to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 15.06.2020

Οικονομία

Πρεμιέρα για το μοντέλο Βρούτση-Μητσοτάκη με τις περικοπές μισθών

Ο εργοδότης θα μπορεί, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ή έστω κάποια διαβούλευση, να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του επίμαχου 4μήνου, για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων του. Το κράτος θα αναπληρώνει μόλις το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 60% των εργοδοτικών εισφορών


Ο μηχανισμός «Συν-Εργασία», ο οποίος ουσιαστικά επιδοτεί τις επιχειρήσεις για να μειώσουν τους μισθούς και να ελαστικοποιήσουν τις σχέσεις εργασίας, θα παραμείνει ενεργός έως 15 Οκτωβρίου.

Ο εργοδότης θα μπορεί, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ή έστω κάποια διαβούλευση, να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του επίμαχου 4μήνου, για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων του.

Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται. Επίσης, θα καταβάλλει το 60% των εργοδοτικών εισφορών, για το διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται. Τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη θα καταβάλλει ο εργοδότης.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού και όχι επί του μισθού που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Στον αντίποδα, μειωμένα, με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές και όχι τις αρχικά προβλεπόμενες, θα υπολογίζονται το επίδομα άδειας και το δώρο Χριστουγέννων. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Δ. Τεμπονέρας: Σε νέα αμφισβήτηση το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας;

Από τη Δευτέρα 15/6, εργοδότες που επιθυμούν να θέσουν μέρος ή το σύνολο των εργαζόμενών τους  υπό τη λειτουργία του μηχανισμού, θα πρέπει να υποβάλλουν δύο αιτήσεις. Αρχικά στην ΑΑΔΕ και στη συνέχεια στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται μόνο σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, και ο εργοδότης μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων και για όσο χρονικό διάστημα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο.

Αν ο εργαζόμενος λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μεικτά) δεν θα χάσει κάτι από το εισόδημά του.

Αναλυτικούς πίνακες με τις μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φτάνουν ως και 20% δημοσιεύει η «Αυγή»

Από τα 830 «καθαρά», στα 671!

Ενδεικτικά είναι τρία παραδείγματα που δείχνουν το «ψαλίδι» στον μισθό όσων εργαζόμενων ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα:

α) έστω εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ μεικτά, που καλείται από 15 Ιουνίου να εργαστεί κατά 50% λιγότερο. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος «κοστίζει» στον εργοδότη του 1.242,30 ευρώ. Βέβαια, πριν από την ένταξή του στο πρόγραμμα Συν-Εργασία λάμβανε στην τσέπη του 830,08 ευρώ (μετά από φόρους και εισφορά αλληλεγγύης). Μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα, θα λάβει καθαρά 671,9 ευρώ, ήτοι 83,08% του αρχικώς καταβαλλόμενου ποσού. Το κράτος θα πληρώσει για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο 254,01 ευρώ ως το 60% του χαμένου μισθού, αλλά και επιπλέον 72,99 ευρώ για το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο διάστημα που ο εργαζόμενος δεν δούλευε. Όσο για τον εργοδότη, αυτός θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 746,96 ευρώ, με τη διαφορά στο εργοδοτικό κόστος να είναι της τάξης του 39,92%. 

β) αν ο εργαζόμενος λαμβάνει 650 ευρώ μεικτά, ήτοι τον κατώτατο μισθό, και τεθεί στο πρόγραμμα με μειωμένη εργασία κατά 50%, δεν θα χάσει κάτι από το εισόδημά του. Στο χέρι θα λάβει 550,36 ευρώ καθαρά. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, στην πλήρη απασχόληση «κόστιζε» μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη 808,15 ευρώ τον μήνα. Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, το συνολικό κόστος για τον εργοδότη ανέρχεται σε 485,52 ευρώ, με τη διαφορά σε σχέση με το τι θα του κόστιζε ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση να ανέρχεται σε 322,62 ευρώ (39,92%). Το κράτος θα καταβάλει 275,17 ευρώ για την κάλυψη του μισθού που χάνεται στο σύνολό του, καθώς ο εργαζόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, συν 47 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60% των εργοδοτικών εισφορών, για το διάστημα που δεν παρέχεται εργασία.

