to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 18.06.2013

Διεθνή

Αλληλεγγύη για την ΕΡΤ από το Γαλλικό Δημοσιογραφικό Συνδικάτο CGT

Σε συλλογή υπογραφών για την ΕΡΤ, για την «δική τους υπόθεση» όπως δεικτικά αναφέρουν, προχώρησε και το μεγαλύτερο δημοσιογραφικό συνδικάτο της Γαλλίας, καλώντας σε πρώτη φάση «τις γαλλικές αρχές, τον Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και τους Γάλλους βουλευτές, να καταδικάσουν απερίφραστα τα σχέδια της Τρόικας...


που θέτουν υπό αίρεση την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατική ζωή στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης και να ταχθούν υπέρ της εύνομης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών φορέων». Η ανακοίνωση του SNJ-CGT έχει ως εξής:

"H ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ…

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ!

Το αυθαίρετο κλείσιμο της EΡΤ και η απόλυση 2700 υπαλλήλων καταπατά ένα σύνολο νόμων, ρυθμίσεων και ευρωπαϊκών οδηγιών.

Το πρωτόκολλο για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που αποτελεί τμήμα της συνθήκης του Άμστερνταμ του 1997 που αφορά στα στοιχεία της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό: «Το δίκτυο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων των κρατών μελών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας και υπηρετεί την ανάγκη διαφύλαξης του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης».

Ως εκ τούτου, η ύπαρξη δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, μιας πραγματικής σύγχρονης Αγοράς, αποτελεί καθοριστικό κριτήριο για τη δημοκρατική «υγεία» μιας χώρας και εγγυάται την ελευθερία της ενημέρωσης. Ο δημόσιος φορέας της ενημέρωσης στην Ελλάδα υπήρξε σταυροδρόμι καθοριστικής σημασίας για την δημοκρατική ζωή της χώρας. Εκεί οι διαφορετικές κοινωνικές δυνάμεις, τα συνδικάτα, η Εκκλησία, οι νέοι, τα κόμματα, οι διανοούμενοι… μπορούν να βρουν τόπο έκφρασης, και κυρίως,  κατά τη διάρκεια της ιστορικής κρίσης που διανύει η χώρα.

Όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα, όλες οι δικτατορίες ξεκινούσαν πάντα από τον έλεγχο των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων για να ελέγχουν καλύτερα την ενημέρωση. Η Τρόικα –η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο– και η Δικτατορία των αγορών καινοτομούν:

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας πολύ απλά καταργείται!

ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, παρά την αμηχανία που επικρατεί,  υποστηρίζει ότι «η απόφαση των ελληνικών αρχών πρέπει να γίνει κατανοητή στο πλαίσιο των απαιτούμενων προσπαθειών  για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας». Επικυρώνει τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης που δικαιολογεί την επίδειξη ισχύος από την ανάγκη να τελειώσουν με την «γραφειοκρατία, τη σπατάλη, την αναποτελεσματικότητα».

Τα διακυβεύματα είναι σοβαρότατα  για την Ελλάδα, για τους  Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Και για αυτό το λόγο, η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της διαμαρτύρεται και απευθύνεται στο σύνολο των λαών της  Ευρώπης για να αντιταχθούν στην αυταρχική απόφαση  της ελληνικής κυβέρνησης με τη στήριξη της Τρόικας που απαιτεί μέτρα λιτότητας, γονατίζοντας τους Έλληνες κι όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας.

Κατά συνέπεια, εμείς, οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης αποφασίζουμε να απευθύνουμε σε όλους τους συναδέλφους  και γενικότερα προς τους πολίτες, προς όλους τους δημοκράτες, για να ενώσουμε τις φωνές μας.

Όλοι μαζί, αποφασίζουμε να απευθυνθούμε στις γαλλικές αρχές, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πρώτη φάση, στους βουλευτές, για να ακουστεί η φωνή τους και να καταδικάσουν απερίφραστα τα σχέδια της Τρόικας που θέτουν υπό αίρεση την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατική ζωή στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης και  ταχθούν υπέρ της εύνομης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

http://solidarite-audiovisuel-et-services-publics-grecs.net

SYNDICAT NATIONAL DES JOURNALISTES SNJ-CGT

ΓΑΛΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ CGT"

Πηγή: ertopen.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)