to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μείωση της ανεργίας» με «Βρούτσης Statistics»

«Τριπλό αισιόδοξο μήνυμα» βλέπει ο Βρούτσης στη... διαλυμένη αγορά εργασίας, χάρη σε προκλητικές αλχημείες που «έχωσαν» τις αναστολές συμβάσεων κάτω από το χαλί και μετονόμασαν 87.150 ανθρώπους «οικονομικά μη ενεργούς» - Έφη Αχτσιόγλου: «Πανηγυρισμοί εκτός τόπου και χρόνου» - Αλ. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακάλυψε ένα θαύμα: μείωση της ανεργίας για τον Μάρτιο!»


Για «τριπλό αισιόδοξο μήνυμα στην αγορά εργασίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του (11/6/20) ο υπουργός Εργασίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Μαρτίου 2020 της ΕΛΣΤΑΤ και του Τεύχος “ΕΡΓΑΝΗ” του Μαΐου 2020.

Ο Γ. Βρούτσης αναφέρεται συγκεκριμένα στη «μείωση της ανεργίας τον Μάρτιο του 2020, καθώς και στο θετικό ισοζύγιο και την αύξηση της πλήρους απασχόλησης για το μήνα Μάιο 2020».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, «η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζεται σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μηνός Μαρτίου 2020 όπου το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 14,4% έναντι 18,1% του περσινού αντίστοιχου μήνα, μείωση ―3,7%. Το ποσοστό ανεργίας Μαρτίου 2020 είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Ιανουάριο του 2011».

Δεν υπολογίζει τις αναστολές εργασίας!

Όμως, τα στατιστικά αυτά απέχουν αρκετά από την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας. Αφενός, διότι ο κ. Βρούτσης δεν συμπεριλαμβάνει στους πανηγυρισμούς του όσους εργαζόμενους (πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες) των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού.

Κανείς δεν εξασφαλίζει την επιστροφή όλων αυτών στην εργασία τους μετά την αναστολή, δεδομένου ότι, οι  επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν και εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών (αν δηλαδή ανακαλέσουν το 100% του προσωπικού τους σε ενεργή απασχόληση) μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις με βάση τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Επίσης, στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρήσουν μόνο για 30 ή 45 ημέρες (ανάλογα με τον μήνα που τους έθεσαν σε αναστολή) μετά την αναστολή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, δεν απαγορεύονται οι απολύσεις, αλλά πρέπει απλά να διατηρείται ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας.

Οι οικονομικά μη ενεργοί αυξήθηκαν κατά 87.150 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020

Παράλληλα, στο ίδιο το δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, στο οποίο παραπέμπει ο υπουργός Εργασίας, διαβάζουμε ότι η μείωση της ανεργίας κατά 79.397 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 οφείλεται στην αύξηση των οικονομικά μη ενεργών ανθρώπων λόγω της πανδημίας. Δηλαδή στους συμπολίτες μας που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «αναζητούσαν εργασία και δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς». 

Σημειώνεται ότι, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

«Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 173.254 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 (αύξηση 5,4%) και κατά 87.150 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 2,7%). Η αύξηση αυτή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή ανέργων προς τους οικονομικά μη ενεργούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Βρούτσης, το ισοζύγιο τον Μάιο του 2020 κατέγραψε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 32.975 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, τον Μάιο του 2020, οι απολύσεις ήταν λιγότερες κατά 151.958, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019, που είχαν ανέλθει στις 218.240 θέσεις εργασίας.

