to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χωρίς γιατρούς και προσωπικό οι δομές Υγείας των νησιών

Αθωράκιστα ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής χώρας


Μπορεί η κυβέρνηση και οι υπουργοί της να κομπορρημονούν ότι έχουν ενισχύσει το ΕΣΥ ένεκα της Covid-19, όμως η πραγματικότητα είναι ότι στους δέκα μήνες διακυβέρνησης δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ σε σχέση με πέρσι το σύστημα διαθέτει 2.000 λιγότερους υγειονομικούς λόγω μη ανανέωσης συμβάσεων επικουρικού προσωπικού και των συνταξιοδοτήσεων.

Η κυβέρνηση, αγνοώντας το καθολικό κοινωνικό αίτημα για ενίσχυση του συστήματος Υγείας και την ολοκληρωμένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, εκκινεί σε τρεις ημέρες από σήμερα τον τουρισμό από το εξωτερικό ρισκάροντας την υγεία των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών των νησιωτικών και άγονων περιοχών.

Την επίλυση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας των σημαντικών προβλημάτων στη στελέχωση και στον εξοπλισμό των υγειονομικών μονάδων στα νησιά, ενόψει της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, ζητάει η ΠΟΕΔΗΝ τονίζοντας ότι υπάρχουν νοσοκομεία σε νησιά χωρίς κανέναν γιατρό σε βασικές ειδικότητες, όπως και Κέντρα Υγείας που αδυνατούν να στηρίξουν την εικοσιτετράωρη λειτουργία τους.

Μονάδες Υγείας Ιονίου

Κεφαλλονιά: Μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των πολλών κενών στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες. Αναμένεται παραίτηση του ενός εκ των τριών παθολόγων και ενός αναισθησιολόγου, με αποτέλεσμα δυσλειτουργία στα χειρουργεία. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό. Άμεση είναι η αναγκαία πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού και αιματολόγου για την εύρυθμη λειτουργία της αιμοδοσίας. Η ΜΕΘ παραμένει κλειστή.

Ζάκυνθος: Το νοσοκομείο λειτουργεί ως επί το πλείστον με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα άρχισε να λειτουργεί και ο μαστογράφος, ενώ λειτουργεί η κλινική κορωνοϊού. Υπάρχει έλλειψη στη χειρουργική ειδικότητα και στην καρδιολογική, που είναι διαχρονική. Η ΜΕΘ λειτουργεί με τρία κρεβάτια.

Λευκάδα: Έχουν γίνει προσλήψεις συμβασιούχων επικουρικών στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υπάρχει πρόβλημα ελλείψει γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως παθολόγων, πνευμονολόγων, οδοντιάτρων και οφθαλμιάτρων. Τρεις παθολόγοι γιατροί καλύπτουν όλα τα περιστατικά. Υπάρχει πρόβλημα στο ακτινολογικό διότι δεν υπάρχουν ειδικευμένοι χειριστές των ιατρικών μηχανημάτων.

Κέρκυρα: Υπάρχουν 18 άτομα επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της Covid-19, αλλά και πολλές ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, κυρίως παθολόγων. Οι παθολόγοι είναι μόνο τέσσερις, οι καρδιολόγοι τέσσερις, από τους οποίος ο ένας είναι επικουρικός.

Κ.Υ. Ιθάκης: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού (υπηρετούν τρεις). Έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, αλλά χωρίς παρασκευαστές.

Κ.Υ. Παξών: Λειτουργεί έως τις 10 το βράδυ. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει μία μόνο χειρίστρια ακτινολογικού, ενώ το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεως προσωπικού.

Μονάδες Υγείας Αιγαίου

Λήμνος: Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς, καθώς υπάρχουν ένας παθολόγος, ένας χειρουργός, ένας καρδιολόγος και ένας νεφρολόγος, ενώ ο μοναδικός επικουρικός αναισθησιολόγος τελεί υπό παραίτηση με αποτέλεσμα το νησί από τον Ιούνιο να μείνει χωρίς αναισθησιολόγο.

Χίος: Από γιατρούς δεν ήρθε κανένας καινούργιος. Για την πανδημία ήρθαν επικουρικοί δύο τραυματιοφορείς και έντεκα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει στο ακτινολογικό λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν καλύπτονται οι βάρδιες.

Σάμος: Υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η μοναδική πνευμονολόγος είναι στη ΜΕΘ με αποτέλεσμα πνευμονολογικά εξωτερικά ιατρεία να μην λειτουργούν. Παιδίατρος μόνο ένας εδώ και δύο χρόνια.

Ικαρία: Προσελήφθη επικουρικός παιδίατρος και γύρω στα δέκα άτομα παραϊατρικό προσωπικό. Το πρόβλημα όμως εστιάζεται στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Χρειάζεται παθολόγο. Το ΕΚΑΒ έχει μεγάλες καθυστερήσεις.

Σύρος: Υλικά προερχόμενα από δωρεές για ένα τετράμηνο έχει εξασφαλίσει υπερπληρότητα. Προσελήφθη νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει η ΜΑΦ χρειάζεται όμως επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει επάρκεια ειδικοτήτων και καλύπτονται οι βάρδιες.

