to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 06.06.2020

Πολιτική

Με φόντο το εξωφρενικό αίτημα Κουμουτσάκου: Νέo βίντεο από παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Καθημερινές είναι, πλέον, οι αποκαλύψεις και καταγγελίες για τις επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ζητά από την Ε.Ε. το ελεύθερο να αναστέλλει εκτάκτως η Ελλάδα τη διαδικασία ασύλου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες στα σύνορα, χωρίς να εξετάζει πιθανά αιτήματα ασύλου


Σε ακόμα ένα βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών», ανθρωπος που βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με πρόσφυγες και μετανάστες (Αφγανοί στην καταγωγή) πάνω στη βάρκα αναφέρει ότι κατήγγειλαν πως πλοίο του Λιμενικού πλησίασε το σκάφος και κατέστρεψε τη μηχανή του, ενώ κάποιοι από το πλήρωμα χτύπησαν ορισμένους από τους επιβαίνοντες προτού σπρώξουν τη βάρκα προς τα τουρκικά ύδατα.

Τους πρόσφυγες έσωσε τελικά η τουρκική ακτοφυλακή, ενώ είχαν περάσει περίπου δέκα ώρες μέσα στη θάλασσα.

Το νέο περιστατικό έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά από το αποκαλυπτικό βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» από χθεσινή αντίστοιχη επιχείρηση του Λιμενικού κατά δύο λέμβων που μετέφεραν πρόσφυγες. Μετά από αρκετές ώρες μέσα στη θάλασσα, η μία από τις δύο βάρκες έφτασε στη Λέσβο, ενώ η δεύτερη επέστρεψε στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό Λιμενικό δεν έχει δώσει καμιά απάντηση για το συμβάν, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τουρκικές ακταιωρούς να παρακολουθούν, χωρίς να επιχειρούν να σταματήσουν, προσφυγικές λέμβους που κατευθύνονται προς τις ελληνικές ακτές. Ωστόσο, παρά τις εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει το υπουργείο, με τίτλους όπως «συνοδεία τουρκικών ακταιωρών οι λέμβοι με αλλοδαπούς» το ίδιο το βίντεο αποδεικνύει μόνο την αρπαξία του τουρκικού λιμενικού και όχι οργανωμένη προσπάθεια για προσπάθεια προώθησης πολλών λεμβών με πρόσφυγες προς την Ελλάδα:

Yπενθυμίζεται ότι μόλις προ ημερών ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι επιβεβαίωσε τις επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, πετώντας το μπαλάκι στις ελληνικές αρχές, βγάζοντας εύσχημα από το κάδρο τον ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού στην επιτήρηση της θαλάσσιας επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο.

Εξωφρενικό αίτημα Κουμουτσάκου στην Ε.Ε. για νομιμοποίηση επαναπροωθήσεων

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητά, εμμέσως πλην σαφώς, από την Κομισιόν το ελεύθερο να πραγματοποιεί η Ελλάδα ανενόχλητη «επίσημες» επαναπροωθήσεις χωρίς να εξετάζει πιθανά αιτήματα ασύλου.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία για συμπερίληψη ρήτρας έκτακτης ανάγκης στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», μια πρωτοβουλία που συνυπογράφουν η Κύπρος και η Βουλγαρία. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η ρήτρα πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων μηχανισμών πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, καθώς και αποκλίσεις στους τρόπους δράσης, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο».

Πίσω από τις αόριστες διατυπώσεις, όπως σχολιάζει ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», κρύβεται το σοκαριστικό αίτημα να επιτραπεί στα κράτη πρώτης υποδοχής να παραβιάζουν τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και τη Σύμβαση της Γενεύης, επικαλούμενα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στα σύνορα.

Περισσότερο εξωφρενικό είναι μάλιστα ότι ο κύριος Κουμουτσάκος ζητά να επιτραπεί η απόκλιση από τις θεμελιώδεις αρχές και τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου στο όνομα της... αρχής της αλληλεγγύης. Η ρήτρα «πρέπει να είναι αυτομάτως στη διάθεση και προς άμεση υποστήριξη των κρατών-μελών που πλήττονται περισσότερο και υπόκεινται συστηματικά σε τεράστια μεταναστευτική πίεση προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα της Ένωσης. Η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Δικαίου της Ένωσης, αρχή που εμφανίζεται 16 φορές στις Συνθήκες της Ε.Ε. Η αρχή αυτή μας ενώνει», σημειώνει στην επιστολή του.

Και για να μη μένει αμφιβολία τι αφορά η... αλληλεγγύη που ζητά ο κύριος Κουμουτσάκος, τη θεσμοθέτηση δηλαδή των παραβιάσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο ίδιος δήλωσε στην ΕΡΤ1: «Πρόκειται για τη δυνατότητα που πρέπει να έχουν τα κράτη πρώτης γραμμής, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν μια ακραία κατάσταση, μια απρόβλεπτη ανάγκη, να μπορούν να έχουν μια ευελιξία στα μέτρα που θα επιλέγουν να τα αντιμετωπίσουν, χωρίς να κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ήταν μία συνειδητή πολιτική απόφαση να θέσουμε αυτό το θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τη στιγμή που προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, ζητάμε να μην δεχόμαστε κριτική για τον τρόπο που επιλέγουμε να τα προστατεύσουμε».

Τις προθέσεις της Ελλάδας τις είχε προαναγγείλει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε διαδικτυακό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα τη διαμόρφωση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (βλ. «Ξενοφοβία λόγω "ανωτέρας βίας" εισηγείται τώρα ο Μηταράκης», Εφ.Συν., 21/5/2020).

Όπως είχε αποκαλύψει, η Ελλάδα πιέζει να υιοθετηθεί σαν «ευρωπαϊκό κεκτημένο» η έννοια της «ανωτέρας βίας». Είχε μάλιστα επικαλεστεί σαν παράδειγμα «ανωτέρας βίας» τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα το προσφυγικό μέσα στην πανδημία του κορονοϊού. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι το ελληνικό παράδειγμα ήταν αντίθετο προς τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προκάλεσε μάλιστα θύελλα αντιδράσεων στην ευρωπαϊκή κοινότητα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, αντιδράσεις που βέβαια καλύφθηκαν με πλήρη σιωπή από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)