to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μπαράζ απολύσεων στα ξενοδοχεία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Άνοιξε ούτως ή άλλως η «κερκόπορτα» των απολύσεων για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα μπουν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης ή δεν είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας


Μπαράζ απολύσεων σε ξενοδοχεία, από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της (2/6/20) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό, αναφερόμενη συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Golden Sun Hotel στη Γλυφάδα (απ' όπου έχουν απολυθεί ήδη 10 εργζόμενου από τους 20 συνολικά) και στο ξενοδοχείο IBIS STYLES ATHENS ROUTES απ' όπου απολύθηκε το σύνολο του προσωπικού!

Τις προηγούμενες ημέρες, 201 εργαζόμενοι του Porto Carras μέσα σε μία νύχτα έχασαν την δουλειά τους καθώς η νέα ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ανακοίνωσε, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, ότι το συγκρότημα θα παραμείνει κλειστό για 2 έτη, ώστε να εκτελεστούν έργα ανακαίνισης του.

Με δεδομένο ότι ρήτρα μη απόλυσης καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους που ο εργοδότης θα βάλει στο μοντέλο «μισή δουλειά – μισός μισθός – μερική αναπλήρωση από το κράτος», το φαινόμενο μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Άλλωστε, για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με υπουργική απόφαση, άκυρες θεωρούνται μόνο οι απολύσεις από 18 Μάρτιου και μετά (πάνω από 40.000 απολύσεις έγιναν πριν τις 18) ενώ η απαγόρευση απολύσεων ισχύει μόνο για το διάστημα που δεν λειτουργεί η επιχείρηση. Αμέσως μετά τη λήξη αναστολής λειτουργίας, βάσει της διάταξης μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις. Σύμφωνα δε με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας οι επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν από τις 25 Μαίου και μετά, εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών και ανακαλέσουν το 100% του προσωπικού τους πίσω σε ενεργή απασχόληση, μπορούν να προβούν σε απολύσεις. Αυτό δεν επιτρέπεται μόνο αν κάνουν χρήση του μέτρου του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας, δηλαδή της εκ περιτροπής εργασίας.

Το είπε άλλωστε με απλά λόγια ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη: αφού είμαστε πλέον σε καθεστώς «κανονικότητας» ως προς τη λειτουργία της Οικονομίας, «δεν μπορεί να υπάρχει καθολική απαγόρευση των απολύσεων» (!):

Στην ίδια συνέντευξη παραδέχθηκε κυνικά τις περικοπές στο δώρο των εορτών και το επίδομα αδείας για όσους/ες ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», λόγω του «νέου περιβάλλοντος στο οποίο θα εργάζονται αυτοί οι εργαζόμενοι για 4 μήνες».

Απαγόρευση απολύσεων ζητά η ΓΣΕΕ, νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο υπ. Εργασίας

Στο παραπάνω φόντο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με ανακοίνωσή της, ζητά την απαγόρευση απολύσεων για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για ένα νέο κύμα εργοδοτικής παραβατικότητας.

Την ίδια στιγμή, σε νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 4/6, στις 4 μ.μ., απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία, προχωρούν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής (ελέγχεται από το ΠΑΜΕ) και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική.

Η νέα κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη των σωματείων, αμέσως μετά τη μαζική συγκέντρωση που οργάνωσαν στις 28/5 στο Σύνταγμα και την πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη χημικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)