to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 17.06.2020

Οικονομία

Σε περιπέτειες το «Πάτρα - Πύργος», πυρά Καλαματιανού κατά Καραμανλή

Έντονη αντιπαράθεση είχε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με την πορεία του έργου στον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος»


Κατά την ομιλία του, ο κ. Καλαματιανός τόνισε εμφατικά ότι ο υπουργός, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο το έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου. Ο βουλευτής έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για τα οποία δεν έλαβε απαντήσεις, ενώ ζήτησε επανειλημμένως από τον υπουργό να προσκομίσει όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αλήθεια για την πορεία του έργου από το έτος 2013, όταν απεντάχθηκε με ευθύνη της τότε συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ και κατόπιν απαίτησης των εργολάβων το τμήμα ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΤΣΑΚΩΝΑ από την παραχώρηση «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ», έως και σήμερα.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Καλαματιανού στη Βουλή:

«Κύριε Υπουργέ,

Όταν ανακοινώσατε την πρόθεσή σας να ακυρώσετε τις εκτελούμενες εργολαβίες του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα - Πύργος», εκφράσαμε την πλήρη διαφωνία και την έντονη ανησυχία μας. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, με τραγικές συνέπειες για τους πολίτες της Ηλείας και το νομό.

Υποσχεθήκατε ότι θα είχατε, έγκαιρα, εντός εξαμήνου από το Νοέμβριο του 2019, απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της πρότασής σας να αναθέσετε το έργο ΞΑΝΑ στην παραχώρηση «Ολυμπία Οδός», από την οποία το απεντάξατε το 2013, με απαίτηση των εργολάβων. Τότε, με διπλάσιο ποσό δεν ήθελαν να το κάνουν, τώρα με το μισό ποσό μπορούν; Κάτι συνέβη τότε ή κάτι συμβαίνει τώρα.

Φτάσαμε στον Ιούνιο και δεν έχετε απάντηση. Μας λέτε ότι βρίσκεστε σε διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έχετε συντάξει και έχετε αποστείλει τις απαιτούμενες νέες μελέτες με τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του έργου στις τρείς διαφορετικές διευθύνσεις της Ε.Ε.; Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Επομένως οι επιλογές σας αυτές είναι καταδικασμένες σε τεράστιες καθυστερήσεις.

Έχουμε ζητήσει με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων να μας προσκομίσετε τα έγγραφα γιατί δεν αρκούν τα λόγια πλέον.

Μας λέτε ότι δήθεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαφωνίες για την τμηματική δημοπράτηση του έργου με 8 εργολαβίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας εξηγείτε, όμως, πώς η ίδια η Ε.Ε. ενέκρινε και χρηματοδότησε το έργο αν πράγματι είχε αντίθετη άποψη; Είναι δυνατόν να διαφωνεί η Ε.Ε. για τον τρόπο εκτέλεσης ενός έργου και παρά τη διαφωνία της, να το εγκρίνει και να το χρηματοδοτεί;

Εκφράσατε αυθαίρετα την άποψη ότι το έργο δε θα ήταν έτοιμο το 2023. Με τον αναπόδεικτο και έωλο αυτόν τρόπο προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τη διάλυση των εκτελούμενων συμβάσεων.

Προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την απ’ ευθείας ανάθεση του έργου στην παραχώρηση «Ολυμπία Οδός». Αν πραγματικά πιστεύατε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να ακολουθήσετε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου της αξιοπιστίας των εταιριών που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν το έργο. Γνωρίζετε ότι υπεύθυνες για τη μη έγκαιρη κατασκευή και παράδοση του έργου είναι οι ανάδοχες εταιρίες.

Κύριε Υπουργέ μετά απ’ όλα αυτά, πραγματικά αναμένουμε με ενδιαφέρον να μας ενημερώσετε πώς περιμένετε να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όταν ακυρώσατε τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί σε ένα κατασκευαζόμενο έργο για να προβείτε σε απευθείας ανάθεση. Βέβαια, οι απευθείας αναθέσεις για την κυβέρνησή σας έχουν καταντήσει κάτι καθημερινό και συνηθισμένο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για την Ε.Ε.

Ακυρώσατε ένα έργο που κατασκευαζόταν και εσκεμμένα αποκρύπτετε ότι:

•         Το έργο, όπως το είχατε σχεδιάσει το 2014 είχε ελλιπείς μελέτες και δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί ως κλειστός αυτοκινητόδρομος με διαχωριστική νησίδα, καθώς δε θα έπαιρνε ποτέ την έγκριση μεγάλου έργου από την Ε.Ε. Ποιο 2019 μας λέτε ότι θα ήταν έτοιμο το έργο;

•         Στην περίπτωση ενός διαγωνισμού, το ποσοστό έκπτωσης θα ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, το έργο δεν θα μπορούσε να πάρει έγκριση με τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, λόγω κόστους. Ποια χρηματοδότηση μας λέτε ότι είχατε εξασφαλίσει;

•         Η κυβέρνησή μας βρισκόταν δύο χρόνια σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχε ποσοστά εκπτώσεων 50%, προκειμένου να υλοποιηθεί ο δρόμος ως αυτοκινητόδρομος, με δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα.

Είπατε κ. Υπουργέ ότι η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ, ο κ. Καλογρίτσας, «πήρε» 4 εργολαβίες. «Πήρε» κ. Υπουργέ; Φέρτε στη Βουλή τις υπογεγραμμένες συμβάσεις να το δούμε. Η αλήθεια είναι ότι καμία εργολαβία δεν πήρε. Μειοδότησε στο διαγωνισμό και τελικά κηρύχθηκε έκπτωτος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019. Μη θολώνετε τα νερά. Πείτε την αλήθεια.

Κύριε Υπουργέ,

Το έργο μπήκε σε τεράστια περιπέτεια με τις δικές σας επιλογές. Ακυρώσατε, αναιτιολόγητα, υπογεγραμμένες και εκτελούμενες συμβάσεις εργολαβιών. Δεν πήρατε το μάθημά σας από την Παραϊόνια οδό που ο εργολάβος ακύρωσε στο Συμβούλιο Επικρατείας τις δικές σας αποφάσεις και το έργο θα καθυστερήσει και εκεί. Δώσατε το δικαίωμα στους εργολάβους με την ακύρωση των συμβάσεων από εσάς, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις και καταβολή αποζημιώσεων, που θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Με τους χειρισμούς σας, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου το έτος 2023, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Οι πολίτες της Ηλείας θα συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να υφίστανται τις συνέπειες της υπανάπτυξης και των δυστυχημάτων. Οι Δήμοι, οι φορείς, ολόκληρη η κοινωνία απαιτούν απαντήσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)