοδότηση όλων αυτών των διαδικασιών. Είναι βέβαιο ότι από τις επιλογές της κυβέρνηση ευνοούνται μόνο οι ισχυροί του τουριστικού κλάδου. Εδώ κρύβεται και η αντίληψη της ΝΔ, που οδηγεί μια ολόκληρη οικονομική δραστηριότητα να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων και πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων. Οι οικονομικά ισχυροί αντέχουν να μην ανοίξουν ένα χρόνο και θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν σε μεγάλους ομίλους το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τουρισμό. Αυτοί που δεν αντέχουν είναι οι εργαζόμενοι».

Πολιτική εκδήλωση σήμερα στο Γάζι

Η κ. Νοτοπούλου είναι η κεντρική ομιλήτρια στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα, στις 8.00 το βράδυ, στο υπαίθριο θεατράκι του δήμου Μαλεβιζίου στο Γάζι (πίσω από το δημαρχείο), η Οργάνωση Μελών (ΟΜ) Μαλεβιζίου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” και εκτός από την Κατερίνα Νοτοπούλου συμμετέχουν ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, η πρώην διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και ο πρώην βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σπύρος Δανέλλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)