to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 12.06.2020

Διεθνή

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί τους πολίτες να απέχουν από τις διαδηλώσεις

Αντίθετος με το κίνημα ανατροπής και απομάκρυνσης αγαλμάτων κάποιων προσωπικοτήτων της ιστορίας, που παρατηρούνται εδώ και περίπου μία εβδομάδα στη Βρετανία, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων υπό το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.


Σε μακροσκελή σειρά μηνυμάτων του στο twitter, υποστήριξε ότι η πράξη αποτελεί «ψέμα προς την ιστορία», ενώ αναφέρθηκε και στο άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που είναι τοποθετημένο στην πλατεία του κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός έγραψε ότι η ανατροπή των αγαλμάτων αποτελεί «ψέμα για την ιστορία», την οποία «δεν μπορούμε τώρα να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ή να λογοκρίνουμε το παρελθόν μας», και παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις διαδηλώσεις του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία», τις οποίες είπε ότι έχουν σφετεριστεί εξτρεμιστικές ομάδες. Συγκεκριμένα για το άγαλμα του Τσόρτσιλ --που έχει δεχτεί ήδη κάποιες ζημιές και έχουν εκφραστεί φόβοι ότι ενδέχεται να στοχοποιηθεί στις επικείμενες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται-- σχολίασε: «Το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ αποτελεί μόνιμη υπενθύμιση των επιτευγμάτων του στη διάσωση αυτής της χώρας --και ολόκληρης της Ευρώπης-- από τη φασιστική και ρατσιστική τυραννία. Είναι παράλογο και ντροπιαστικό το γεγονός ότι αυτό το εθνικό μνημείο κινδυνεύει σήμερα από επιθέσεις βίαιων διαδηλωτών. Ναι, κάποιες φορές εξέφρασε γνώμες που ήταν και είναι μη αποδεκτές για εμάς σήμερα, αλλά ήταν ένας ήρωας και του αξίζει πλήρως το μνημείο». Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι έχουμε διαφορετική ιστορία. Τα αγάλματα στις πόλεις μας τοποθετήθηκαν από προηγούμενες γενιές. Είχαν διαφορετικές οπτικές και αντιλήψεις του σωστού και του λάθους. Αλλά αυτά τα αγάλματα μας διδάσκουν το παρελθόν μας με όλα τα λάθη του. Το γκρέμισμά τους θα ήταν ψέμα για την ιστορία μας και φτώχεια για την εκπαίδευση των επόμενων γενεών».

Σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες υποστήριξε ότι κατανοεί την οργή για όσα συνέβησαν στη Μινεσότα και το νόμιμο δικαίωμα να διαδηλώνει κάποιος κατά των διακρίσεων, ωστόσο «είναι σαφές ότι οι διαδηλώσεις υφαρπάχθηκαν από εξτρεμιστές που στοχεύουν στη βία». Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις στην αστυνομία και οι πράξεις βίας που συνέβησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είναι μη αποδεκτές. «Η μόνη υπεύθυνη πράξη είναι να μείνετε μακριά από αυτές τις διαδηλώσεις» καταλήγει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μία προσπάθεια να αποτρέψει προβλήματα από τις διαδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, έχει συστήσει την άμεση φυλάκιση, εντός 24ώρου, από τη σύλληψή τους των διαδηλωτών που θα προβούν σε βίαιες πράξεις, όπως βανδαλισμούς, εγκληματικές καταστροφές, επιθέσεις σε αστυνομικούς.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)