to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 11.06.2020

Κοινωνία

20 κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - Έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη

3.088 τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας - Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χωρίς νεκρό από την πανδημία - Έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη, με αναστολή λειτουργίας σχολείων, απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων - Στην περιοχή μεταβαίνουν οι Τσιόδρας - Χαρδαλιάς


Είκοσι νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 11/6/2020 το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.088, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

692 (22.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1752 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 6 (42.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχουμε κανένα νέο καταγεγραμμένο θάνατο και παραμένουμε στους 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

Έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη,

Στην Ξάνθη Ν. Χαρδαλιάς και Σ. Τσιόδρας για τον συντονισμό των έκτακτων μέτρων το πρωί της Παρασκευής

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τις βραδινές ώρες, καθώς και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών συναντήσεων για 7 ημέρες, τίθενται σε εφαρμογή από αύριο στις 6 το πρωί, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ κινητοποιείται ακόμα και ο στρατός για την κοινότητα Εχίνου, που ουσιαστικά μπαίνει σε καραντίνα, και επιβάλλονται περιορισμοί σε όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης,

Παράλληλα αρχίζουν εκτεταμένοι έλεγχοι από κλιμάκια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα μπορεί να είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές αν χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αιτία για τα περιοριστικά μέτρα είναι το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Ξάνθης, καθώς προέκυψαν και νέα 15 θετικά κρούσματα στην περιοχή, και η εφαρμογή τους αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο.

Όπως τονίζεται, κρίθηκαν επιτακτικοί οι λόγοι αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν κινούνται σε δύο άξονες:

Σε οριζόντια μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, τα οποία συνίστανται σε:

* προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού

* υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα

* απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου

σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του δήμου Μύκης, τα οποία συνίστανται σε:

* απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων

* απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης

* απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου

* υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή

* τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας

* αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών

* μέριμνα για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον δήμο Μύκης, στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων

* ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης, δόθηκαν εντολές για την λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας αναλαμβάνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής της απόφασης.

Από την ΓΓΠΠ σημειώνεται ότι τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στους δήμους της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα ισχύσουν από την 12-06-2020 και ώρα 06:00 και για επτά ημέρες, ήτοι μέχρι την 06:00 της 19-06-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Είχαμε επανειλημμένα ενημερώσει ότι όπου παρατηρείται νέα έξαρση του κορονοιού θα είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για λόγους δημόσιας υγείας.

Σε συνεργασία με τους δήμους της Π.Ε. Ξάνθης, την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. αλλά και τις αρχές της περιοχής και πάντα ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε όσα έχουμε επιτύχει ως τώρα και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού.

Τα μέτρα αυτά υπέρ τοπικού χαρακτήρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές σε περίπτωση που χρειαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)