γ) άν ο μισθωτός λαμβάνει πριν την ένταξή του στο πρόγραμμα 800 ευρώ μισθό μεικτά (671,90 ευρώ καθαρά), με συνολικό κόστος εργασίας (μισθός συν εισφορές εργοδότη) 994,64 ευρώ τον μήνα, θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 18,08%, στα 550,35 ευρώ καθαρά. Το κράτος θα καταβάλει 211,67 ευρώ για τον «χαμένο» μισθό και 58,39 ευρώ για τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ ο εργοδότης θα πληρώσει συνολικά 597,57 ευρώ, μειωμένο κατά 397,07 ευρώ σε σχέση με το τι πλήρωνε, όταν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος εργαζόταν στο 100% του ωραρίου του.

«Κάλεσμα» Μητσοτάκη στους εργοδότες, αποθέωση της «ευελιξίας»

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας 15/6 στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το ρόλο του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και κάλεσε τις επιχειρήσεις, ειδικά στον τουρισμό, να κάνουν χρήση του.

Ξεδιπλώνοντας τα «οφέλη» του εν λόγω σχήματος «επιδότησης της απασχόλησης», ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν έκτακτες αλλαγές με μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν το προσωπικό τους.

«Καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν, η δική μας παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είπε, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος οι τουριστικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στη δίκαιη κατανομή βαρών. «Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που περιμένουμε από τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις και πρόσθεσε: «Είναι ένας τρόπος οι εύρωστες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στη δίκαιη κατανομή βαρών. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση σήμερα, την οποία περιμένουμε από τις επιχειρήσεις και είμαι σίγουρος ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα».

Έδωσε επίσης έμφαση στην προστιθέμενη αξία της απασχόλησης από το σπίτι, σχολιάζοντας πως «είναι ένας διαφορετικός τρόπος που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και ειδικά στις γυναίκες ευελιξία».

ΣΥΡΙΖΑ: Προσωπική επιλογή του Μητσοτάκη να επιδοτήσει τις μειώσεις μισθών και την μερική  εργασία

Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν, νωρίτερα την ίδια ημέρα, το σχόλιο γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Από σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα 15/6) το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν να έρχονται αντιμέτωποι με την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επιδοτήσει τις μειώσεις μισθών και την μερική  εργασία.

Είτε λοιπόν ο μισθός τους θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% είτε θα απολυθούν.

Ας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι θα είναι σαν να παίρνουν «σχεδόν τον ίδιο μισθό», όπως προκλητικά τους είπε πριν από λίγες μέρες».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Έφη Αχτσιόγλου: Ή μείωση μισθού ή απόλυση, οι «επιλογές» της κυβέρνησης στους εργαζόμενους

«Τιμωρητική πολιτική και διοικητικό χάος για τους εποχικούς εργαζόμενους»

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει σε δήλωσή της (15/6/20) η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι του νομού Χανίων και της Κρήτης συνολικότερα βρίσκονται στον “αέρα”, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία εργάζονται δεν έχουν ανοίξει ακόμα και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν, με ποια διαδικασία και πότε θα επαναπροσληφθούν, αν θα εργαστούν ή θα τεθούν σε αναστολή εργασίας με το επίδομα των 534 ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Σε ανάλογη και ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται όσοι είναι δεδομένο ότι δεν θα επαναπροσληφθούν και παραπέμπονται στο επίδομα ανεργίας μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, η σχετική Υπουργική Απόφαση έχει φέρει σύγχυση σε εργαζόμενους, επιχειρηματίες και λογιστές που καλούνται να υλοποιήσουν ηλεκτρονικά τα μέτρα. Η κυβέρνηση όχι μόνο οδηγεί σε οριζόντιες μειώσεις μισθών, απολύσεις και ανεργία τους εργαζόμενους, αλλά δημιουργεί απαράδεκτες καθυστερήσεις και μπάχαλο στη χορήγηση των απολύτως ανεπαρκών επιδομάτων.

«Το υπουργείο Εργασίας είναι εκτεθειμένο απέναντι στους εποχικά εργαζόμενους τόσο στον νομό Χανίων όσο και σε άλλες περιοχές. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης της εργασίας και του εισοδήματός τους και όχι κοροϊδία και εμπαιγμό», τονίζει η αρμόδια τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)