to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 05.06.2020

Διεθνή

Μηδενική πρόοδος στις συζητήσεις ΕΕ - Βρετανίας για τη μετά Brexit εποχή

«Δεν υπήρξε καμία πρόοδος, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», σημείωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας πως πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.


Επί ματαίω προσπαθούν μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία να έρθουν σε συμφωνία, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο των μεταξύ τους σχέσεων έπειτα από το Brexit.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων έπεσε στο κενό και ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει αμφότερες τις πλευρές. Πάντως, στις Βρυξέλλες δηλώνουν αισιόδοξοι για επίτευξη ενός deal μέσα στο καλοκαίρι, ώστε στη συνέχεια το νομικό πλαίσιο να δοθεί προς επικύρωση στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες αυτήν τη εβδομάδα επί των επίμαχων θεμάτων όπως η αλιεία ή οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση (level playing field) για να μην βρεθεί με μία απορυθμισμένη οικονομία στην πίσω αυλή της. «Οι Βρετανοί ούτε καν υποδύονται ότι διαπραγματεύονται». «Δεν γίνεται καμία προσπάθεια από την πλευρά τους. Είχαμε μάλιστα την εντύπωση ότι είχαν λάβει εντολή να καθυστερήσουν». «Οπισθοχωρούν σε πολλά θέματα», δήλωσε άλλη πηγή με γνώση των συνομιλιών.

Εν ολίγοις, το χάσμα παραμένει τεράστιο έπειτα και από αυτόν τον γύρο συνομιλιών, του τέταρτου από τις αρχές του Μαρτίου. Και ο στόχος της επίτευξης συμφωνίας πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση και κατά την διάρκειά της οποίας συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όλο και απομακρύνεται.

Από την πλευρά της, η ΕΕ στοχεύσει σε μία συνολική συμφωνία. Για τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει σύμπραξη αν δεν ρυθμιστεί κατά ισορροπημένο τρόπο το εκρηκτικό θέμα της αλιείας, κρίσιμο για πολλά κράτη μέλη της Ενωσης (κυρίως Γαλλία και Δανία). Αλλο επίμαχο θέμα, οι όροι ανταγωνισμού, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει «διαφανείς και ισότιμους» για την αποτροπή της εμφάνισης μίας απορυθμισμένης οικονομίας στις πόρτες της.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)