to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 17.06.2020

Διεθνή

Τα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκλέγει η Γενική συνέλευση του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται σήμερα, Τετάρτη, να εκλέξει πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2021 και το 2022, με το Τζιμπουτί και την Κένυα να διαγωνίζονται για μία και μοναδική έδρα ενώ ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ιρλανδία διεκδικούν δύο έδρες.


Για την ομάδα Ασίας-Ειρηνικού, η Ινδία, μοναδική υποψήφια, θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί. Το ίδιο και το Μεξικό, για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβκής.

Αντίθετα η ομάδα της Αφρικής δεν κατάφερε να καταλήξει, όπως τα προηγούμενα χρόνια, σε ένα και μοναδικό όνομα για την έδρα που πηγαίνει στην ήπειρο. Η Κένυα υπερηφανεύεται ότι έχει την υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης, όμως το Τζιμπουτί εκτιμά ότι έχει προτεραιότητα λόγω της αρχής της κυκλικής εναλλαγής και επειδή το Ναϊρόμπι ήταν μέλος του Συμβουλίου περισσότερες φορές.

Στην εκστρατεία τους οι δύο αντίπαλοι --που έχουν επίσης διαφορετικές γλώσσες, αγγλικά η μία, γαλλικά το άλλο-- ανέδειξαν τον ρόλο τους για τη διασφάλιση της ειρήνης στο ταραχώδες Κέρας της Αφρικής και πέρα από αυτό με τη διάθεση κυανοκράνων στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Η Κένυα προέβαλε την υποδοχή Σομαλών και Νοτιοσουδανών προσφύγων, και την υποστήριξη που προσφέρει στις κυβερνήσεις αυτών των δύο χωρών. Το Τζιμπουτί, σε μια στρατηγική γεωγραφική κατάσταση και όπου υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας, υπογράμμισε επίσης τη συμβολή του στην ειρήνευση της Σομαλίας.

Η ομάδα Δυτική Ευρώπη και άλλες χώρες, εξοικειωμένη με τον ανταγωνισμό, βλέπει από την πλευρά της τον Καναδά, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία να διεκδικούν δύο έδρες.

Κατά την τελευταία προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια έδρα στο ΣΑ το 2010, ο Καναδάς υπέστη επώδυνη ήττα, από την Πορτογαλία. Και μια νέα ήττα θα μπορούσε να έχει πολιτικές συνέπειες για τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Σελίν εναντίον Μπόνο

Κατά την εκστρατεία προώθησης της υποψηφιότητάς τους, ο Καναδάς και η Ιρλανδία προσκάλεσαν τα μέλη του ΟΗΕ σε συναυλίες στη Νέα Υόρκη που έδωσαν οι αντίστοιχες εθνικές βεντέτες τους: η Σελίν Ντίον για τον πρώτο, ο Μπόνο και το συγκρότημα U2 για τη δεύτερη.

«Η εκστρατεία για μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβάνει ένα λόμπινγκ χωρίς τέλος, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, και την ανησυχία πως ο πρεσβευτής που μόλις σας υποσχέθηκε μια ψήφο μπορεί να λέει ψέματα», συνόψισε σε ένα τουίτ ο Ρίντσαρντ Γκόουαν, ειδικός σε θέματα Ηνωμένων Εθνών στο κέντρο ερευνών International Crisis Group.

Εξαιτίας φόβων για χειραγώγηση μια ηλεκτρονική ψήφος που πρότειναν ορισμένοι λόγω της πανδημίας της Convid-19 απορρίφθηκε. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συμφώνησε για τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας με ψηφοδέλτια που θα απλωθεί στη διάρκεια όλης της ημέρας προκειμένου να αποφευχθεί ένας συνωστισμός στην έδρα του ΟΗΕ, που εξακολουθεί να εργάζεται με τηλεργασία έως τα τέλη Ιουλίου λόγω του ιού.

Καθένα από τα 193 μέλη του ΟΗΕ καλείται να καταθέσει σήμερα την ψήφο του σε μια κάλπη ανάλογα με το χρονικό διάστημα που του έχει δοθεί εκ των προτέρων.

Ο ‘νικητής’ θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, δηλ. 128 αν ψηφίσουν και τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Δεν αποκλείεται να διεξαχθούν πολλοί γύροι ψηφοφορίας αν η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων είναι μικρή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελείται από 15 μέλη, εκ των οποίων πέντε μόνιμα και δέκα μη μόνιμα που ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια.

Κατά τη σημερινή διαδικασία τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης πρέπει επίσης να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό της για την περίοδο 2020-2021. Μοναδικός υποψήφιος είναι ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ, διπλωμάτης και πρώην υπουργός. Η Ελλάδα, η Αρμενία και η Κύπρος αντιτέθηκαν πρόσφατα στην εκλογή του με συναίνεση και ζήτησαν τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΟΗΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)