to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 09.06.2020

Πολιτισμός

«Από Κοινού» - Μια νέα παράταξη στο χώρο του Θεάτρου

Από την αρχή των διαμαρτυριών για το καθεστώς εργασίας των καλλιτεχνών, ηθοποιών, χορευτών, εικαστικών και κινηματογραφιστών διατυπώνεται η διαπίστωση ότι ο κόσμος του πολιτισμού είναι αντιμέτωπος με το δικό πρόβλημα της εγκατάλειψης. Χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γι'αυτό και οι πλούσιες κινηματικές δράσεις φαίνεται να δίνουν τη θέση τους σταδιακά σε επεξεργασίες και διαδικασίες με φιλοδοξία μεγαλύτερης αντοχής στο χρόνο. Μια τέτοια φαίνεται πως είναι και η νέα παράταξη ηθοποιών που ξεπήδησε από την πρωτοβουλία των Support Art Workers, «Από Κοινού»


Το κείμενο ταυτότητα της παράταξης έχει ως εξής:

Είμαστε η γενιά των ηθοποιών, που συγκροτήσαμε την επαγγελματική μας ταυτότητα μέσα στα χρόνια της κρίσης και της απαξίωσης. Εμείς, που τα πτυχία μας ισοδυναμούν με απολυτήριο Λυκείου. Εμείς, που βγήκαμε στην αγορά εργασίας, όταν αυτή πλέον είχε απορρυθμιστεί. Εμείς, που διαμορφώσαμε την συνείδησή μας μέσα από τις απλήρωτες πρόβες, το θέατρο της ομάδας, την παράσταση με «ίδια έξοδα», το Low - budget (ή μήπως no budget;) θέατρο. Εμείς, που δεν προλάβαμε να εργαστούμε προστατευμένοι από την συλλογική σύμβαση εργασίας του ηθοποιού. Εμείς, που κατακερματιστήκαμε και παλέψαμε ο καθένας μόνος του, μακριά από τα Σωματεία μας.

Εμείς, που καιρό τώρα συζητούσαμε πως κάτι πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει. Εμείς, που κατά την χειρότερη δυνατή συγκυρία για το επάγγελμά μας, το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή, αντιληφθήκαμε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι αυτά τα δέκα περίπου χρόνια, που ήμασταν ενεργοί, δεν ήταν αρκετά για να μας προστατεύσουν.

Εμείς, που αντιληφθήκαμε πως είναι, πλέον, δική μας ΕΥΘΥΝΗ, ευθύνη της δικής μας γενιάς, να αναλάβουμε δράση «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ». Από κοινού, να επαναφέρουμε την συλλογικότητα, τόσο στην αντιμετώπιση των χρόνιων ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΩΝ στον χώρο του θεάτρου, όσο και στην διεκδίκηση της ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ του μέλλοντός μας.

Εμείς, η γενιά γύρω στα 30, όλοι μας χωρίς προηγούμενη συνδικαλιστική εμπειρία, κομματικά αδέσμευτοι και ανεξάρτητοι, αλλά πολιτικά ευαισθητοποιημένοι, αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε την ενεργή συμμετοχή μας στο Σωματείο μας. Με πρόταγμα την προσωπική μας εμπλοκή και την εμπέδωση ενός ανοιχτού διαλόγου ως τρόπου λειτουργίας, κατεβαίνουμε ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ στις φετινές, κρίσιμες εκλογές του ΣΕΗ.

Επιθυμούμε ο μέχρι τώρα τρόπος λειτουργίας μας να γίνει τρόπος ύπαρξης όλων μας. Όπως ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, μαζευτήκαμε, ζυμωθήκαμε, συν - αποφασίσαμε, έτσι ακριβώς επιδιώκουμε την έναρξη ενός διαρκούς και συμμετοχικού διαλόγου με όλους τους συναδέλφους μας. Επιθυμούμε τη δημιουργία ενός ανοιχτού πεδίου συν - διαμόρφωσης τόσο των αιτημάτων μας, όσο και της μεθόδου διεκδίκησής τους. Δεν επιθυμούμε να γίνουμε μία ακόμα παράταξη, που θα λειτουργεί μόνο στα στενά πλαίσια του Σωματείου της. Επιθυμούμε μέσα από αυτόν το διάλογο να επιτύχουμε όλοι μαζί, όλες οι γενιές ηθοποιών, την διαμόρφωσή του μέλλοντος στην εργασία μας.

Πάνω από όλα να καταφέρουμε να επαναφέρουμε την αντίληψη και να απαιτήσουμε την εκ νέου αποδοχή της Τέχνης μας ως επαγγέλματος και όχι ως πάρεργου.

ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, μέσα από επισταμένη μελέτη, προσπαθήσαμε να βρούμε τον τρόπο που αυτός ο στόχος θα γίνει εφικτός. Προτείνουμε ένα σφαιρικό, αντικειμενικό και ενδελεχές πλαίσιο αναμόρφωσης των συνθηκών εργασίας μας: από την εκπαίδευση ως τις συμβάσεις μας, και από τον τρόπο λειτουργίας του Σωματείου μας, ως τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού και την αντιμετώπιση του Πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού. Μαζί με την ανακοίνωση του Σχηματισμού μας, σας το παρουσιάζουμε, όχι ως άλλη προγραμματική εξαγγελία, αλλά ως βάση διαλόγου ενός πλαισίου που θα συν-διαμορφώσουμε, όλοι μαζί, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ.

Γνωρίζοντας, τέλος, τις παθογένειες του χώρου, επιθυμούμε παράλληλα να συν - διαμορφώσουμε ένα Σωματείο - ψύχραιμο και αποτελεσματικό συνομιλητή της Πολιτείας και των θεσμών.
Σε ένα ακραία διασπασμένο πολιτικό τοπίο, επιμένουμε στην κλαδικότητα του Σωματείου μας, όχι από μονομέρεια, αλλά από την πεποίθηση ότι, στοχευμένα και με επιμονή, μπορούμε τελικά, να γίνουμε εμείς, οι ηθοποιοί, να ανοίξουμε τον δρόμο για μια ουσιαστικότερη διεκδίκηση του δικαιώματος στην αξιοπρεπή εργασία όλων των εργαζομένων στις Τέχνες, και να θέσουμε τα θεμέλια για μια νέα αντίληψη, βαθύτερης σύνδεσης των Τεχνών με την βάση της κοινωνίας.

Είναι – νομίζουμε – η καλύτερη στιγμή να συμμετέχουμε εκ νέου όλοι μαζί…

"ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ".

tags: ΣΕΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)