to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 10.06.2020

Πολιτική

Ρ. Χρηστίδου: Η ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη ενθαρρύνεται ή αποθαρρύνεται από την ευθύνη που αναλαμβάνει η Πολιτεία (βίντεο)

Στη χθεσινή συζήτηση με θέμα «Βιοηθική και ατομική ευθύνη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ραλλία Χρηστίδου απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής Βιοηθικής, μίλησε για την περίοδο της καραντίνα


Στη χθεσινή συζήτηση με θέμα «Βιοηθική και ατομική ευθύνη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ραλλία Χρηστίδου απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής Βιοηθικής, μίλησε για την περίοδο της καραντίνας, όταν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες πειθάρχησαν στα κελεύσματα της Πολιτείας βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές τους επιθυμίες και ανάγκες, προκειμένου να προστατεύσουν το σύνολο και τους πιο ευπαθείς. Η Πολιτεία ωστόσο δεν έκανε όλα όσα της αναλογούσαν, συνέχισε η Βουλεύτρια, καθώς «όφειλε να προστατέψει τον πολίτη στην καραντίνα, ώστε να μην γίνει αυτή η περίοδος μέσο για αλλαγή κοινωνικών ισορροπιών και αναδιανομής οικονομικών πόρων εις βάρος, φυσικά, των πολλών. Υπό αυτή την έννοια, η ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη είτε ενθαρρύνεται είτε αποθαρρύνεται από τη συλλογική ευθύνη που αναλαμβάνει η Πολιτεία για συλλογική προστασία και δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας».

Έτσι η Ρ. Χρηστίδου αναρωτήθηκε γιατί, ενώ έγινε η καραντίνα για να κερδηθεί χρόνος και να θωρακιστεί το ΕΣΥ, τελικά οι λύσεις που προκρίθηκαν για τη στήριξή του ήταν προσωρινές και λίγες, ενώ μόλις το πρόβλημα φάνηκε να υποστρέφει , κος Μητσοτάκης επανήλθε στη λογική του δημόσιου συστήματος υγείας, που όμως «θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Και κατέληξε ρωτώντας: «η κατάσταση του ΕΣΥ δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τον Μάρτιο, ενώ θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα της Πολιτείας. Θεωρείτε, λοιπόν, ότι αυτό θα επηρεάσει το ηθικό δίλημμα του κόσμου σε ενδεχόμενο κύμα του νέου ιού και σε ενδεχόμενη νέα ανάγκη για καραντίνα από τον Σεπτέμβριο;»

Αναφέρθηκε στην ανάγκη γα προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων τους καθώς η καραντίνα επέτεινε την οικονομική ύφεση, που υπήρχε στη χώρα μας, ήδη από την αρχή του 2020, κάνοντας απαραίτητη την εργασιακή ενίσχυση και θωράκιση από την κυβέρνηση όλων των εργαζόμενων, ιδιαίτερα των γυναικών καθώς, με αφορμή –και όχι αιτία- την καραντίνα έγιναν «άλματα προς τα πίσω στα εργασιακά δικαιώματα εν γένει και σε κοινωνικές κατακτήσεις ετών του φεμινιστικού κινήματος».

Μίλησε για το σημαντικό ρόλο της ενημέρωσης σε περιόδους ανασφάλειας όπως  ήταν η καραντίνα, για τα fakenews και την ανευθυνότητα στην ενημέρωση για να καταλήξει: «Θεωρείτε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λειτουργούν όπως πρέπει, έναντι του συγκεκριμένου θέματος, αλλά και γενικότερα, ώστε να πείσουν τον κόσμο ότι είναι αμερόληπτα και ότι δεν εξυπηρετούν συμφέροντα και ότι προσφέρουν ολοκληρωμένη και σφαιρική ενημέρωση; Να θυμίσουμε εδώ, βέβαια, ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έλαβαν οικονομική ενίσχυση συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ για το «μένουμε σπίτι», γεγονός που κάνει εντύπωση στον κόσμο, που δοκιμάζεται και οικονομικά αυτήν την περίοδο».

Στη συνέχεια η ίδια αναφέρθηκε στο μείζον θέμα του εμβολίου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021. Τόνισε την ανάγκη να προσφερθεί μαζικά και δωρεάν για όλους όσους το χρειάζονται και το εξίσου σημαντικό, να υπάρξει αρκετός χρόνος διαθέσιμος, ώστε να συλλεχθούν τα απαραίτητα δεδομένα αποτελεσματικότητας, προτού το εμβόλιο αυτό δοθεί για χρήση στο κοινό καθώς και στην ανάγκη να υπάρξει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση προκειμένου να ανασχεθεί η παραφιλολογία στο θέμα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες ως γνωστόν αντέδρασαν αρνητικά στην πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ερευνητική συνεργασία και πρόσβαση χωρίς πατέντα στη θεραπεία του Covid 19 και τόνισε την ανάγκη για εμπλοκή των κυβερνήσεων αλλά και των κινημάτων στο συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου οι φαρμακοβιομηχανίες να πιεστούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και κλείνοντας υπογράμμισε: «Η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού στο πεδίο της υγείας τόσο στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων όπου κυριαρχούν οι προτεραιότητες των ιδιωτικών εταιρειών φαρμάκου με περιθωριοποίηση των όποιων κρατικών πολιτικών συνιστούν ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα. Πιστεύετε ότι χειροτερεύει η κατάσταση με τον συνεχή περιορισμό των δαπανών για τη δημόσια υγεία, που ο νεοφιλελευθερισμός επιβάλλει προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών, προς όφελος των παρόχων υπηρεσιών υγείας; Μήπως η υγεία είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε «την αγορά να αυτορυθμιστεί;»

Ό κος Βιδάλης, (Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής) στην απάντησή του συμφώνησε για την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι αυτή είναι και η προτροπή της Επιτροπής σε αυτό το θέμα και μάλιστα όχι απλώς ενίσχυση αλλά ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)