to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 16.06.2020

Πολιτική

Προανακριτική: Ηχηρό χαστούκι σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής

Νέο ράπισμα για τις αυθαιρεσίες τους δέχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στην Προκαταρκτική Επιτροπή, καθώς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ουσιαστικά φέρεται να πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την κατάθεση Μιωνή! - ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ θα πρέπει να συνηθίσει ότι όταν θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλήθεια και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας δεν θα μπορεί να στηρίζεται στην μονοφωνία που έχει επιβάλει και το ένα χαστούκι θα διαδέχεται το άλλο»


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», το Επιστημονικό Συμβούλιο απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η γνωμοδότησή του εκθέτει την πλειοψηφία που ήθελε να καταθέσουν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι (Φιλιππάκης κ.α.), καθώς ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες (βλέπε παρακάτω).

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που εκθέτει με τόσο καθαρό τρόπο τις αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας. Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση που απαγόρευε την κλήση μαρτύρων που ήταν άσχςετοι με την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γνωμοδότηση υπογραμμίζεται ότι:

-για τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους πέρα από γνωστοποίηση στη Δικαιοσύνη η οποία θα αποφασίσει. Επομένως δεν μπορούν να εξεταστούν ως ύποπτοι.

-αν ασκήσει η Επιτροπή ποινική δίωξη στο πολιτικό πρόσωπο, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ασκήσει δίωξη και στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση κόλαφος και νίκη των θεσμών

Για ηχηρό θεσμικό χαστούκι σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική (16/6/20), ανακοίνωση στην οποία γίνεται επίσης λόγος για «απόφαση κόλαφο και νίκη των θεσμών κόντρα στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη».

«Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το νέο πραξικόπημα που επιχείρησε η πλειοψηφία κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά: «Όποτε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαναγκάστηκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με θεσμικά όργανα της Πολιτείας, γνώρισαν την μία ήττα μετά την άλλη. Εντός Επιτροπής έλεγαν ότι "βγάζουν τις κουκούλες" από τους προστατευόμενους μάρτυρες  στην προσπάθειά τους να τους εκφοβίσουν.  Στη συνέχεια αναγκάστηκαν  σε άρον άρον υποχώρηση, όταν η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ αλλά και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου του υποχρέωσαν να εφαρμόσουν τον νόμο».

Όπως προσθέτουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η πλειοψηφία της Επιτροπής προσπάθησε από την αρχή της διαδικασίας με ψευδείς διαρροές, παραποιημένα πρακτικά και παραβιάσεις τόσο του Συντάγματος όσο και του Κανονισμού της Βουλής, να στηρίξει το αφήγημα της ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis αλλά σκευωρία!!!

Τελικά, μέσα από τη διαδικασία -με καταθέσεις και κυρίως στοιχεία μέσω εγγράφων από τις Ελληνικές και τις Αμερικανικές Αρχές- αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

·         Ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό

·    Ότι υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν

·        Ότι υπήρξε μαύρο πολιτικό χρήμα, «αμαρτωλοί» λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των Εισαγγελέων από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τους συνεργούς τους. Ζούμε έναν παραλογισμό και μια ευτέλεια της πολιτικής. Αποτελούμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όπου αντί να διερευνήσουμε την αλήθεια, κυνηγάμε αυτούς που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και όχι αυτούς που συνέβαλαν σε αυτό.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και πιστή στο δόγμα ότι όταν η αλήθεια δεν μας συμφέρει τόσο το χειρότερο για την αλήθεια, η πλειοψηφία προχώρησε στην αλλαγή -την οποία ονόμασε διεύρυνση- του κατηγορητηρίου στηριζόμενη στην μήνυση και την μαρτυρία χωρίς στοιχεία ενός και μόνο ιδιώτη.

Η ΝΔ θα πρέπει να συνηθίσει ότι όταν θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλήθεια και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας δεν θα μπορεί να στηρίζεται στην μονοφωνία που έχει επιβάλει και το ένα χαστούκι θα διαδέχεται το άλλο».

Όλγα Γεροβασίλη: Γκρεμίζει τα όνειρα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής

«Γκρεμίζει τα όνειρα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.Κάποιοι φαντάστηκαν ότι έχουν ρόλο "Υπερ-εισαγγελέα" και μπορούν να ασκούν δίωξη μέσω της Βουλής ακόμη και σε μη πολιτικά πρόσωπα...Σκληρή επαναφορά στη νομιμότητα απ'το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής!», γράφει η Όλγα Γεροβασίλη σε ανάρτησή της στο twitter.

Γιάννα Παπαδάκου: Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται

Όπως δηλώνει σχετικά με την παραπάνω εξέλιξη η Γιάννα Παπαδάκου:

«Η απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δικαιώνει το αίτημά μου, μέσω του συνηγόρου μου Δημ. Τσοβόλα ότι δεν  είναι δυνατή  η κλήση μου ως ύποπτης  από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Η επί ημέρες διαπόμπευσή μου, όμως ως «ύποπτης» για την δήθεν σκευωρία των δυο μεγάλων  σκανδάλων της Νοβάρτις και της λίστας Λαγκάρντ από εκείνους που εν γνώσει  τους μεθόδευσαν την κλήση μου ως ύποπτης και όχι ως μάρτυρα, παραβιάζει τα δικαιώματά μου και θα κριθεί από τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια!
Τους καλώ για άλλη μιά φορά να με καλέσουν ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια!

Αν δεν την φοβούνται να κληθώ για τους φέρω τα έγγραφα , που έχω στη διάθεσή μου σε βάρος των συκοφαντών μου!

Τα έγγραφα, που  πρόσφατα παρέλαβα νομίμως από τη δικογραφία της Βουλής μου αποκάλυψαν , πάντως, ότι εκείνοι που μεθόδευσαν την κλήση μου ως «ύποπτης» ήθελαν να πετύχουν εκτός από το ξέπλυμα των σκανδάλων της Νοβάρτις και της λίστας Λαγκάρντ και το ξέπλυμα του σκανδάλου της πώλησης των ακινήτων της Εθνικής ( ΠΑΝΓΑΙΑ)...

Η δημοσιογραφική έρευνα όμως συνεχίζεται!».

Δ. Τσοβόλας: Κόλαφος η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

Κόλαφο για την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής χαρακτηρίζει την ομόφωνη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και ο συνήγορος υπεράσπισης της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου Δημήτρης Τσοβόλας.

Όπως σημειώνει, «η τελευταία γνωμοδότησε ότι είναι παράνομη η κλήση ως υπόπτων από την Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή, προσώπων μη πολιτικών. Την ένσταση αυτή είχαμε καταθέσει στην Επιτροπή και εν γνώσει τους οφθαλμοφανώς παράνομα την απέρριψαν αρχικά».

«Έτσι», συνεχίζει ο Δ. Τσοβόλας, «αποκαλύφθηκαν οι παράνομες και σκόπιμες μεθοδεύσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που ήθελαν με αυτές να αποκλείσουν από την εξέτασή τους ως μάρτυρες τη Γιάννα Παπαδάκου και τον Ιωάννη Φιλιππάκη, οι οποίοι είχαν ζητήσει γραπτώς να εξεταστούν ως μάρτυρες αλλά και τους είχε προτείνει ως μάρτυρες και  ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για να αντικρούσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή.

Ο λαός τώρα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Αναλυτικά η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)