to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 20.06.2013

Διεθνή

Λιβύη-Διεθνής Αμνηστία: "Ελεεινές" συνθήκες κράτησης και βασανιστήρια για χιλιάδες μετανάστες

Οι λιβυκές αρχές πρέπει να σταματήσουν την επ΄αόριστον κράτηση χιλιάδων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ορισμένοι από τους οποίους υφίστανται βασανιστήρια, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο εκφράζει τη λύπη της που η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά την λιβυκή κυβέρνηση στην "ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων για να σταματήσει την λαθρομετανάστευση προς την Ευρώπη, σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Καταγγέλλει την "απαράδεκτη μεταχείριση χιλιάδων ξένων πολιτών, οι περισσότεροι από αυτούς κατάγονται από την υποσαχάρεια Αφρική που υφίστανται αυθαίρετες συλλήψεις και κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ελεεινές συνθήκες".

Η Αμνηστία δηλώνει ότι επισκέφτηκε επτά κέντρα κράτησης και αναφέρει ότι έχει αποδείξεις για κακομεταχείριση που προσιδιάζει με βασανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

"Αρκετοί κρατούμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται γυναίκες, ξυλοκοπήθηκαν βίαια με σωλήνες νερού ή ηλεκτρικά καλώδια" προσθέτει, λέγοντας ότι έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από κρατούμενους που τραυματίστηκαν από σφαίρες στη διάρκεια ταραχών.

"Ο βασανισμός και οι κακομεταχειρίσεις που ανακαλύψαμε στα κέντρα κράτησης είναι απαράδεκτα", τονίζει η Χασίμπα Χαντζ Σαχράουι, υποδιευθύντρια του προγράμματος Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όσον αφορά την βοήθεια της ΕΕ προκειμένου να σταματήσει η λαθρομετανάστευση, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί "ιδιαίτερα ανησυχητική τη διαπίστωση ότι οι πόροι της ΕΕ φαίνεται πως χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση κέντρων κράτησης όπου χιλιάδες ξένοι πολίτες κρατούνται παράνομα"

Η ΜΚΟ καλεί την ΕΕ να μην συνάπτει πλέον νέες συμφωνίες με τη Λιβύη στον τομέα αυτόν έως ότου η χώρα επιδείξει τον σεβασμό της στα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, από τον Μάιο του 2012 οι λιβυκές αρχές έχουν απελάσει 25.000 άτομα που εισήλθαν "παράνομα" στη Λιβύη, χώρα διαμετακόμισης και προορισμού για δεκάδες χιλιάδες αφρικανούς μετανάστες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη.

Χιλιάδες μετανάστες που θεωρούνται "απειλή για την εθνική ασφάλεια" κρατήθηκαν σε κέντρα κράτησης επί μήνες πριν απελαθούν χωρίς να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

tags: Λιβύη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)