to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:47 | 03.06.2020

Διεθνή

Ασίγαστη η οργή στις ΗΠΑ παρά τον αυταρχισμό: Δίωξη για φόνο στον Τσόβιν - Κατηγορίες και σε άλλους 3 αστυνομικούς

Οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας, υπό το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», συνεχίστηκαν και την Τρίτη στις ΗΠΑ, παρά την αστυνομική καταστολή και τον πολεμικό τόνο του Αμερικανού προέδρου ο οποίος απειλεί να χρησιμοποιήσει τον στρατό - Διευρύνθηκε το κατηγορητήριο για τον πρώην πλέον αστυνομικό, Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος δολοφόνησε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ.


Ασίγαστη παραμένει η οργή των διαδηλωτών που ζητούν δικαίωση, εννέα ημέρες μετά τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την περασμένη Δευτέρα, καταγγέλοντας την αστυνομική βία και το φυλετικό μίσος στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, διευρύνθηκε το κατηγορητήριο για τον πρώην πλέον αστυνομικό και δολοφόνο του Φλόιντ Ντέρεκ Τσόβιν ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς που εθεάθησαν στο βίντεο - ντοκουμέντο που δείχνει τις τελευταίες στιγμές του Τζόρτζ Φλόιντ.

Στην Ουάσινγκτον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διαδήλωναν ως αργά το βράδυ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα). Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Οίκο ήταν αποκλεισμένος με μεταλλικά κιγκλιδώματα, κάτι που απέτρεψε άμεση εμπλοκή με τις δυνάμεις καταστολής

Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά - ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη -, γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, στις 19:00 (τοπική ώρα) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, Αφροαμερικανή και Δημοκρατική, διαμαρτυρήθηκε εναντίον της αποστολής του στρατού «στους αμερικανικούς δρόμους εναντίον του αμερικανικού λαού», κάτι που καταδίκασαν πολλοί Δημοκρατικοί κυβερνήτες και κοινοβουλευτικοί.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες μέλη της εθνοφρουράς παρατάχθηκαν στα σκαλοπάτια του Μνημείου του Λίνκολν, προκαλώντας τους διαδηλωτές. Οι εικόνες με την στρατοκρατούμενη Ουάσινγκτον κάνουν το γύρω του διαδικτύου προκαλώντας θλίψη:

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Rahul Dubey, ο Ινδοαμερικανός που άνοιξε την πόρτα του στους διαδηλωτές της Ουάσιγκτον

Εντελώς διαφορετική η εικόνα στο Λος Άντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι πόζαρε μαζί με αστυνομικούς καθώς γονάτιζαν, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής κοινότητας.

Επίσης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στην πόλη Χιούστον, στην πολιτεία Τέξας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ. Ο δήμος του Χιούστον εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην πορεία και τη συγκέντρωση ήταν περί τις 60.000.

Ο Σιλβέστερ Τέρνερ, ο 65χρονος δήμαρχος του Χιούστον - Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός - είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ». «Θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια» ανέφερε. Οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί «σε θέσεις εξουσίας» πλέον «ακούνε», διαβεβαίωσε ο Τέρνερ. Όμως, «είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια. Ότι ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», πρόσθεσε.

Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον, όπου δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, πήρε μέρος στην πορεία.

Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προβλέπεται να τελεστεί την 9η Ιουνίου στην πόλη όπου μεγάλωσε. Προηγουμένως θα γίνουν άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στη Μινεάπολη, αύριο Πέμπτη, και στη Βόρεια Καρολίνα, από όπου καταγόταν, το Σάββατο.

Ένας νεκρός, τραυματίες από πυρά στη Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες Τρίτη άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ στη συνοικία Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές.

Ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν.

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιωμάτα καταγγέλει τον "δομικό ρατσισμό" στις ΗΠΑ

Η ‘Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα τον «δομικό ρατσισμό» και την «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω του διογκούμενου κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα αυτή κατά των φυλετικών διακρίσεων και την αστυνομική βία.

«Οι φωνές που απαιτούν να μπει τέλος στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών πρέπει να ακουστούν. Οι φωνές που απαιτούν το τέλος της αστυνομικής βίας πρέπει να ακουστούν. Και οι φωνές που ζητούν να τερματιστεί ο ενδημικός, ο δομικός ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία πρέπει να ακουστούν», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ.

Η δήλωση αυτή έγινε σε μια περίοδο που χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη.

Η Μπατσελέτ έκανε έκκληση για μια σαφή και εποικοδομητική ηγεσία ώστε να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση, επικρίνοντας εμμέσως τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φαίνεται να επέλεξε την αδιαλλαξία και όχι τη συμφιλίωση και απείλησε να στείλει τον τακτικό στρατό για να αποκαταστήσει «το νόμο και την τάξη».

«Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, μια χώρα χρειάζεται από τους ηγέτες της να καταδικάζουν τον ρατσισμό χωρίς περιστροφές, να σκέφτονται τι είναι αυτό που οδήγησε τον πληθυσμό σε ακραία οργή, να ακούν και να παίρνουν μαθήματα από την κατάσταση και να λαμβάνουν μέτρα για να διορθώσουν πραγματικά τις ανισότητες», πρόσθεσε.

Το 64% των Αμερικανών συμφωνεί με τις διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή, πάνω από 6 στους 10 Αμερικανούς συμφωνούν με τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα ενώ το 55% δεν εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά ο Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τη Δευτέρα και χθες Τρίτη, το 64% των Αμερικανών ενηλίκων που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησε πως κατανοεί ή συμφωνεί με τους ανθρώπους που βγαίνουν έξω και διαδηλώνουν, το 27% είπε ότι δεν συμφωνεί και το 9% απάντησε ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη.

Το 55% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Τραμπ τις κινητοποιήσεις, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενός μόλις το ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά που κάνει γενικά ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας στον προεδρικό θώκο (39%).

Ο υπουργός Άμυνας «αδειάζει» τον Τραμπ για τη χρήση στρατού στις διαδηλώσεις

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να παραληρεί στα social media, ζητώντας να κατέβει στρατός στον δρόμο για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, ωστόσο ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ διαφωνεί καθέτως...

Ο υπουργός Μαρκ Έσπερ σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει τη χρήση νόμου περί εξέγερσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η χρήση του θα πρέπει να επιλεχθεί μόνο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Η επιλογή χρήσης ενεργών δυνάμεων σε ρόλο επιβολής του νόμου θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση και μόνο στις πιο επείγουσες και τρομερές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε μια από αυτές τις καταστάσεις τώρα. Δεν υποστηρίζω την επίκληση του νόμου περί εξέγερσης», τόνισε ο Μαρκ Έσπερ.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον περί εξέγερσης νόμο, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει στρατιώτες των ΗΠΑ στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές. Ωστόσο, οι πολέμιοί του είναι αρκετοί, μεταξύ αυτών και ο Μαρκ Έσπερ.

Δείτε τη συνεχή ροή των εξελίξεων:

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, DPA, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)