to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 10.06.2020

Πολιτική

ΑΟΖ: Θετικό βήμα η συμφωνία με την Ιταλία, απαιτείται ευρύτερη στρατηγική

Θυμίζοντας με νόημα ότι η συμφωνία θα μπορούσε να είχε κλειστεί από το 2016, ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε τη συμφωνία με την Ιταλία, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως στόχος πρέπει να είναι να αναγκαστεί η άλλη πλευρά να προσέλθει σε διαπραγμάτευση και η χώρα να κατέχει ισχυρά «χαρτιά» - Τι λέει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη συμφωνία, διά του Αλ. Χαρίτση και του Γ. Κατρούγκαλου


H υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας την Τρίτη 9/6 αποτέλεσε αναμφισβήτητα θετικό βήμα. Ήταν άλλωστε πάγια επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας και είναι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να είχε συμβεί από το 2016 - περισσότερα γι' αυτό παρακάτω. Θα μείνει όμως μόνο βήμα, αν δεν ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με την Αίγυπτο ώστε να καταστεί στην πράξη ανενεργό το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Απαιτείται δε, να εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της χώρας που θα έχει ως στόχο να φέρει την άλλη πλευρά - την Τουρκία - στο τραπέζι μιας διαπραγμάτευσης με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αλ. Τσίπρας: «Η συμφωνία ήταν έτοιμη από το 2016, η ΝΔ ως αντιπολίτευση δεν θα έδινε έγκριση»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε τη συμφωνία με την Ιταλία, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ωστόσο πως παρόμοια συμφωνία ήταν έτοιμη εδώ και τρία χρόνια: «Είναι εξέλιξη που θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016. Εμείς την χαιρετίζουμε... Είχαμε συμφωνήσει τα ίδια τότε με τον Τζεντιλόνι, να ψαρεύουν οι Ιταλοί στα 6-12 μίλια και να έχουν επήρεια τα νησιά. Ο Κοτζιάς είπε τότε ότι θα δεχθούμε κριτική από την αντιπολίτευση. Τώρα εμείς δίνουμε έγκριση». 

«Υπάρχει μία σοβαρή διαφορά με το 2016», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι τότε δεν υπήρχε το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Η συμφωνία κλείνει, με συμβιβασμούς, [αλλά] όχι τραγικούς. Θα μπορούσε και με την Αλβανία να κλείσει η συμφωνία».

Στο 30ό λεπτό η έναρξη της τοποθέτησης του Αλ. Τσίπρα για την ΑΟΖ  κατά τη σχετική συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών

Στόχος να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «πρέπει να έχουμε εθνική γραμμή που να οδηγεί όχι σε σύγκρουση, αλλά να σε πάει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της άλλης πλευράς». «Στο πλαίσιο αυτό», επισήμανε, «θα πρέπει να διαμορφώσουμε μία εθνική στρατηγική. Να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, ακόμη και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, και να προχωρήσουμε και στην επέκταση των 12 μιλιών στα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο».

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο

«Αναμφισβήτητα θετική» χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ιταλία για καθορισμό ΑΟΖ και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Mega, επισημαίνοντας: «Εφόσον βέβαια η κυβέρνηση δεν μείνει στην ΑΟΖ αλλά προχωρήσει και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όπως ήταν ο σχεδιασμός και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον τρόπο που πολιτεύθηκε η ΝΔ στην αντιπολίτευση σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Υπενθυμίζω ότι το 2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών για συμφωνία με Αλβανία, η ΝΔ αντέδρασε με ανεύθυνο λαϊκισμό», υπενθύμισε ακόμα ο Αλ. Χαρίτσης.

«Ψευδής η εικόνα απομόνωσης της Τουρκίας που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση»

Την ίδια στιγμή ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μεγάλη εικόνα. Βλέπουμε μια Τουρκία που δεν είναι απομονωμένη όπως υποστήριζε η κυβέρνηση το προηγούμενό διάστημα, αλλά διαμορφώνει τις εξελίξεις, και την κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε, αναφέροντας συγκεκριμένα «την απόφαση που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019, όπου για πρώτη φορά  περιλήφθηκε ρητά στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Δυνατότητα που δεν έχει ενεργοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Χαρακτήρισε δε, «λανθασμένη» την «πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας που επέλεξε η κυβέρνηση όπως και τη σύνδεση του προσφυγικού με τα ελληνοτουρκικά. Επιλογές που οδήγησαν και σε αύξηση των ροών και σε υπερπτήσεις Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τον Έβρο».

«Και το προσφυγικό και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας πρέπει να πάρει ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό χαρακτήρα» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, όπως «έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μεταφέραμε και το προσφυγικό και την όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο». (διαβάστε αναλυτικά)

Γ. Κατρούγκαλος: «Να μην είναι ένα μεμονωμένο, μετέωρο βήμα η ΑΟΖ με την Ιταλία»

Θετική, κατ’ αρχήν, εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ιταλία και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε πάνελ για την εξωτερική πολιτική στο Forum των Δελφών, ενώ σε συνέντευξή του στο Κόκκινο 105,5 επισήμανε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία ήταν πάγια επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας, αλλά πρέπει ειδικά σε αυτή την συγκυρία να ακολουθηθεί από αντίστοιχη με την Αίγυπτο, ώστε να καταστεί στην πράξη ανενεργό το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και οι τουρκικές μεθοδεύσεις που βασίζονται σε αυτό

Όπως επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, «για να μην είναι ένα μεμονωμένο, μετέωρο βήμα και να πιάσει τόπο ο σχετικός συμβιβασμός,  πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολική στρατηγική, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει, με πρώτο άμεσο βήμα την επέκταση των χωρικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης μας, στο Ιόνιο". Όπως επεσήμανε, κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την διαπραγμάτευση για ΑΟΖ με την Αλβανία, αλλά κυρίως θα στείλει όπου πρέπει το μήνυμα ότι έπεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, "γιατί αυτή μπορεί στην πράξη να αδρανοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο".

Ο Γ. Κατρούγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα μιας ενεργούς διπλωματίας, "να κάνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ευρωτουρκικές και οι κόκκινες γραμμές οι δικές μας να γίνουν κόκκινες γραμμές της Ευρώπης εξοπλισμένες με κυρώσεις, κυρώσεις με δόντια», όπως είπε χαρακτηριστικά,   επισημαίνοντας: «Είναι απαράδεκτο να είμαστε απόντες από τον ευρωτουρκικό διάλογο, από ευρωπαϊκά τραπέζια στα οποία συμμετέχει η Τουρκία και εμείς λάμπουμε με την απουσία μας, αν και έχουμε άμεσα συμφέροντα ζωτικά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)