to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:53 | 18.06.2013

Κοινωνία

Την Παρασκευή οι βαθμοί των Πανελλαδικών

Μετά τη 1 μ.μ. στα λύκεια όλης της χώρας και στην ιστοσελίδα http:// results.minedu .gov.gr.


Μισή αγωνία... τέλος την Παρασκευή για τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ. Τότε, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, θα αναρτηθούν οι βαθμοί στα λύκεια. Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι βαθμοί των περίπου 82.500 υποψηφίων Γενικών Λυκείων και της ομάδας Β’ των Επαγγελματικών Λυκείων (διεκδικούν θέση και σε πανεπιστήμια και σε ΤΕΙ, ενώ οι υποψήφιοι της ομάδας Α’ μόνο σε ΤΕΙ) θα ανακοινωθούν την Παρασκευή μετά τη 1 μ.μ. σε όλα τα λύκεια της χώρας, ενώ οι υποψήφιοι θα μπορούν, μετά τη 1 μ.μ. επίσης, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Κατόπιν θα ακολουθήσει η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών, βάσει των οποίων μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Βέβαια, φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ θα επηρεάσουν έντονα και οι αυξομειώσεις στον αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ύστερα από τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σχέδιο «Αθηνά»).

Γενικά, η αύξηση του αριθμού των θέσεων σε ένα τμήμα ευνοεί την πτώση της βάσης εισαγωγής στο τμήμα, ενώ αντίστροφα η μείωση του αριθμού των θέσεων οδηγεί σε αύξηση της βάσης εισαγωγής.

Οι επιλογές των υποψηφίων

Επίσης, σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των βάσεων είναι και οι επιλογές των υποψηφίων, όπως αποτυπώνονται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Ενδεικτικά, από τότε που «πάγωσαν» οι προσλήψεις δασκάλων στα δημοτικά σχολεία, μειώθηκε η ζήτηση των υποψηφίων για τις θέσεις των παιδαγωγικών τμημάτων, με αποτέλεσμα να πιεστούν προς τα κάτω οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα αυτά (ανεξαρτήτως των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που δημιούργησαν στο λύκειό τους, και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.

Πηγή: Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)