«Το θετικό ισοζύγιο της "ΕΡΓΑΝΗ" για τον μήνα Μάιο, μέσα στην ένταση της κρίσης, δείχνει ότι αποφύγαμε, μέχρι τώρα, το μεγάλο κύμα των απολύσεων», ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας, την ώρα που οι εκτιμήσεις όλων των φορέων προβλέπουν ότι η ανεργία θα φτάσει φέτος κοντά στο 20% ή θα το ξεπεράσει. Για παράδειγμα, με βάση την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 19,4% (19,6% στο «κακό» σενάριο) φέτος και στο 19,8% (20,4% στο «κακό» σενάριο) το 2021.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει «αισιόδοξο μήνυμα» την αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 55,46% για τον μήνα Μάιο του 2020, δηλαδή πανηγυρίζει για ένα μεμονωμένο στοιχείο που αφορά τις προσλήψεις που έγιναν σε έναν μόνο μήνα, όταν μάλιστα εκατοντάδες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουλέψουν ούτε με μερική απασχόληση λόγω της καθίζησης του τουρισμού - επισιτισμού!

Υπερήφανος για τα «μπαλώματα» στο «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Ο κ. Βρούτσης συμπεραίνει ότι «όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019, συνολικά σε επίπεδο οικονομίας και αγοράς εργασίας, ήταν αποτελεσματικές και προς την σωστή κατεύθυνση».

Τέλος, επιμένει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με σύγχρονες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως κάνουμε τώρα με τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Και όλα αυτά, μία ημέρα μετά την εμβαλωματική παρέμβαση της κυβέρνησης πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα, με την οποία το κράτος θα καλύψει μόνο για 1,5 μήνα μόνο το 30% μόνο των εργοδοτικών εισφορών. Ένα πρόγραμμα το οποίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τους εργαζόμενους οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών κατά 20% (εκτός αν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό) και δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας, καθώς δεν απαγορεύονται οι απολύσεις στην επιχείρηση που κάνει χρήση του μέτρου».

Μάλλον είναι δύσκολο να βρει κάποιος τους λόγους πανηγυρισμών που ανακάλυψες ο υπουργός Εργασίας...

«Πανηγυρισμοί εκτός τόπου και χρόνου»: Αντιδράσεις από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλ. Χαρίτση

Για έπαρση της κυβέρνησης,  η οποία δείχνει για ακόμη μια φορά την απόστασή της από την κοινωνική πραγματικότητα και τις ζωές των εργαζομένων και των ανέργων» δήλωσε (11/6/20) από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, επικρίνοντας τον πανηγυρικό τόνο του υπουργού Εργασίας την ώρα που «η αγορά εργασίας ασφυκτιά».

Όπως επισημαίνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «αν κάποιος κάνει τον ελάχιστο κόπο να διαβάσει τα στοιχεία ανεργίας Μαρτίου της ΕΛΣΤΑΤ και την “ΕΡΓΑΝΗ” Μαΐου, θα διαπιστώσει τα εξής:

1. Η “ΕΡΓΑΝΗ” κατέγραψε φέτος το χειρότερο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, όπως και τον χειρότερο Μάιο, όλων των εποχών. Στο πεντάμηνο οι νέες θέσεις εργασίας είναι 260.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

2. Όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας καταγράφονται ως εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί δεν εργάζονται, ούτε και υπάρχει καμία πρόβλεψη για διατήρηση της θέσης εργασίας τους μετά την αναστολή.

3. Περίπου 90.000 άνεργοι που έψαχναν δουλειά μετονομάστηκαν σε «οικονομικά μη ενεργούς» -προφανώς επειδή εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν δουλειά εν μέσω πανδημίας- και βγήκαν εκτός υπολογισμού».

«Την ώρα που πριμοδοτεί τις μειώσεις μισθών, την αναστολή εργασίας και εν τέλει τις απολύσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακάλυψε ένα θαύμα: μείωση της ανεργίας για τον Μάρτιο!», σχολιάζει στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι το «θαύμα» επιτεύχθηκε με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας και της απασχόλησης (!) και μετακίνηση των «ανέργων» στην κατηγορία των «οικονομικά μη ενεργών».

«Οι ιστορικοί δεσμοί της ΝΔ με τα Greek Statistics αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικοί στον χρόνο», σχολιάζει καυστικά ο Αλ. Χαρίτσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)