to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 21.06.2020

Διεθνή

52 ευρωβουλευτές ενάντια στην ανακοίνωση προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης από το κράτος του Ισραήλ

«Μια τέτοια απειλή θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και θα έθετε σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ θα αποτελούσε ένα ακόμα «χτύπημα» στην προοπτική ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους»


Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά συνυπέγραψαν μαζί με τουλάχιστον άλλους 47 συναδέλφους τους επίσημη επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλεία Josep Borrell (Ζοζέπ Μπορέλ), απαιτώντας η Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το κράτος του Ισραήλ να μην προχωρήσει στη προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης, όπως έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει την 1η Ιουλίου. Οι υπογράφοντες προέρχονται από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών των Πρασίνων αλλά και των Φιλελευθέρων.

Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν πως εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αυτή την κίνηση θα πρόκειται για: «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, θέτοντας έτσι περαιτέρω σε κίνδυνο μια ειρηνική και δίκαιη λύση. Αυτή η προσπάθεια διαιώνισης της κατοχής θα αποτελούσε ένα ακόμα ‘χτύπημα’ στην προοπτική ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους».

Η επιστολή αναφέρει πως οι Ευρωβουλευτές ζητούν η Ε.Ε. να πάρει άμεσα αποτρεπτικά μέτρα: «μεταξύ των οποίων η αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού Κράτους και η επιβολή απαγόρευσης από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων των προϊόντων από τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ». Επίσης προτείνει και κυρώσεις σε περίπτωση που το Ισραήλ κάνει την «απειλή» του πραγματικότητα: «Στην περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε de jure προσάρτηση, προτρέπουμε την άμεση εφαρμογή αντιμέτρων: την αναστολή της συμφωνίας Ε.Ε. – Ισραήλ, την επιβολή συνολικού εμπάργκο όπλων και τον αποκλεισμό του Ισραήλ από προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε.»

Οι Ευρωβουλευτές κλείνουν τονίζοντας πως η πολιτική της Ε.Ε. στην περιοχή έχει ως τώρα αποτύχει, όμως υπογραμμίζουν ότι: «Η Ε.Ε. είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας, που, εάν ενωθεί, μπορεί να προωθήσει έναν πραγματικό διάλογο που θα εξελιχθεί σε μια ειρηνική λύση.»

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μας ευκαιρία» λένε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή:

Προς: Κ. Josep Borrell, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε / Ύπατε Εκπρόσωπε κ. Borrell,

Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τα σχέδια που ανακοίνωσε η Ισραηλινή κυβέρνηση, να προσαρτήσει επίσημα μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης από την 1η Ιουλίου.

Εάν προχωρήσει αυτή η «απειλή», θα είναι μια άνευ προηγουμένου παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, θέτοντας έτσι περαιτέρω σε κίνδυνο μια ειρηνική και δίκαιη λύση. Αυτή η προσπάθεια διαιώνισης της κατοχής θα αποτελούσε ένα ακόμα «χτύπημα» στην προοπτική ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους βασικούς υπερασπιστές της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και είναι δική μας ευθύνη να την διασφαλίσουμε.

Έχετε δηλώσει ότι αυτή η κίνηση της Ισραηλινής Κυβέρνησης «δεν μπορεί να περάσει χωρίς αμφισβήτηση». Χαιρετίζουμε αυτή τη δήλωση, καθώς ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τα κράτη – μέλη της πρέπει να αναγνωρίσουν μια κατάσταση που δημιουργήθηκε με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η σιωπή ή ακόμη η αποδοχή της κατάστασης μέσω της πολιτικής «δεδομένων επιτόπου» του Ισραήλ θα συνέβαλε μόνο στη διαιώνιση της κατοχής. Στην περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε de jure προσάρτηση, προτρέπουμε την άμεση εφαρμογή αντιμέτρων: την αναστολή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ, την επιβολή συνολικού εμπάργκο όπλων και τον αποκλεισμό του Ισραήλ από προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να παραμείνει στο περιθώριο όσον αφορά την προοπτική της προσάρτησης. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για λήψη αποτελεσματικών αποτρεπτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων η αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού Κράτους και η επιβολή απαγόρευσης από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων των προϊόντων από τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε ότι το τελευταίο δεν αποτελεί επ’ουδενί ένα έκτακτο μέτρο αλλά εκπλήρωση της υποχρέωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην αναγνωρίσει την παράνομη κατάσταση, όπως έχει επισημανθεί από τον Ειδικό Εισηγητή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα, Michael Lynk, ως ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί η συνεχής επέκταση των οικισμών.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή έχει αποτύχει μέχρι τώρα να φέρει το Ισραήλ προ των ευθυνών του, όσον αφορά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές ενέργειες αν το Ισραήλ ενεργήσει σύμφωνα με τις απειλές προσάρτησης, και τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα κυρώσεων. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας, που, εάν ενωθεί, μπορεί να προωθήσει έναν πραγματικό διάλογο που θα εξελιχθεί σε μια ειρηνική λύση, η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μας ευκαιρία.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλη ευθύνη και περιμένουμε από εσάς να ενεργήσετε ανάλογα.

Με εκτίμηση,

Manu Pineda (GUE/NGL), Πρόεδρος DPAL
Evin Incir (S&D), Αντιπρόεδρος DPAL
Margrete Auken (Greens/EFA), Αντιπρόεδρος DPAL
Sira Rego (GUE/NGL)
Pierrette Herzberger – Fofana (Greens/EFA)
Malin Bjork (GUE/NGL)
Barry Andrews (Renew)
Alfred Sant (S&D)
Clare Daly (GUE/NGL)
Mick Wallace (GUE/NGL)
Giuliano Pisapia (S&D)
Milan Brglez (S&D)
Marc Botenga (GUE/NGL)
Tanja Fajon (S&D)
Jose Gusmao (GUE/NGL)
Marisa Matias (GUE/NGL)
Irena Joveva (Renew)
Idoia Villanueva (GUE/NGL)
Nikolaj Villumsen (GUE/NGL)
Leila Chaibi (GUE/NGL)
Joao Ferreira (GUE/NGL)
Ernest Urtasun (Greens/EFA)
Kira Peter-Hansen (Greens/EFA)
Nora Mebarek (S&D)
Georgios Georgiou (GUE/NGL)
Manon Aubry (GUE/NGL)
Diana Riba I Giner (Greens/EFA)
Maria Arena (S&D)
Marketa Gregorova (Greens/EFA)
Pierfrancesco Majorino (S&D)
Mounir Satouri (Greens/EFA)
Pernando Barrena (GUE/NGL)
Grace O’Sullivan (Greens/EFA)
Helene Fritzon (S&D)
Petros Kokkalis (GUE/NGL)
Niyazi Kizilyurek (GUE/NGL)
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Anne-Sophie Pelletier (GUE/NGL)
Konstantinos Arvanitis (GUE/NGL)
Elena Kountoura (GUE/NGL)
Alexis Georgoulis (GUE/NGL)
Manuel Bompard (GUE/NGL)
Isabel Carvalhais (S&D)
Stasys Jakeliunas (Greens/EFA)
Alice Kuhnke (Greens/EFA)
Jakop Dalunde (Greens/EFA)
Par Holmgren (Greens/EFA)
Miguel Urban (GUE/NGL)
Chris Macmanus (GUE/NGL)
Maria Evgenia Rodriguez Palop (GUE/NGL)
Alexandra Geese (Greens/EFA)
Alviina Alametsa (Greens/EFA)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)