Σαντορίνη: Στο νοσοκομείο υπάρχουν ένας ορθοπεδικός, δύο παθολόγοι, ένας γενικός γιατρός, δύο καρδιολόγοι, ένας μαιευτήρας, ένας παιδίατρος. Χρειάζονται και άλλοι γιατροί, όπως άλλος ένας παθολόγος, γενικός γιατρός, παιδίατρος και άλλες ειδικότητες. Από τότε που καταργήθηκε το Κ.Υ. η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ανύπαρκτη.

Γ.Ν. Κ.Υ. Νάξου: Προσελήφθησαν έξι άτομα επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Στο νοσοκομείο υπάρχουν τέσσερις παθολόγοι, τρεις χειρουργοί, τρεις ορθοπεδικοί, δύο παιδίατροι εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός, ένας νεφρολόγος μόνιμος, ένας οφθαλμίατρος, δύο οδοντίατροι και ένας ακτινολόγος. Έχει γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ο αξονικός τομογράφος υπάρχει, αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρού.

Κ.Υ. Τήνου: Υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το νοσηλευτικό προσωπικό, εκτός από τα καθήκοντά του, εκτελεί και αλλότρια καθήκοντα.

Κ.Υ. Μυκόνου: Υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν δεκαεννέα γιατροί. Υπάρχει μονάδα ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας, οπότε υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

Κ.Υ. Αμοργού: Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν μία γενική γιατρός, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος. Έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων.

Κ.Υ. Μήλου: Οι μεγαλύτερες ελλείψεις είναι σε ιατρικό (υπάρχουν δύο γενικοί ιατροί και δύο οδοντίατροι), διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι τρεις και δεν καλύπτονται οι βάρδιες.

Κ.Υ. Άνδρου: Στο Κ.Υ. υπάρχουν ένας παιδίατρος, ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός και ένας ορθοπεδικός. Χρειάζεται ακόμη έναν παθολόγο. Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κ.Υ. Πάρου: Οι βασικές ελλείψεις είναι στο ιατρικό προσωπικό διότι δεν υπάρχουν ειδικότητες. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και υπηρετεί μία υπάλληλος του ΟΑΕΔ που είναι παρασκευάστρια. Είναι κενές οι θέσεις του μικροβιολόγου και του ακτινολόγου. Υπάρχουν ένας γενικός γιατρός μόνιμος, ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας οδοντίατρος, ένας παιδίατρος και δύο επικουρικοί: ένας ορθοπεδικός και μία γενική γιατρός.

Κ.Υ. Ίου: Στο Κ.Υ. υπάρχουν τέσσερις νοσηλευτές και μία μαία. Υπάρχουν ένας γιατρός γενικής ιατρικής, που είναι ο διευθυντής και είναι μόνιμος, δύο ορθοπεδικοί επικουρικοί και πέντε αγροτικοί. Υπάρχει ένας χειριστής ακτινολογικού εργαστηρίου που δεν επαρκεί. Οδηγός ασθενοφόρου υπάρχει μόνο ένας που δεν επαρκεί.

Μυτιλήνη: Ενισχύθηκε με τριάντα επικουρικούς στη νοσηλευτική υπηρεσία. Ελλείψεις παρατηρούνται στην Υ.Ε. κατηγορία. Αναμένεται ενίσχυση στην ιατρική υπηρεσία.

Νοσοκομεία - Κ.Υ. Δωδεκανήσων

Λέρος: Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ένας παθολόγος και ένας αναισθησιολόγος, οι οποίοι δεν επαρκούν και λόγω του προσφυγικού πληθυσμού. Η νοσηλευτική υπηρεσία ενισχύθηκε με δεκατέσσερις επικουρικούς και αναμένονται και άλλες αφίξεις.

Ρόδος: Προσελήφθησαν για την περίοδο της πανδημίας δεκαπέντε επικουρικοί ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε τραυματιοφορείς, σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα μηχανήματα είναι παλιά και ασυντήρητα με αποτέλεσμα να έχουν πολλά προβλήματα. Έγινε δωρεά ενός μηχανήματος για πραγματοποίηση τεστ μοριακού ελέγχου.

Κάλυμνος: Προσελήφθησαν επτά νοσηλευτές επικουρικοί για την περίοδο της πανδημίας και υπήρχε κάλυψη. Υπάρχει έλλειψη παιδιάτρου εδώ και έναν χρόνο. Το ΕΚΑΒ έχει μεγάλη καθυστέρηση.

Κως: Στην περίοδο της πανδημίας προσελήφθη στο νοσοκομείο νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό και τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχει πνευμονολόγος και ο παιδίατρος είναι ένας. Η ΜΑΦ λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό.

Κέντρα Υγείας Σποράδων

Κ.Υ. Σκιάθου: Υπάρχουν έξι νοσηλεύτριες, αλλά και δύο κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις ιατρών (δεν υπάρχουν καθόλου αγροτικοί γιατροί, υπάρχει ένας παιδίατρος, δεν υπάρχουν οδοντίατροι) και οδηγών ασθενοφόρων.

Κ.Υ. Σκοπέλου: Υπάρχει σχετική κάλυψη σε προσωπικό.

Κ.Υ. Αλονήσου: Υπάρχουν δύο αγροτικοί γιατροί μόνο. Στέλνονται από άλλα Κ.Υ. γιατροί για να εξυπηρετηθούν. Χρειάζεται ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει στη στελέχωση του ασθενοφόρου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Α Α Α
EMAIL
ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κατηγορία
Υγεία
ΡΟΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)