to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 10.06.2020

Διεθνή

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παρά την κρίση ζητεί ο Στόλτενμπεργκ

Τα κράτη μέλη του NATO έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024


Στην ανάγκη τα κράτη-μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επιτύχουν τους καθορισμένους στόχους ως προς τις αμυντικές τους δαπάνες, παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία, επιμένει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιμένει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Βλέπω την ύφεση της οικονομίας στα κράτη-μέλη (του NATO) και γνωρίζω πως χρειάζονται αυξημένες δαπάνες σε πολλά πεδία για να αντιμετωπιστεί», δηλώνει ο Νορβηγός στη Die Welt. Ωστόσο, οι απειλές για την ασφάλεια και οι προκλήσεις που εγείρονταν πριν από την κρίση δεν έχουν μειωθεί παρά την πανδημία, προσθέτει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία συνεχίζει να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της, η παγκόσμια ισορροπία ισχύος μεταβάλλεται εξαιτίας της ανόδου της Κίνας και η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αποπειράται ξανά να ανακτήσει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ», τονίζει.

Τα κράτη μέλη του NATO έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024.

Παρότι η Γερμανία αύξησε σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια, το 2019 δεν ξεπέρασαν το 1,38% του ΑΕΠ της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν επενδύει στη δική της και στη συλλογική άμυνα.

Το 2020, το ποσό που θα δαπανηθεί από το γερμανικό κράτος αναθεωρήθηκε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Υπολογίζεται πως φέτος οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,5% του ΑΕΠ. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ διέθεσαν περίπου 730 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες το 2019, κατά τα δεδομένα του NATO, ή περίπου το 3,4% του ΑΕΠ τους.

«Να επανεξετάσει η Βρετανία τον ρόλο της Huawei στο δίκτυο 5G»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης πως η Δύση δεν μπορεί να αδιαφορεί για την άνοδο της Κίνας και κατά συνέπεια η Βρετανία θα πρέπει να επανεξετάσει τον ρόλο που θα παίξει η Huawei στο δίκτυο 5G της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά της.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Κίνα πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Δύση με διάφορους τρόπους – στον Αρκτικό κύκλο, στον κυβερνοχώρο και σε υποδομές μεγάλης σημασίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες.

«Πιστεύω ότι η βρετανική κυβέρνηση θα σχεδιάσει τα δίκτυά της με τρόπο που θα τα προστατεύει και θα διασφαλίζει ότι είναι ασφαλή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο ραδιόφωνο του BBC. «Επομένως θεωρώ ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνει αυτό», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναθεώρησης των σχέσεων της Βρετανίας με την Κίνα το βρετανικό Κέντρο για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο αναλύει τις επιπτώσεις των πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων στην απόφαση της Βρετανίας στις αρχές του έτους να επιτρέψει στην Huawei να έχει ρόλο στη δημιουργία των δικτύων 5G της χώρας.

Ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού, οι διαφωνίες σχετικά με το Χονγκ Κονγκ και ο θυμός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, αναγκάζουν την Βρετανία να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο.

«Δεν πρόκειται το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά η Κίνα μας πλησιάζει πολύ και θα πρέπει να υπάρχει κάποια αντίδραση», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, DPA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)