to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:15 | 04.06.2020

Αθλητισμός

Γιώργος Μπαρτζώκας: Τον ρατσισμό τον νικάς κάθε μέρα

«Όταν ήμουν στην Ολύμπια Λάρισας, οι Αμερικανοί παίκτες μας είχαν αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις. Περίεργες ματιές, μπούλινγκ. Ρατσιστές υπάρχουν παντού, ειδικά σε μια εποχή ανόδου της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού»


Η στυγερή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν πέρασε στα σπίτια όλων μέσω της τηλεόρασης. "Κι αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό απ' όλα. Να βλέπεις έτσι απλά τη δολοφονία ενός ανθρώπου" λέει στο Contra.gr,ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο προπονητής του Ολυμπιακού συνεργάζεται όλα αυτά τα χρόνια με Αφροαμερικανούς και έχει άμεση γνώση των εμπειριών τους από την Αμερική.

"Ο καθένας έχει τα δικά του βιώματα. Εξαρτάται, άλλωστε, και από που προέρχεται, πως μεγάλωσε. Τα γκέτο, η οικονομική εξαθλίωση των οικογενειών τους, η εγκληματικότητα, όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία στιγματίζουν ζωές. Υπάρχει ρατσισμός στην Αμερική, το βλέπουμε ξεκάθαρα πολλά χρόνια τώρα., Δεν είναι παντού το ίδιο, σε κάποιες Πολιτείες υπάρχει πολύ μεγάλη μαύρη κοινότητα, όπως στη Νέα Ορλεάνη, αντίθετα στη Βοστόνη λόγου χάρη, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Το μπάσκετ είναι μια διέξοδος για τα παιδιά αυτά.

Όχι ότι πηγαίνοντας στο εξωτερικό δεν θα συναντήσουν ανάλογα φαινόμενα. Στη Ρωσία, όπου η κοινωνία είναι κλειστή και πολύ επιφυλακτική σε οτιδήποτε διαφορετικό, ο Τζένκινς που έλεγε ότι κάθε φορά που πήγαινε σε πολυκατάστημα ερχόταν ένας σεκιούριτι και τον ακολουθούσε...", προσθέτει, ενώ θυμάται και ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα: "Όταν ήμουν στην Ολύμπια Λάρισας, οι Αμερικανοί παίκτες μας είχαν αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις. Περίεργες ματιές, μπούλινγκ. Ρατσιστές υπάρχουν παντού, ειδικά σε μια εποχή ανόδου της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού...."

Κι είναι ο αθλητισμός μια απάντηση σε όλο αυτό. Ο 55χρονος κόουτς θα υπογραμμίσει: "Προφανώς. Στον αθλητισμό, ειδικά στα ομαδικά σπορ, συνεργάζεσαι αναγκαστικά με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, που πρεσβεύουν άλλες κουλτούρες, θρησκείες, συνήθειες, και λοιπά. Καθώς έχει περάσει η εποχή, που σε κάθε ομάδα έπαιζαν ένας ή δυο ξένοι, είτε μιλάμε για ποδόσφαιρο, είτε για μπάσκετ, η επαφή με ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου σε βελτιώνει. Σε καλλιεργεί, σε κάνει πολύ πιο ανεκτικό και οπωσδήποτε πολύ πιο ανοιχτόμυαλο..."

Είναι, λοιπόν, ευθύνη των ανθρώπων του αθλητισμού να στέλνουν αυτά τα μηνύματα; "Και υποχρέωση, θα έλεγα" απαντάει ο Μπαρτζώκας και υπογραμμίζει: "Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Ένα μήνυμα, μια δήλωση, θα διαβαστεί και από ανθρώπους που μπορεί να μην έδιναν καν σημασία αν την έλεγε κάποιος άλλος. Έχει τεράστια απήχηση ο κόσμος των σπορ, δείτε για παράδειγμα την τηλεθέαση που είχε το Last Dance. Πόσοι το παρακολούθησαν, πόσο συζητήθηκε. Ναι, πιστεύω ότι οι άνθρωποι του αθλητισμού πρέπει να μιλούν, να παίρνουν θέση. Και θα έλεγα ότι αυτή πρέπει να είναι η καθημερινότητά τους. Η μάχη με τον ρατσισμό γίνεται κάθε μέρα, όχι επειδή είναι της μόδας να ποστάρουμε σήμερα, ή αύριο κάτι στα social media. Έτσι θα τον νικήσουμε..."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)