to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 03.06.2020

Κοινωνία

Η «ΣΥΝεργασία» Βρούτση - Μητσοτάκη φέρνει «τσουνάμι» απολύσεων

Με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δηλαδή τη μνημονιακή εκδοχή του SURE, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός από την οριζόντια μείωση μισθών κατά 20%, προκαλεί δραστική μείωση και στο επίδομα αδείας και στο δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων, ενώ δεν παρέχει καμία προστασία από τις απολύσεις


Στο έλεος των εργοδοτών βρίσκονται οι εργαζόμενοι καθώς με το νόμο του Γιάννη Βρούτση δεν θα υπάρχει προστασία από τις απολύσεις. Ήδη υλοποιείται μπαράζ απολύσεων στον τουρισμό και τον επισιτισμό (διαβάστε περισσότερα). 

Όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη 3/6/20 ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, οι εργαζόμενοι θα είναι τριών ταχυτήτων: αυτοί που θα απολυθούν άμεσα γιατί δεν υπάρχει προστασία, αυτοί που θα έχουν μειωμένο ωράριο και μειωμένους μισθούς και αυτοί που εν τέλει θα επιστρέψουν μεν με πλήρες ωράριο αλλά τίποτα δεν τους διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν σε αυτό.

Πλέον η προστασία από τις απολύσεις δεν αφορά όλους τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα μπουν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία αλλά μόνο τους εργαζομένους που θα είναι με μειωμένο ωράριο, άρα οι εργαζόμενοι που δεν θα είναι σε μειωμένο ωράριο θα μπορεί ο εργοδότης να τους απολύσει όποτε θέλει.

Επίσης και οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε μειωμένο ωράριο μετά τις 15 Οκτωβρίου θα μπορούν και αυτοί να απολυθούν.

Τη μη καθολική προστασία από τις απολύσεις «ομολόγησε» την Τρίτη ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Η μνημονιακή εκδοχή του SURE

«Δεν απαιτείται καμία συναίνεση από τους εργαζόμενους»

Όπως τονίζει ο Κ. Τσουκαλάς, είναι μονομερές δικαίωμα του εργοδότη να εντάξει εως και το 100% της επιχείρησης σε μειωμένο ωράριο αλλά μπορεί να εντάξει το 80% για παράδειγμα και το άλλο 20% μπορεί να προβεί σε απόλυση. Δεν απαιτείται καμία συναίνεση από τους εργαζόμενους.

Έχουμε δηλαδή τρεις ταχύτητες: Τους εργαζομένους που θα απολυθούν διότι δεν υπάρχει καμία προστασία. Τους εργαζομένους που θα πάνε σε μειωμένο ωράριο, άρα θα έχουν μείωση 20% στις αποδοχές τους γιατί θα πληρώνει 50% του ωραρίου ο εργοδότης και το άλλο 60% του άλλου μισού άρα  30% το κράτος και τέλος τους εργαζομένους που θα επιστρέψουν με πλήρες ωράριο.

Αλλά δεν δεσμεύεται μια επιχείρηση να έχει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων με πλήρες ωράριο. Τυπικά μία επιχείρηση αν έχει 10 εργαζομένους να βάλει τους 7 σε σύστημα μειωμένου ωραρίου και τους 3 να τους απολύσει. Είναι μικρότερη η προστασία που υπάρχει από την περίοδο του κορωνοϊού τόνισε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς (επιμέλεια: Κατ. Μπρ., ΑΥΓΗ).

Το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού!

Αξίζει να σημειώσουμε σχετικά ότι, όπως προκύπτει από έρευνα της Endeavor Greece που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25-27 Μαΐου αναφορικά με τις επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, πάνω από τις μισές εταιρείες έχουν θέσει μέρος ή σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή.

Μέχρι στιγμής, το 10% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, έως και 20% μέχρι το τέλος του 2020.

Έφη Αχτσιόγλου: Απ’ αυτή τη “ΣΥΝεργασία” ποιος τελικά ωφελείται;

Δήλωση για τις παραπάνω εξελίξεις έκανε την Τρίτη 2/6/20 η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ:

Η "ΣΥΝεργασία" των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση, εκτός από την οριζόντια μείωση μισθών κατά 20%,επιφέρει δραστική μείωση και στο επίδομα αδείας και στο δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων, ενώ δεν παρέχει καμία προστασία από τις απολύσεις. Ήδη υλοποιείται μπαράζ απολύσεων στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

Απ’ αυτή τη “ΣΥΝεργασία” ποιος τελικά ωφελείται;

Επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα στον Μητσοτάκη: «Έστω τώρα στηρίξτε εργασία και οικονομία»

Την ίδια στιγμή, να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων καλεί τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη 2/6/20.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη «έστω και τώρα, μετά την πρόταση της Ε.Ε. για το ταμείο ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεω που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και να μην περιμένει την ύφεση «να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της Ε.Ε. μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει».

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Ιουνίου, επικαλούμενος γενικώς... ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Απαγόρευση απολύσεων ζητά η ΓΣΕ

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ, με επιστολή της στον Γ. Βρούτση, δηλώνει ότι ανησυχεί "για ένα νέο κύμα εργοδοτικής παραβατικότητας» και ζητάει να προωθηθούν και να ψηφιστούν άμεσα μέτρα, όπως απαγόρευση απολύσεων για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, επέκταση της παράτασης ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει έως το τέλος του χρόνου, κατάργηση των μέτρων εργασιακής επισφάλειας και διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με ρητή απαγόρευση χρήσης τους τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση.

«Οργιάζουν σε όλη τη χώρα η παραπληροφόρηση και η οικονομική εκμετάλλευση της σύγχυσης των εργαζομένων ως προς το τι ισχύει, με αποτέλεσμα να είναι άκρως απαραίτητο το άμεσο ξεκαθάρισμα του θεσμικού πλαισίου από σειρά ρυθμίσεων που επιτρέπουν την εργοδοτική επιβολή όρων εργασίας και ακολούθως η έκδοση σαφούς ενημέρωσης για το τι ισχύει από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, αλλά και από όλα τα συναρμόδια υπουργεία που χειρίζονται ζητήματα εργασίας, προς τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Αστυνομία)» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Τέλος, ζητάει την άμεση σύγκληση και λειτουργία όλων των τμημάτων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΣΚΕΕΕ, ΣΥΑΕ, Αδήλωτης Εργασίας κ.λπ.) προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση και αξιολόγηση της επικρατούσας κατάστασης, ώστε να δρομολογηθούν έγκαιρα οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)